用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我孖女的考試成績有啦,我開心到想......喊 ...
樓主: phoebelamlam
go

我孖女的考試成績有啦,我開心到想......喊 [複製鏈接]

Re: 我孖女的考試成績有啦,我開心到想......喊

ok呀......
日日咁過,d時間會過得好快呀   
yeeli 寫道:
phoebelamlam

平時係婆婆照顧佢地呀,咁錫婆婆都應該架,
咁都好有人幫你照顧佢地,你可以出去揾多個錢,
不過又返工又要同佢温習功課,咁都好辛苦,保重身體.

醒目開學勳章

好開心你仲記得我! 其實我對你嘅印象都好深刻! 由你對孖女轉校開始, 大家經過努力而得到嘅成果, 我真係好衷心咁 "戥" 你開心。

繼續努力加油呀!

phoebelamlam 寫道:
我好記得你,因為你個大頭相呀

我而家好似半年上BK講一次佢地GE野,
不過望下一次都係開心呀    [quote]
meimeilam 寫道:
phoebelamlam,

真係好感動, 好感動!

再一之 "戥" 你開心, 你同你對孖女嘅努力係冇白費, 繼續努力! 加油!
[/quote]

書名:分心不是我的錯
書名:分心也有好成續
出版社:遠流出版公司
佢地重有本是專講學習問題的,不過呢本放了在家,今晚再比你
下個月書展,你可以試下到時先買,我上次是在bb展買,三本一齊買抵d。
明人不作暗事!

恭喜 努力

你的心機和耐性沒有白費, 話佢地知姨姨覺得佢地好叻好叻, 加油呀!

當然很佩服一直在身旁支持她們的 phoebelamlam啦!       犀利!!

今日連常識,聖經都知分數啦

雖然唔高分,不過都啱啱合格呀
(細孖聖經就差兩分先可以合格)

另外一本我最近睇過的書是:學習困難新突破 國家圖書館出版
我介紹給你的這3本書都是很新的書藉,是我最近看過的,我覺得好好,希望對你有用啦!
之前我姪女都懷疑有學習障礙,但學校唔肯比佢去評估,後來我去學校吵,先至有得去,但評估完佢父母一個同我講話佢無,一個就話佢有小小,我而家都唔知個姪女有無,無法啦!我又唔係佢父母!而家轉左校就靠補習,我都唔理啦!所以你對孖女有你這個好媽媽己經難得啦!加油!
雖然我仔得3歲,但我都會多看這方面的資料,等自己在呢方面知識好d,因唔可以靠學校。
明人不作暗事!

hi, phoebe~
首先恭喜你囡囡有咁大既進步~

我想問下你, 你點樣幫囡囡轉校架~
以前果間學校, 同依家呢間學校有咩野分別呢~
我囝依家讀 p 1, 佢都有學習障礙, 我以前唔知,
就以為係佢懶散唔專心,
所以, 好多時為左d功課 or默書,打佢鬧佢,
後來,覺得唔係辦法, 我又改為鼓勵佢, 無再鬧佢~

但學校方面又唔係好幫到我,
因我都同班主任 & 各老師講過好多次, 都無乜進展,
我帶左亞仔出外邊 d中心度做測試,
姑娘話佢有學習障礙, 要做一d加強既訓練,
我都已經幫佢報左參加暑假既訓練班, 睇下佢會唔會有改善,
姑娘話佢有視覺判斷既問題, 佢會唔認得d字,
所以, 佢會讀來讀去都唔記得~
我見佢唔鐘意睇d字, 我就讀俾佢聽, 再叫佢講番一次出黎,
佢唔鐘意寫字, 我就買左d磁石貼字番黎,
叫佢用砌既方法, 砌番d字出黎, 都叫做砌到一d啦~

但聽班主任講話, 出年佢 p 2, 可能會調佢入讀一d特別班,
話係為左呢類小朋友而開既,
主要既幾科, 中英數就會係果度上堂,
但其他既科目就會返去佢自己原本既班度上喎~
我唔知係點樣, 但又有d 家長話,
千祈唔好俾佢入讀呢d班, 話入左就好難跳番出黎正常既班,
我都唔知點好, 因為我問老師, 佢地就話唔會,
但另一d 人就話唔好, 唔知你有無d 意見可以俾下我呢~

我都想問下你係點樣幫你囡囡改善佢既學習問題,
因我都係第一次睇到你呢個topic,
都想同你分享下~

ruby

rubytang,

以後都讀那班又如何呢?  要是他係這班讀得開心又學到野,我才不要去一班讀得唔開心又學唔到野,還次次係最尾那幾個。

唔好聽d三姑六婆說三道四啦,他們的孩子沒有讀障,又點會明讀障兒遇到的錯敗呢!

我囡囡都有讀寫障礙和不專注,只要她們有少許進步,我們有幾咁開心外人真的不明白.因為盡管她們幾咁努力讀書.佢地ga努力都不會是成正比.但我都不會放棄.上學期開始我囡囡的成績和妳的孖女一樣都進步了.大家比心機努力.

rubytang,

你好 ! 我仔仔同樣check到有讀寫障礙,但佢學校就無任何措施會幫呢類小朋友,連留班都要睇下佢係咪至差至考慮,所以你仔仔學校已經好好,有特別班俾佢地學習,半年前我發覺仔仔有問題時,已經部署同佢轉校重讀,當時未check到讀障,好在有間私小收左佢黎緊9月會重讀小2,我亦同校長傾過小兒可能有讀障,學校會唔會好似之前既小學咁,對佢置之不理,而校長覆我會著老師注意仔仔既發展,所以我都安心轉校.
而在見左評估確定係讀障後,e生同社工都好贊同我轉校呢個決定,同時佢地會將評估報告send埋去新學校,俾學校跟進.
我地小朋友有呢方面困難,真係要一起去面對,我甚至好後悔當初成日鬧阿仔同打仔.原來佢根本對辨認文字係有困難,幫唔到佢,仲要鬧,攪到親子關係好差.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

加油努力﹗

hi, 小魚 ,
我都係咁諗, 但旁邊既人不斷咁好似催眠咁同我講,
搞到我都 15 , 16 唔知點算,
見到樓主呢個topic 咪入黎同大家傾下,
我諗呢度有d家長既小朋友都係有呢方面既問題,
所以, 我諗大家會有d意見俾到我囉~
我都係想我囝學到野返黎,
我成日都同佢講, 媽咪唔係要求你樣樣都一百分,
淨係想你返學開開心心, 學到好既德行同埋培養對人既愛心,
媽咪就已經好開心架啦~
我唔想加重佢既壓力, 但佢每次都捧隻蛋返黎,
就算無打擊到佢, 都打擊到我啦~
所以, 我呢排都好唔開心, 仲搞到訓唔著添~
唔知為乜, 硬係個心唔舒服咁囉~
小魚 寫道:
rubytang,

以後都讀那班又如何呢?  要是他係這班讀得開心又學到野,我才不要去一班讀得唔開心又學唔到野,還次次係最尾那幾個。

唔好聽d三姑六婆說三道四啦,他們的孩子沒有讀障,又點會明讀障兒遇到的錯敗呢!

hi,fitceo

我同你都係一樣, 初時都唔知亞囝做乜,
成日以為係佢懶散,所以, 我都打過佢, 仲係幾犀利果隻添,
但後半年下學期時, 我發覺唔對路,
我見同學校既老師主任講完都好似無乜幫到佢咁,
我就帶佢去外邊d 測試中心度做test囉,
因為學校話, 如果等教育處果邊既可能唔知要等到幾時,
咁我咪去搵d私人機構囉~
依家知佢有呢方面既問題, 我都唔再去迫佢,
佢對邊方面有興趣既, 我就俾多d時間佢去學,
而佢唔鐘意既例如寫字, 睇書呀,
我就改為另一種方法去幫佢認下d字囉~
因為我諗佢唔鐘意睇字, 你越迫佢咪盞佢求其去讀俾你聽,
交左差咪算囉~ 所以,我唔想加重佢既壓力,
我想俾多D鼓勵佢, 黎緊既暑假,
我除左幫佢報左暑假既感統訓練班, 同讀寫障礙班之外,
我仲俾佢去學PHONICS暑假班 & 畫畫班,
希望唔好俾佢覺得一味係迫佢讀書囉~
fitceo 寫道:
rubytang,

你好 ! 我仔仔同樣check到有讀寫障礙,但佢學校就無任何措施會幫呢類小朋友,連留班都要睇下佢係咪至差至考慮,所以你仔仔學校已經好好,有特別班俾佢地學習,半年前我發覺仔仔有問題時,已經部署同佢轉校重讀,當時未check到讀障,好在有間私小收左佢黎緊9月會重讀小2,我亦同校長傾過小兒可能有讀障,學校會唔會好似之前既小學咁,對佢置之不理,而校長覆我會著老師注意仔仔既發展,所以我都安心轉校.
而在見左評估確定係讀障後,e生同社工都好贊同我轉校呢個決定,同時佢地會將評估報告send埋去新學校,俾學校跟進.
我地小朋友有呢方面困難,真係要一起去面對,我甚至好後悔當初成日鬧阿仔同打仔.原來佢根本對辨認文字係有困難,幫唔到佢,仲要鬧,攪到親子關係好差.

rubytang,

呢個網址

CLICK HERE

試下俾仔仔去玩,我而家都要阿仔日日玩5-10分鐘,等佢易d認中文字.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

SORRY,咁遲先回覆你

其實孖女由細個開始已經有言語障礙,所以幼兒園個時,
佢地入讀係有支援ge學校(e.g.有言語治療師,物理治療師....)
其實如果有小班教學(你講ge一d特別班),對呢d小朋友係好呀,(個人覺得)因為係大班個到,老師一定無可能好好照顧佢地,同埋,如果老師可以一對10咁對佢地,你諗下,1:30好,定1:10好呀 :wink:

其實我都無咩可以幫到佢地(呢一年),但係,如果同佢地做多d paper有一定好處,因為佢地唔會一次就可以記得要學ge野,所以不停做,不停一d一d放落佢地個腦仔到,同埋,如果佢地望d字,經常唔記得個位,可以生活化個字(但係我係呢到唔知點打出來 ,因為好抽象)其實你個方便都好好呀,不過,你都可以用電腦,令一些佢經常都錯ge 字,分開colour,放大,print出來,放當眼位置,佢望多兩眼,就會慢慢記落心到呀(所以我屋企ge當眼地方,貼曬佢地d字呀 )

rubytang 寫道:
hi, phoebe~
首先恭喜你囡囡有咁大既進步~

我想問下你, 你點樣幫囡囡轉校架~
以前果間學校, 同依家呢間學校有咩野分別呢~
我囝依家讀 p 1, 佢都有學習障礙, 我以前唔知,
就以為係佢懶散唔專心,
所以, 好多時為左d功課 or默書,打佢鬧佢,
後來,覺得唔係辦法, 我又改為鼓勵佢, 無再鬧佢~

但學校方面又唔係好幫到我,
因我都同班主任 & 各老師講過好多次, 都無乜進展,
我帶左亞仔出外邊 d中心度做測試,
姑娘話佢有學習障礙, 要做一d加強既訓練,
我都已經幫佢報左參加暑假既訓練班, 睇下佢會唔會有改善,
姑娘話佢有視覺判斷既問題, 佢會唔認得d字,
所以, 佢會讀來讀去都唔記得~
我見佢唔鐘意睇d字, 我就讀俾佢聽, 再叫佢講番一次出黎,
佢唔鐘意寫字, 我就買左d磁石貼字番黎,
叫佢用砌既方法, 砌番d字出黎, 都叫做砌到一d啦~

但聽班主任講話, 出年佢 p 2, 可能會調佢入讀一d特別班,
話係為左呢類小朋友而開既,
主要既幾科, 中英數就會係果度上堂,
但其他既科目就會返去佢自己原本既班度上喎~
我唔知係點樣, 但又有d 家長話,
千祈唔好俾佢入讀呢d班, 話入左就好難跳番出黎正常既班,
我都唔知點好, 因為我問老師, 佢地就話唔會,
但另一d 人就話唔好, 唔知你有無d 意見可以俾下我呢~

我都想問下你係點樣幫你囡囡改善佢既學習問題,
因我都係第一次睇到你呢個topic,
都想同你分享下~

ruby

好同意呢句呀

因為佢地自己無呢d問題要介決,所以唔好信佢地講

小魚 寫道:
rubytang,

所以學校有無心對呢類小朋友都好緊要,
因為一間無心ge小學,一定會害死小朋友(佢地會不停打擊佢地)
如果一間有心ge小學,一定會努力幫佢地,
可能我比你地好彩,就係我一開始知道佢地ge問題,
所以我未試過因為分數去 or 佢地,
不過我覺得你地而家知道都唔遲,
佢地會知道,原來讀書唔係佢自己一個人,
媽媽支持緊佢呀 :wink:  :wink:  :wink:
fitceo 寫道:
rubytang,

rubytang

另外,我有一個小小提意比你,就係如果囝囝有一科比較喜歡,我覺得你應該先係呢科著手,因為好似孖女咁,佢地對英文就係一d興趣都無,明明讀完,佢地識左,不過一陣佢地就會全部唔記得曬,最初我都會好嬲 ,明明識左,又唔識,但係後來,我知大孖喜歡數學,細孖喜歡中文,我就分別同佢地吹谷喜歡個科,如果有好分數,佢地會覺得自己係可以做到,跟住,信心大左,就同佢地溫小小英文,話比佢地知,你地可以ge,可以記到,因為中文比英文仲難你都可以,佢地會有信心d,雖然,都唔會記到好多,不過起碼都可以記到小小,唔洗下下都攞隻蛋番屋企 ,呢個我覺得係可以一試ge方法 :wink:  :wink:

同埋,要知道佢其實係識,但係番到去測驗,評估時,就全部唔識,係咩原因,好似孖女就係太依賴我,(第一次測驗就知),跟住我就同佢地搵個補習姐姐,幫佢地補3日,其餘兩日就自己跟番,我要求姐姐唔好讀題目比佢地,要佢地自己試左先,(因為如果我教,佢地一定要我讀,如果我唔讀,佢地就唔做,)但係姐姐好叻,用左幾堂就令到佢地位知道,一定要自己試左先,跟住做多幾次,佢地有信心左,開始看題目做功課,所以到測驗評估時,佢地唔會連題目都唔識看呀

‹ 上一主題|下一主題