用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍上午校 vs 滬江
go

救世軍上午校 vs 滬江 [複製鏈接]

救世軍上午校 vs 滬江

這兩間小學 ( 救世軍上午校 vs 滬江 ) 都唔錯, 點選好?

請問有否家長的子女正在就讀該校, 有無評價?
成績? 功課多少? 老師有無愛心和耐性? 校風, 品得教育如何?

Many thanks.

Re: 救世軍上午校 vs 滬江

Any comments, please ?

醒目開學勳章

我囝囝和囡囡分別在救世軍上午校讀p.6 & p.1.

這所學校不錯, 功課量不多, 就算中/英文默書大約2星期一次, 老師都很有愛心和耐性. 之前小朋友成日寫漏功課, 班主任"特登"每日fax份功課表給我, 待小朋友有改善才停止.

Hi Kianmama,

請問救世軍(上)的程度如何? 中文是否用普通話教呢? 英文程度ヌ如何呢? 以我所知, 英文是用story book 教, 效果好嗎? 小朋友對英文的興趣可有增加?

Thanks.

請問有沒有媽咪對滬江有認識? 若與救世軍上比較, 哪所學校程度較高? 升中派位比較好?

此外, 中文科昰否以普通話授課?  

請問有沒有媽咪對滬江有認識? 若與救世軍上比較, 哪所學校程度較高? 升中派位比較好?

此外, 中文科昰否以普通話授課?  

醒目開學勳章

滬江幾催谷.去年派位由4x%升到61%.上次開放日去過.小朋友既英文程度都幾好.有朋友兒子讀小三及小一,佢地做功課都做到好夜.要留意,如果小朋友成日唔記得帶書或功課,會記缺點.有時班上有小朋友頑皮,老師會罰全班.上次朋友個囡囡抄到十一點,另一個朋友既囡囡炒到淩晨一點.幾陰公.

kianmama 寫道:
我囝囝和囡囡分別在救世軍上午校讀p.6 & p.1.

這所學校不錯, 功課量不多, 就算中/英文默書大約2星期一次, 老師都很有愛心和耐性. 之前小朋友成日寫漏功課, 班主任"特登"每日fax份功課表給我, 待小朋友有改善才停止.

kianmama, 請問如遇上一些問題時, 容唔容易同班主任聯絡?

醒目開學勳章

Hi, cyf,

我覺得救世軍的程度不是太深, 但有時和其他家長(不同校的)講開學校情況, 她們又會覺得救世軍的敎學程度較深.

中文是用廣東話上課.

小一至小三没有英文書, 是用story book上, 及有不同形式的worksheet敎學, 我小朋友就喜歡在家拿著本story book 大聲讀, 她有不明白的生字她都會自己查字典.  

cyf 寫道:
Hi Kianmama,

請問救世軍(上)的程度如何? 中文是否用普通話教呢? 英文程度ヌ如何呢? 以我所知, 英文是用story book 教, 效果好嗎? 小朋友對英文的興趣可有增加?

Thanks.

醒目開學勳章

這絶對容易, 如有任何問題妳不找她, 她都會自動找妳or寫手冊通知.

KooKoo 寫道:

kianmama, 請問如遇上一些問題時, 容唔容易同班主任聯絡?[/quote]

醒目開學勳章

據我所知, 2所學校比較, 滬江各方面的程度都比救世軍好, 如2間都收, 當然選滬江.
但都要睇返自己小朋有的性格而選校比較好.

Thank you very much for the information and comments.  It is very helpful.

kianmama, 唔該晒你呀!

kianmama 寫道:
這絶對容易, 如有任何問題妳不找她, 她都會自動找妳or寫手冊通知.

[quote]
KooKoo 寫道:

kianmama, 請問如遇上一些問題時, 容唔容易同班主任聯絡?[/quote][/quote]
‹ 上一主題|下一主題