用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的BK媽媽.... ...
樓主: www
go

發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的BK媽媽.... [複製鏈接]

Re: 發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的BK媽媽....

係我心目中, 70分已經ok. 可能有好多家長吾認同. 85分對我嚟講小朋友已經做得好好. 起碼佢有80%做對, 我地吾應該張佢remaining 錯果15%去放大, 而disregard 佢努力做好果85%......佢畢竟只係一個6 years小孩.

Re: 發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的B媽....

其實做父母的都會對小朋友有所期望. 問心的, 有誰個真的只要小朋友開心健康便算?
但我們亦要時常提醒自己, 要在期望與快樂中盡量取得平衡點, 我也常常教囝囝: 玩是要玩, 但學習時一定要專心和盡力. 如果盡了力, 也得不到理想result的話, 也是無悔!

簽名被屏蔽

求學不是求分數.....這個是香港教統局的謊言, 只是單看BK這個小學雜談, 不是個個追求入名校嗎.....更何妨只有有名學校先會係處不停追post......所以係呢個社會裡學生同家長都感到壓力  

Totally agreed!
自問俾壓力小朋友, 係真心希望佢日後條路易行D. 等小朋友自己開竅, 彷如中六合彩, 一生人唔一定有一次機會, 如果真係無, 但做家長只坐著等, 咁同守株待兔有乜分別.  與其等待, 我選擇自己辛苦D, 小朋友亦難免會辛苦點.  只想給小朋友灌輸成功沒有僥倖, 一分耕耘, 一分收獲!

joeykcwu 寫道:
想小朋友爭取好成績,有時又並不一定係要滿足父母期望。

我地行過條路,知道讀到書入到大學條路會易行d,所以無可厚非咁俾d壓力小朋友,亦都因為我地做過小朋友,知道每個小朋友都貪玩,如果唔係有分數、有目標去讀,d小朋友就冇恆心、冇耐性!

有付出o既同時,當然會有期望,成績不符期望,當然會唔開心,話就話唔好俾壓力小朋友,但知易行難呀!

rabrabming 寫道:
各位父母還記得嗎?bb初出生時,問你對孩子有甚麼期望,幾乎每個父母都話希望他/她身體健康,開開心心,但隨著孩子長大,這些最初的期望都不見了,換來是入讀名校,不要落後於人,要拿甚麼成績等,有時我好慶幸生早二十年,果時父母對子女的期望簡單得多,可能只係做一個對社會有貢獻的人,已經係父母的願望了.

個個父母都係為自己仔女好架啦
行左第一步就想佢地行第2步
未出世就想佢健康正常,4肢健全
出左世就想佢聰明伶俐,漂漂亮亮
識講野就希望佢識更多更多更多......
覺得佢叻左又想把佢推高d*
到生第2個;又話大ge唔好教壞細
唉~大家都好辛苦!  

我大女而家14yers 0 喇!
我好蠢架..d野全部都係我個女打上黎
佢教我;我又唔學!所以要等佢番黎先可以上黎發up瘋

I absolutely agreed That is why I am now always have pressure to choose a "best" primary school for my daughter this year.  She is now K2.  Sometimes I want to keep her happy all the times. But I know it is impossible She has lots of competitors (compared with ourselvers before)

joeykcwu 寫道:
想小朋友爭取好成績,有時又並不一定係要滿足父母期望。

我地行過條路,知道讀到書入到大學條路會易行d,所以無可厚非咁俾d壓力小朋友,亦都因為我地做過小朋友,知道每個小朋友都貪玩,如果唔係有分數、有目標去讀,d小朋友就冇恆心、冇耐性!

有付出o既同時,當然會有期望,成績不符期望,當然會唔開心,話就話唔好俾壓力小朋友,但知易行難呀!

我亦不希望比任何壓力給我的小朋友,但無奈現實就是這樣,你考試成績唔好將來條路也不會太好,我不是為自己而是為了他,我不想他要走一條辛苦的路,當然萬一真的不是讀書的材料我也不會強逼他,我的概念是讀不成書也可以有另一番天地但相對要比讀得成書的人付出更多努力才行,而且我認為他是未盡力所以我才這樣不開心,但沒有因此而打罵過他

同意!

若小孩子拿了75%,
何必只把目光放在那失去的25%上,
因而忽略了那答對了的75%。

當我們要將自己的孩子和人家的孩子比較時,
有沒有想過,
如果孩子同樣要將自己和人家的父母比較,
自己的心情又會如何呢?

Kittymummy 寫道:
係我心目中, 70分已經ok. 可能有好多家長吾認同. 85分對我嚟講小朋友已經做得好好. 起碼佢有80%做對, 我地吾應該張佢remaining 錯果15%去放大, 而disregard 佢努力做好果85%......佢畢竟只係一個6 years小孩.

www, 你同我所想的都一樣. 真係何必只把目光放在25%上,永遠只會把做錯的題目放大, 再放大......等於人同人相處一樣, 永遠只記著別人的缺點.

rabrabming 寫道:
各位父母還記得嗎?bb初出生時,問你對孩子有甚麼期望,幾乎每個父母都話希望他/她身體健康,開開心心,但隨著孩子長大,這些最初的期望都不見了,換來是入讀名校,不要落後於人,要拿甚麼成績等,有時我好慶幸生早二十年,果時父母對子女的期望簡單得多,可能只係做一個對社會有貢獻的人,已經係父母的願望了.

有人同我講過同一番說話,之前搵幼稚園時,我都非常緊張,要小朋友讀間出名嘅幼稚園,佢問我,妳初時對妳小朋友有咩期望,我答開心、快樂、健康,佢再問我點解唔拎呢個宗旨去同小朋友,搵間適合佢嘅幼稚園,我非常認同,搵了一間區內唔太出名嘅幼稚園比小朋友,我認同佢既教學理念,希望小朋友開開心心返學,唔想咁細個就有壓力,到現在為止,我小朋友每日都開開心心,笑得最大聲果個係佢,都仲有童真,我眼見同我小朋友同齡,已經唔係太多笑容 :-|  :-|  :-|

希望各位家長和小朋友們開開心心面對校園生活,香港教育這方面實令我們吃不消!

香港教育 :tongue:

ada29: 『如果小朋友已經盡力就已經足夠』

ada29 寫道:
[quote]
深雪 寫道:
我小朋友p1
中文:86 / 中默:94 / 中作:8x / 中聽:70
英文:75 (未試過咁低) / 英默 :100 / 英聽:60 (又係未試過咁低,想死)      
數學:82
常識:76 (錯晒寫字度)

老師話我小朋友好聰明,但可惜專注力低而且粗心大意,點算呀     

如果我個女有咁嘅成績,我就開心死,我囡囡都係小一,上學期考106(全級120人),今次考試仲差
英文33分,数學46分,常識65分,中文未派~我估唔方會好!
但係都冇唔開心,如果小朋友已經盡力就已經足夠,最多係暑假要佢努力d下溫習~[/quote]

大家仲記吾記得,我地個心肝寶貝係醫院出生時我地許的望:
我地希望寶寶健全,健康,快樂開心。記得嗎?朋友。
祝大家過快樂每一天,自己為自己充電先,去玩下啦。

引以為鑑...

適當的壓力係有助推動人向上,過份的壓力反而使事情未如理想,大人做野工作,同小朋友讀書都係一樣.

在香港的教育下, 小朋友及家長可以怎樣? 如成績不好的, 父母深怕小朋友將來日子艱苦, 入不到理想的學校, 全出於愛的表現, 只是方法有錯吧! 當然, 最好可以因才施教, 但作為一個平凡的父母, 如何發掘小朋友的能力及長處, 也有一定困難。 總之, 大家只能做到的是如小朋友已盡力, 只要欣賞這一點, 無謂要求高分數。如每次都有進步, 已經極開心。

深雪

我認同妳的睇法,家長都是想小朋友行一條容易D的路咋!
其實只要妳有小朋友就会明白父母的苦冲, :cry:  :cry:  :cry:

good!講到我心裹說話,       
‹ 上一主題|下一主題