用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
樓主: loverbaby
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

Re: 培正 2007-2008 小一家長請進

J's mama

我整大菜榚,我會加埋雪種比呀囡帶,冇咁易變壞。

Lulu

希望你放心比你個囡食啦。
小蕎媽媽

我又係帶番茄仔!    我個囡超鐘意食,又唔驚變壞,我已經警告佢唔好食太多,唔係又肚痾!

J's mama,

個囡畢業禮,仲攞咁好成績,比我都會忍唔住喊!最緊要記得用防水mascara就真!   

小蕎媽媽,

你唔洗擔心,我話唔比食個d我個囡通常都會食晒!   

Lulu

我又係帶番茄仔!    我個囡超鐘意食,又唔驚變壞,我已經警告佢唔好食太多,唔係又肚痾!

J's mama,

個囡畢業禮,仲攞咁好成績,比我都會忍唔住喊!最緊要記得用防水mascara就真!   

小蕎媽媽,

你唔洗擔心,我話唔比食個d我個囡通常都會食晒!   

Lulu

hi.....: : :

[ 本文章最後由 Chanlingling 於 07-7-10 11:54 編輯 ]
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

J's_MaMa
你對老師的評語有何感受?
該用戶已被刪除

J's_MaMa

老師寫"肯用功, 知自愛", 簡簡單單幾個字.

hello, 各位

星期五的比比大食會,小朋友都好開心,每人都食左好多好多野,食到個肚脹晒。我囡囡跌左d大菜榚,冇得食。           
小蕎媽媽

聽聞得獎小朋友會有獎杯或獎牌.

Hi everyone,

Since I forgot to change my user name before the system upgrade, my previous posts and even my login ID are all deleted.   I have to register as a new member again.

J'smama

hello!!!:

今日畢業禮好感動呀! 轉眼就3年, 希望大家小學階段也順順利利吧.

Susanna

Yes, agreed.  I cried when they song 謝謝老師.

原文章由 SUSANNA 於 07-7-5 18:01 發表
今日畢業禮好感動呀! 轉眼就3年, 希望大家小學階段也順順利利吧.

[ 本文章最後由 小蕎媽媽 於 07-7-5 22:15 編輯 ]
小蕎媽媽

大家多d回覆 la, 沉底 la.

剛在另一討論區找到彥彥媽咪寫的培正小學- 資訊篇, 覺得非常有用,就此copy一部份俾大家睇,等大家有啲概念.

課程
==> P1 - P2 話就係以活動為主, 但我真係唔多覺, 我阿仔個班係將d 枱椅以 group 咁形式坐啦, 但都係要坐定定聽書既, 學校話 P3 打後係傳統教學添, so 我有理由相信要坐得更定...     

==> 學科有: 中, 英, 數, 常識 (呢d係主科, 唔合格要留班架), 另聖經, 音樂, 視覺藝術, 體育, 普通話, 電腦

==> 普通話一星期一堂 only

==> 以下我講講小一既 syllabus:

a) 中文科
=====
==> so far 我見培小d課程都唔簡單, 中文生字教得都幾快幾多, 入面我都 trace 唔到佢個 pattern 係點 design 既, 又唔係先教小筆劃既, 再多筆劃, 係乜都有, 好深既字又有, 淺既又有, 係跟課文去認字, 生字要識去 associate, e.g. 一個, 一件, 一輛, 仲可以"一乜"呢....又...俾個字: "老" 可以係"老"乜呢?...要去諗... "老師", "老伯", "老鼠" something, 學部首...水字旁可以有乜字, 越識得多, 認得多越好...我大彥已學識查字典了 (但係我地教, 唔係老師教呀)

==> 中文要識排序, e.g. 公園/我/開心/很, 要識排序, 加標點符號, 識分名詞行先, then 動詞, 副詞, 形容詞係乜..etc..

==> 學寫簡單句子, 憑個字頭 or 一幅圖畫要寫句野...此乃"作文"...通常d細路都 not too good here, 寫嚟寫去都係"我很開心, 和爸爸去釣魚", 幾個字就收工, so 通常咁個分唔慌高, 要教佢地試下形容/想像下釣魚既情景, 形容下條魚 (唔係 only 很大, 係可以講下佢個外型呀, 動作呀咁先多野寫架嘛...)

==> 有簡單既閱讀理解, 俾段短文你, 睇完要答問題

b) 英文科
=====
==> 英文係用 story book 形式去教, 每次一本, 要認字, 默生字, 默個d 唔係 apple 呀咁 simple la...係 sandwich, lollipop 呢停, 以培幼一隻生字都未教過咁計 (培幼只係教 phonics, 講嚟講去都係 sh, t, d, 咁) , 上小一呢d都幾攞命, 一開學冇耐就要默書, 默成 20 個...去到 2nd term 開始有d unseen 添...都咪話唔深...

==> 有句子重整, 好似中文咁...happy/I/park/to/go to

==> prepositions, e.g. "on" the chair, "in" the hole...etc...

==> 要識對答, e.g. "Hello, how are you" 你要識寫 (or 連線式選答案) "I am fine, thank you" 呢停

==> 作簡單句子, quite similar to 中文科

c) 數學
====
==> 單位加數, 好快去到雙位加數
==> 三角幾何, 錐體, 柱體, 要識分, 數下有幾多個
==> 線條, 分辨直線曲線, 大小 concept
==> 減數下學期就有了, 好快
==> 圖像式咁開始灌輸乘數既 concept, 即係一堆野, 若四個一堆, 可以有幾多堆, 若 5 個一堆, 又可以變成幾多堆 (so我已開始 train 佢乘數表, 等佢適應好快就乘除數嚟架喇)
==> 文字解難題, 推理.... e.g. 小明今年 5 歲, 大阿妹2 歲, so 阿妹今年幾歲, 小朋友多會 feel "大" = "加" 呢個 concept 而唔係真明條題目, so 好易中招, 寫 "7 歲", so 推理理解 is very important here, 好多剛上小一既小朋友都 feel quite difficult here
==> 心算

d) 常識
====
==> 算係最易既一科咯, 因為好多係 common sense , 教下擦牙程序呀, 社會規矩, 習俗呀咁, 好多呢d家長由細同佢地傾開偈都有教既, 不過最重要唔係"識" only , 係要"寫" sometimes ga...so 又係要識字..同埋要小心, e.g. 有d 考試題目係"連環圖", 俾幾幅圖你, 要你寫番 1, 2, 3, 4 以排序. e.g. 1 係雞蛋, 2 係小雞, 3 係大雞個停....

e) 普通話
======
==> 雖則一星期先一堂, 但一考試要有口試, 同老師 PTH 對答, e.g . 老師問 : "你叫甚麼名字?" 阿仔要識答 "我的名字叫陳大文" etc...
==> 仲有筆試, 考拚音, 要認得d "b", "p", "m", "f " ar gum....
==> 若家長全家都唔識 PTH, 之前小朋友又冇學過 PTH, 你都咪話, one week 先 1 lesson, 邊會搞得掂...(我依家都成日要幫大彥補飛啦, 好在我識 :    不過我都係 prefer 佢出去學)

f) 電腦
====
==> 有筆試同實習試
==> 學認電腦部份, 乜係硬碟, 乜係滑鼠 etc (注: all terms in 中文)
==> 實習係學用電腦啦, e.g. switch on/off the PC, open a file, drag an icon, etc...
==> 1 week 1 lesson

g) 音樂
====
==> 小一上學期考試係指定歌曲一首 + 一樣自選表演項目 (即係可以表演彈琴, 唱歌, 乜都得), 但...除左唱歌之外, 若要表演 others 去邊學..?? 咪即係又係要靠之前響 KG 已經 "課餘進修"啦...? 唔係點會突然間識...??
==> 不過, 話又說回來, 表演番唱歌都冇問題丫, so far 只要小朋友肯做就會合格既, 係幾多分咁啦....

h) 體育
====
==> 小一上學期要佢地可以響 1 min 內跳繩 25 下, 聽落好似好簡單, 但跳繩好講手眼腳協調, 都唔係係人都得架, if 有d家長仲係好少 train 小朋友體能既, 又或成日抱佢多過要佢自己行既, 都咪太 take it easy...

i) 視覺藝術
======
==> 我又唔覺呢科好特別, 係勞作手工美術咁啦, so far 都同"玩"好有關, 細路特別興奮, so 算係唔多駛跟阿仔都好易 handle 既一科了

j) 聖經
====
==> 呀..仲有呢科, 咪睇小佢, 培正係教會學校, so 佢相當重視此科, 雖則呢科唔係主科, 但要做每年既優異生, 此科都要計在內, 唔野少架....(我大彥就係此科唔夠 90 in average, 所以上學期就係咁做唔到優異生喇...:cry: 下學期要努力了)
==> 小一要識背金句, 唔同響培幼個d 咁簡單, 長好多架, 老師話上到小二仲要識默添架...
==> 仲要識多好多聖經道理, 考試會問, e.g. 天父用 7 days 做天地, 咁由 day 1 起, 佢做左乜..? 要選 correct 既圖啦, i.e. day 1 做太陽, day 2 做月亮...something like that, 即係要記得啦....so 又要溫習喇...

詳情請到以下睇啦!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1044253&extra=page%3D1

J's 媽

這些資料好有用呀!

佢講的全部都啱,因我個大仔現在都升小4,而細仔就今年讀小1........
‹ 上一主題|下一主題