用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 留班問題
go

留班問題 [複製鏈接]

留班問題

剛剛聽到一個小朋友同我女女講佢好唔開心,因為要留班,咩而家咁早就知架啦!因為佢都係上星期剛考完試.

又會唔會係佢上幾次考試測驗都考得差,學校已經同佢講咗呢?

Re: 留班問題

我都想阿女留班,唔知得唔得?

really?你女女跟不上嗎?

而家學校都唔係咁容易俾人留班.

Mrssslui
我女女真係跟唔上,佢最慘係冇記性,理解又唔得.exam 全部主科都fail.我都同班主任講咗比阿女留一年,如果要佢升五年級,佢會好辛苦,而且五年級冇得留班.但班主任都冇答我得定唔得?

醒目開學勳章 王國長老

會唔會個小朋友之前唔夠努力, 俾父母嚇咋
我個女之前o係學校做錯事, 我都有恐嚇佢話, 下次再係咁, 老師唔俾佢o係度讀   

我都唔清楚呀!

唔知係唔係咁呢!
可能信以為真.
Charlotte_mom 寫道:
會唔會個小朋友之前唔夠努力, 俾父母嚇咋
我個女之前o係學校做錯事, 我都有恐嚇佢話, 下次再係咁, 老師唔俾佢o係度讀   

唔怪之得你咁擔心啦!

升五年級,唔係講笑架!

呢個係唔係細女呀?

Nymph_ 寫道:
Mrssslui
我女女真係跟唔上,佢最慘係冇記性,理解又唔得.exam 全部主科都fail.我都同班主任講咗比阿女留一年,如果要佢升五年級,佢會好辛苦,而且五年級冇得留班.但班主任都冇答我得定唔得?

Mrssslui
咦!點解你會知道嘅?冇錯,係細女.佢由幼稚園我已察覺到佢,但問題唔係咁嚴重,越上高年級就越慘,越黎越多科目唔合格.到依家都未揾到係乜野問題而令到佢咁?唔知係唔係佢出世時(7日大)做咗個心臟手術,因為要全身麻醉(5日),而令到佢咁?

我既意思係話佢係唔係二女呀?我並唔知佢係'細女'.
我有冇記錯呢?你有兩個女兒?

Mrssslui
係.你D記性真係好!我係有兩個女.
依家細女嘅問題出咗黎,所以比較頭痛.

醒目開學勳章

真係好難架喎 ~ 而家學校真係唔容易俾人留班架  
妳有冇返工呀 ? 平時佢有冇人幫佢溫習 ? 遲d 5 年級真係好緊要架. 對升中學好重要  
Nymph_ 寫道:
Mrssslui

hello hello ~~

丁丁
我冇做野.係屋企照顧2個女,跟功課,帶出帶入(課外活動).依家我可以做嘅野就係幫佢搵個補習,暑假盡量幫佢打番好個底.
阿女由細到依家,每日放學番黎就做功課,跟住温習,每日都係咁做.

NYMPH,

其實你女女係呢一年跟唔上,還是一路落嚟都係咁呢?

Mrssslui
我女女係由小學一年級開始已經跟唔上.幼稚園時都仲可以勉强跟到,越高年級就越死.

聽你咁講,佢係因為比人細,即年尾出世,所以跟唔上,但最幣係而家冇得留班.

Mrssslui
我女女係6月中出世,佢唔會比人細,其實依家嘅問題係乜野原因都唔知,依家我仲揾緊?
我尋日諗咗好耐,終於打咗番學校同班主任傾阿女留班問題,但老師話過幾日先覆我.(不過我估多數都唔可以留班)

醒目開學勳章

Nymph,

我都估現在呢個年代留班個機會好低. 老師有冇咩其他 suggestion 可以 provide 俾妳 ?
我自己就覺得咁大個女 (9歲) 應該唔關大女, 細女等問題.
聽妳講妳囡囡由細到依家,每日放學番黎就做功課,跟住
hello hello ~~

Nymph_,

你女女而家小學幾年班, 佢平時做功課,駛唔駛你協助至完成到,特別係文字題,而佢d試卷,係咪多數錯理解部份,要佢自己讀一篇文章有無問題 ?
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

Nymph

老師是否已斷定無得留班? 如果三科主科唔及格,升止去都無乜意思,好似 ”挾硬”完成9年免費教育就算,香港教育制度又一失敗之作!

你囡囡每日都係放學,做功課,溫習,有無比d活動佢輕鬆吓!不如試下每天同佢一齊做一陣運動,又可以當玩,睇下佢溫書會唔會入腦d!

如果我每日只係做功課和溫習,我會好唔開心,好無心機!
可能囡囡遇到唔明既問題,點樣表達都未知,積積埋埋,問題就越黎越大了.

加油呀,一定有辦法的!

Nymph

老師是否已斷定無得留班? 如果三科主科唔及格,升止去都無乜意思,好似 ”挾硬”完成9年免費教育就算,香港教育制度又一失敗之作!

你囡囡每日都係放學,做功課,溫習,有無比d活動佢輕鬆吓!不如試下每天同佢一齊做一陣運動,又可以當玩,睇下佢溫書會唔會入腦d!

如果我每日只係做功課和溫習,我會好唔開心,好無心機!
可能囡囡遇到唔明既問題,點樣表達都未知,積積埋埋,問題就越黎越大了.

加油呀,一定有辦法的!
‹ 上一主題|下一主題