用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡係咪可以自動入返爸爸讀過嘅小學 ...
go

囡囡係咪可以自動入返爸爸讀過嘅小學 [複製鏈接]

囡囡係咪可以自動入返爸爸讀過嘅小學

我自己喺何文田陳瑞祺小學畢業,想請問各位:
我的BB女將來係咪自動入返同一間小學,Even我將來會搬屋離開何文田34校網區,都不受區域校網所限制呢?唔知我有無錯,請大家指教!

Re: 囡囡係咪可以自動入返爸爸讀過

如果政策無變, 入小學, 第一輪是計分制, 可跨網報任何一間小學, 父母是舊生的話, 比其他人會多5分, 即是20分, 如果係好熱門的小學, 人多報, 唔係一定必入的, 可能要抽籤, 但入到的機會比較大.

Re: 囡囡係咪可以自動入返爸爸讀過嘅小學

咁請問校網又係咩一回事,係咪居住地址同心儀小學屬同一校網區會加分?我自己真係乜都唔識,謝謝!

必必 寫道:
舊生是有5分加, 如果係好熱門的小學, 人多報, 唔係一定必入的, 可能要抽籤, 但入到的機會比較大.

第一輪校網沒有意義,因為計分,住址跟心儀學校在同一校網也沒分加
到第二輪統一派位,就會跟居住地點,甲部可跨區選校,乙部只可揀選自己的區

自行分配學位

在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何校網的官立或資助小學遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類:

(甲) 供有兄�姊在該小學就讀或父�母在該小學就職的申請人的學位

約佔學校小一學額30%
未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
凡屬此類別的申請人,必獲取錄

(乙) 根據「計分辦法準則」分配的學位

佔學校小一學額不少於20%
若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:

(一)
父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
(二)
兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
(三)
父�母為該小學的校董  (20分)
(四)
父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)
(五)
首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) ( 5分)
(六)
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 ( 5分)
(七)
父�母為該小學主辦社團的成員 ( 5分)
(八)  適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

註:申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。  

如你亞囡係首名出生子女
咁你既得分如下:

(五)首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) ( 5分)
(四)父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)
**只可選擇一個**

(八)  適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

即最高可有20分,如熱門學校呢個分數都要抽籤的.
PS:有錯請指正

畢業係加十分,首名就加五分, 呢兩項度是但揀一項
必必 寫道:
如果政策無變, 入小學, 第一輪是計分制, 可跨網報任何一間小學, 父母是舊生的話, 有5分加, 如果係好熱門的小學, 人多報, 唔係一定必入的, 可能要抽籤, 但入到的機會比較大.

咁好似我嘅case,我係陳瑞祺小學畢業,即係我可為我女女選這間小學而有10分喺第一輪選校加上去?

Sindy 寫道:
畢業係加十分,首名就加五分, 呢兩項度是但揀一項

睇灑大家回應,基本上明白,謝謝!

我丈夫喺何文田陳瑞祺中學畢業,想請問各位:
我的子女將來入陳瑞祺小學有沒有10分加(父母舊生但是中學畢業), 機會大嗎?

我的子女將來入陳瑞祺小學有沒有10分加(父母舊生但是中學畢業), 機會大嗎?

父母是中

父母是中學校友無分加.

最好打電話到小學部問清楚,如有機會找校長談更好,起碼叩門時或有幫助..

王國長老

陳瑞祺中學畢業
咁佢係咪一樣係陳瑞祺小學畢業?
因為只有小學舊生有10 分,
如果佢只係中學讀陳瑞祺中學
而小學唔係的話,係無10 分既。

原文章由 soeasy 於 07-8-18 23:57 發表

如果中小學係同一校舍,咁中學舊生都有十分,否則就無.
‹ 上一主題|下一主題