用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

yiwai,
阿仔話應該係印仔,我都見佢本WB有印仔,   

我個仔讀2A

佢兩日都有WS,教左ch1&2,
2張WS內容WB

亂就亂D,冇法啦,大家都心急接少主嘛
原文章由 sally1 於 07-8-14 23:01 發表
我仔讀1b, 佢都無派w/s反來呵
why你地有既 ?

我今日帶亞仔反學, 原來接放學都幾亂
成班家長"用"埋去, 我都睇唔到亞仔係邊到
琴日亞仔唔記得帶color pen反屋企, 今日叫佢反入課室囉反,
d miss都幾緊張 ...

簽名被屏蔽

ianhelen,
我個仔叫Huey Tai,我睇個list都冇乜人同佢同姓,
正一"冇人姓"
你個仔叫咩名阿,等我問下阿仔先
原文章由 ianhelen 於 07-8-14 23:51 發表
shiro!,

你個仔又係2A?咁咪同我仔一班囉?你個仔叫咩名呀?

"亂"我唸係指大家一齊"出閘"果一陣啫
原文章由 ianhelen 於 07-8-14 23:21 發表
我個仔讀2A, 佢今晚話原來冇STICKER,係CHOP印仔喎...

今日都有WORKSHEET呀,每日一張~~

我大仔話接放學唔亂喎,個個小朋友舉手等家長接走,好有紀律喎~~

Hi,

各位早晨! 有好幾日冇上嚟,襯阿囡唔駛返學,去咗大陸玩幾日。

阿囡英文班讀1A,似乎呢度冇人同班。佢第一日啲工作紙做啱晒,有兩張貼紙,鬼咁開心。佢話老師獎咗個漢堡包-----糖比佢,幾攪鬼,扮搵比我睇,跟住話 -- 已經比佢食咗落肚。

阿仔嗰日同菲傭送妹妹返學,聽阿仔話英文班原來有兩個老師(最少)係SFA啲老師,Miss Cheng和Miss Lai。兩個老師都係教P1,佢哋都好好。不過可惜阿囡唔係佢哋教,你哋啲少主有冇咁好彩呢?

愛肥

簽名被屏蔽

GOOD MORNING ALL

我地1B班未有W/S派反來呵
所以我都未知佢有無CHOP CHOP

我仔唔多開心, 因為無人同佢同班, 又未識到新朋友仔.
格離個個又係女仔呵
佢重話格一行, 有個叫THOMAS既蝦佢, 頭數比MISS知話佢PEN BOX放係台到係唔ARM既, 佢形容比我聽時好搞笑....個個都放係台到....得THOMAS自己放係柜"同".....THOMAS叫MISS...COME COME COME....HE....HE ....HE 指住我呀

我個honey  讀1D, 都係沒有人同佢一班. 問極佢學校既野. 都唔係咁主動同我講.    激死!

好緊張.. 還有不足三個星期佢地要返學了...各位, 準備好D野未?我都唔知仲要D 咩野..唉

原文章由 sally1 於 07-8-15 09:34 發表
GOOD MORNING ALL

我地1B班未有W/S派反來呵
所以我都未知佢有無CHOP CHOP

我仔唔多開心, 因為無人同佢同班, 又未識到新朋友仔.
格離個個又係女仔呵
佢重話格一行, 有個叫THOMAS既蝦佢, 頭數比MISS ...

點解唔係1A, 1B....1D..... 用 1 開始

"宜"有2A, 2B...???  有咩分別?

原文章由 ianhelen 於 07-8-15 07:59 發表
shiro!,
我個仔叫ian,坐第二行第二個位,Huey坐邊度呀?~~

愛肥,
我仔話教2A既係monica同ms. suen喎,唔知ms. suen係咪SFA教既呢?

愛肥,
你個女真搞鬼,等我下次買利賓納俾阿仔飲時,
叫佢扮利賓納囝囝 ,因為佢好肥

ianhelen,
Huey坐o向門口第一行第四個位(即是最后果個 )
我唸佢應該唔識你個仔掛,佢好慢熱,
冇一段時間都唔會同人地玩得friend d
原文章由 ianhelen 於 07-8-15 07:59 發表
shiro!,
我個仔叫ian,坐第二行第二個位,Huey坐邊度呀?~~

愛肥,
我仔話教2A既係monica同ms. suen喎,唔知ms. suen係咪SFA教既呢?

yiwai,

我相信1A,1B ... 2A,2B係冇分別。我估係小朋友喺邊間班房上課就屬於嗰班。

ianhelen,

SFA係有個老師叫Ms Suen,P1時教過阿囝Religious。阿囝話Ms Suen好好人,不過佢送妹妹返學時見唔到Ms Suen,所以唔肯定係唔係同一個人。

Shirol,

我個囝份人老老實實,但個囡一日到黑古靈精怪,同哥哥完全兩回事,比個囡激死,不過佢好叻喺人面前扮乖。你阿囝變身利賓納囝囝時唔該影張相嚟睇睇。

係呢,你阿囝個名好熟,又唔係阿囡個同學,我諗一定係成日考頭幾名攞獎嗰啲,所以喺啲得獎名單到見過你個仔嗰名。

愛肥

簽名被屏蔽

My daughter is also in class 1D

原文章由 yiwai 於 07-8-15 19:59 發表
我個honey  讀1D, 都係沒有人同佢一班. 問極佢學校既野. 都唔係咁主動同我講.    激死!

好緊張.. 還有不足三個星期佢地要返學了...各位, 準備好D野未?我都唔知仲要D 咩野..唉

My daughter is also in class 1D.  She's called Vanessa.
What's your kid's name ?

原文章由 ianhelen 於 07-8-15 21:54 發表
sally1,
我個仔d印係chop響本英文workbook inside back cover度,你check下你個仔果本有冇...又或者,每班既教法都唔同卦~~

等我反去check下先.
唔知why我地班重未派反之前做過既ws

肥愛
真係唔該哂你 :loveliness:

攞獎,我都想。
原文章由 愛肥 於 07-8-15 20:43 發表
yiwai,

我相信1A,1B ... 2A,2B係冇分別。我估係小朋友喺邊間班房上課就屬於嗰班。

ianhelen,

SFA係有個老師叫Ms Suen,P1時教過阿囝Religious。阿囝話Ms Suen好好人,不過佢送妹 ...

今次o既分班係用姓氏分,應該唔會有咩分別。,
原文章由 yiwai 於 07-8-15 20:03 發表
點解唔係1A, 1B....1D..... 用 1 開始

"宜"有2A, 2B...???  有咩分別?

sally1,

You are most welcome! 放心啦,考得入去嘅小朋友,只要家長肯跟吓,小朋友一定跟得上。其實我仲擔心過你,我根本冇咁多時間跟兩個:cry:,只有望阿囝可以自動自覺多啲。係呢,你會唔會問學校25號知唔知分班情況,麻煩知道話我聽。Many thx!

ianhelen,

SFA個網頁有Miss Suen啲相,你click左手邊揀subject-->English-->ECC-->Teacher members就見到,你可以叫阿囝認人。

愛肥

簽名被屏蔽

ianhelen,
唔係喎,我個仔d WS日日都即日派回喎。
佢係唔係隨手掉埋一二邊 ,我唸住儲起佢,
第日考試測驗時,叫佢溫埋佢。
原文章由 ianhelen 於 07-8-17 02:09 發表
sally1,
我仔d worksheet都唔覺有派番黎,係佢自己話我聽做岩定做錯,同埋羅到幾多個印咁咋...:)

愛肥,
有得睇就等我聽日問下阿仔先~~

[ 本文章最後由 shiro! 於 07-8-17 16:37 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題