用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的BK媽媽.... ...
go

發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的BK媽媽.... [複製鏈接]

發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的BK媽媽....

看了以下兩個留言,
真是發人深省.....

究竟教育是為了甚麼?

=========================
深雪 寫道:

我小朋友p1
中文:86 / 中默:94 / 中作:8x / 中聽:70
英文:75 (未試過咁低) / 英默 :100 / 英聽:60 (又係未試過咁低,想死)      
數學:82
常識:76 (錯晒寫字度)

老師話我小朋友好聰明, 但可惜專注力低而且粗心大意, 點算呀     

phoebelamlam 寫道:

今日知道佢地ge主科成績,我一知道就喊出雷呀,
唔係因為但低過龍想喊,(都唔係高)
係因為我知道佢地已經進步左,
p.s 佢地有學習障礙,暫時都未有支援比佢地
佢地用自己努力, 可以有今次ge成績,
我真係好開心, 因為曾經我仲會估佢地今年可能會滿科紅,
但係而家知道主科有兩科合格 (中文有91, 數學啱啱合格60)
我已經覺得我好好彩, 有一對會努力ge孖女,
雖然英文都係唔合格, 不過我覺得一d都唔緊要,
因為佢地由abc都唔識分(最初小一個時)
到而家可以默書串英文,(唔多)
不過我信佢地一定會一日一日,一年一年咁進步
:  :  :

Re: 發人深省:兩個看了孩子成績後想喊的BK媽媽....

每人對子女有不同的期望, 每人對自己亦有不同的要求....

係呀!我都想咁講.
焯媽媽 寫道:
每人對子女有不同的期望, 每人對自己亦有不同的要求....

phoebelamlam,

為你鼓舞!   
繼續努力呀!

你激勵

同樣,我都好明白深雪既心情,佢真係好努力,小朋友又付出過,但好多時個結果真係同好地既期望有差距,所以真係會好唔開心.

希望各位家長緊記,避免在子女面前反應過激,對小朋友而言會構成一種壓力,最重要的是小朋友付出了努力,今次錯在粗心,好好和小朋友解釋,平常心去面對,畢竟成績不是一切, 如溏心風暴中所言: 態度才是一切.

做父母很難,我自己在教導女兒成長時,會忽然覺得自己未做好身教,唯有一邊教一邊自己也學習,如何控制自己脾氣,因為我是一個壞脾氣的人. 最重要是對她的努力給予正面的評價和鼓勵.  

求學,不是求分數,聽得多,但看得透的又有幾人?

其實我女女細個的時候,
我都會好緊張,但隨著升上了高小,
看了考卷後,發覺完全深過學校教的,

我覺得最緊要係教小朋友正確的讀書態度,
只要小朋友無偷懶,有溫書,
考幾多,都唔係問題,
如果真係粗心大意的話,個個人都會,
大大下就會好,
小朋友都好慘,好辛苦

好似今次女女考報分考試咁,
我都無比過壓力佢,但可能學校比了,
考完後,女女居然同我講,
媽媽,我最後一日考試手都震埋,
我個心不知幾咁痛

就算屋企無壓力,學校一樣比咁多佢地

其實我個人覺得求學一定是求分數,
不過有時有部分人想大家開心d,所以有呢句野出現,
同埋現時我的經歷話比我知,
有好多間學校都仲會係看小朋友的分數,
先決定比佢地入讀,
(因為我同孖女找小學時,如果一講佢地有學障,就10間有9間馬上會同我講無位,就算個間叫我去in的話,都係叫我返屋企等消息)
所以我已經對香港教育係失望到底
(可惜自己無能力比孖女去讀一d課程無咁緊湊ge學校,
因為多數呢d學校都好貴學費)

同埋我會喊ge原因,係知道佢地兩個好努力,己又有結果(仲要唔太差)     
我都唔想响佢地前面喊,但係一知道個下,d眼淚自己流出來,
跟住我都見到佢兩個眼都 呀,不過我馬上同佢地講番,因為mama太開心啦,所以喊左出來呀

(下次可能我唔會咁喊法啦)

各位父母還記得嗎?bb初出生時,問你對孩子有甚麼期望,幾乎每個父母都話希望他/她身體健康,開開心心,但隨著孩子長大,這些最初的期望都不見了,換來是入讀名校,不要落後於人,要拿甚麼成績等,有時我好慶幸生早二十年,果時父母對子女的期望簡單得多,可能只係做一個對社會有貢獻的人,已經係父母的願望了.

簽名被屏蔽

phoebelamlam 寫道:
....因為mama太開心啦,所以喊左出來呀

(下次可能我唔會咁喊法啦)

phoebelamlam
我都戥你開心埋一份呀!      

曾經聽過這樣一段說話,我非常同意...
孩子在成長
家長亦在成長
學障孩子的家長成長得更快

單從懂得欣賞孩子負出努力,你已經是位好成功媽媽

共勉之

醒目開學勳章 王國長老

深雪 寫道:

我小朋友p1
中文:86 / 中默:94 / 中作:8x / 中聽:70
英文:75 (未試過咁低)  / 英默 :100 / 英聽:60 (又係未試過咁低,想死)   

老師話我小朋友好聰明, 但可惜專注力低而且粗心大意, 點算呀   
——————————————————————————

中文:86   :- / 中默:94    / 中作:8x    / 中聽:70
英文:75 (未試過咁低)  / 英默 :100    / 英聽:60 (又係未試過咁低,想死)   

咁係咪開心D

講得好岩, 我都係朝住呢個方向, 今日寫幼稚園畢業冊都係想佢開開心心. 好多時係周圍既人俾壓力, 同我講呢間淺淺淺.......但我係70分就ok, 80就驚喜果種人, 最驚係日日收學校call; 仔仔9月小一, 希望佢日日返學都開開心心.
rabrabming 寫道:
各位父母還記得嗎?bb初出生時,問你對孩子有甚麼期望,幾乎每個父母都話希望他/她身體健康,開開心心,但隨著孩子長大,這些最初的期望都不見了,換來是入讀名校,不要落後於人,要拿甚麼成績等,有時我好慶幸生早二十年,果時父母對子女的期望簡單得多,可能只係做一個對社會有貢獻的人,已經係父母的願望了.

[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

IRON 寫道:
講得好岩, 我都係朝住呢個方向, 今日寫幼稚園畢業冊都係想佢開開心心. 好多時係周圍既人俾壓力, 同我講呢間淺淺淺.......但我係70分就ok, 80就驚喜果種人, 最驚係日日收學校call; 仔仔9月小一, 希望佢日日返學都開開心心.[quote]
[/quote]
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

Me too!  I also just want my kid can 開開心心 study.  But his 幼稚園 seems don't agree......
They always said my kid has potential to stusy in the 名校, they don't like the school I choose (active) and said it is too 淺 for him!!!  I think HK becomes crazy!!!! Most people like to compare with others and afraid of 落後, they will compare how many words their kids know, all subjects need to have more than 90 marks......
Actually I hate that!
Don't compare with others, just compare with yourself.  You just need to be better than yesterday's you!

[quote]
IRON 寫道:
講得好岩, 我都係朝住呢個方向, 今日寫幼稚園畢業冊都係想佢開開心心. 好多時係周圍既人俾壓力, 同我講呢間淺淺淺.......但我係70分就ok, 80就驚喜果種人, 最驚係日日收學校call; 仔仔9月小一, 希望佢日日返學都開開心心.[quote]

淡然 寫道:
希望各位家長緊記,避免在子女面前反應過激,對小朋友而言會構成一種壓力,最重要的是小朋友付出了努力,今次錯在粗心,好好和小朋友解釋,平常心去面對,畢竟成績不是一切, 如溏心風暴中所言: 態度才是一切.

做父母很難,我自己在教導女兒成長時,會忽然覺得自己未做好身教,唯有一邊教一邊自己也學習,如何控制自己脾氣,因為我是一個壞脾氣的人. 最重要是對她的努力給予正面的評價和鼓勵.  

求學,不是求分數,聽得多,但看得透的又有幾人?

我明白"求學,不是求分數", 無要求小朋友去追求高分數, 不過我希望老師都認同"求學,不是求分數", 唔好用分數去衡量學生好/壞... 我小朋友試過返屋企    左成個鐘因為比老師問"點解d成績退步左?"

實在是不知不覺之間忘記了 !!!
謝謝大家的分享!!希望我們的小朋友將來都是"做一個對社會有貢獻的人!!"

唉 ! 我都希望 "求學" 不是 "求分數", 但係可惜學校方面唔係甘諗呢 ! 依家呢個年代讀書, 無論小朋友同大人都有好大壓力, 我仔仔今年先 P1, 往後既日子都唔知點算, 剛剛仲收到一個壞話消息, 佢派左考試卷, 居然全部退步晒..............

終於明白之前 D 媽咪點解話想   , 仔仔淨係英文科由 97分 退步到 67分, 今晚番去都唔知點面對佢..........................

Yes, agree!
‹ 上一主題|下一主題