用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如果你打算幫小朋友報YMCA(尖沙咀)的體操班,請你先入來 ...
go

如果你打算幫小朋友報YMCA(尖沙咀)的體操班,請你先入來看看我仔的經歷。 [複製鏈接]

如果你打算幫小朋友報YMCA(尖沙咀)的體操班,請你先入來看看我仔的經歷。

畯畯B剛完成了YMCA體操初班的課程。雖然老師教得不好,但他還是一堂不漏地完成了整個課程。可是我估不到,今天最後一堂,會令我仔經歷了一次不愉快的體驗......
因為是由婆婆帶他上堂,所以大部份都是由我媽轉達給我聽,但是因為有疑問所以我曾叫我媽拍了某一課的錄像給我自行觀察。當你們看了我仔的經驗,才決定是否報這個課程吧。
首先課程的對象是3歲至6歲的兒童。上課時是兩個老師帶8個小孩。而我仔是3歲未上幼稚園。頭幾次上課,我媽便說畯畯B不太留心,經常跑來跑去(當然不只有他一個),而老師並未能控制到小孩,而我媽為了畯畯B專心,便在站在場邊看管我仔。其實當時我便疑問:對於一個幼兒的課程,點解老師無能力好控制好學生?當然,我仔不算文靜,有些時是活潑過頭,所以大家可以當是因為我仔不安定。
其次是老師沒愛心,我媽說當一對一教導時,當我仔做到了某些指定動作時,佢好開心地跟導師說''我做到了!''(佢會講好多次)可是,導師好以聾子邊當聽不到,也不會讚一句。大家也可以說不能規定老師一定要讚孩子,可是對於幼兒來說,稱讚絕對可以成能孩子的動力,也可以令孩子更易於管教不是嗎?--當然大家也可以不當一回是。
但是,反過來當我的孩子做不到某些動作高說我做不到時,我不敢要求老師說些鼓勵話,可是也不能扮作視而不見,不改正小孩的差誤呀!
當然,以上的我都可以通通不當一回事。反正我也不要求他能學得到什麼。可是,今天最後一課發生的事,卻令我十分生氣及心痛,我絕對不可以當不是一回事!
今天是最後一課,之前一課及今天的一課有考試,會考驗孩子學得到多小。就在評分後,頭3名的小孩會有獎牌,當分派了兩個獎牌後,老師問還有誰想要最後一個獎牌。我仔是其中一個表示想要,而最後也沒他份兒。(當然我媽也承認我仔不是最好的頭3個)然後,除了那頭3名,其餘的5個小孩是什麼都沒有。
當我媽帶我仔換衣服時,畯畯B哭了 他跟我媽說也要獎牌,然後在離去的路上不發一言。
我媽跟他說''叫媽媽買獎牌比你啦!''
我仔不依,說要婆婆買。(其實他從未要求過我地買任何東西過,通常是我說買他便要,說不買也不會扭的)
然後我放工後去接他,他帶一句便跟我說''媽媽我要獎牌!''(因我媽先前己打電話給我報告,所以我有了心理準備。)
我跟我仔說:BB是有獎牌的,因為之前我己經收起了,所以我放在家裡,等一下回家便給你。(幸好留了讀書時的獎牌沒掉)
然後在回家的路上,隔一回他便跟我說回家要獎牌。我仔本來是十分開朗的,今天我第一次看見了他眼裡有失望。
回到家我立刻把獎牌交給他,他好高興,還示範今天小孩領獎的程給我看。還說獎牌是BB的。
但是我相信今次這件事己在他心中留下了陰影。
我的不滿不是畯畯B得不到頭3名,而是體操只是一種課外活動,沒有這麼必要分名次罷?這一班的孩子才3-6歲左右,不覺太殘忍了嗎?學校可以給獎牌頭3名,但是就不能給小小的安慰獎給餘下的小孩嗎?那怕只是一粒糖?!
我認為這兩位老師一點都不專業,而且在殘害孩子的幼小心靈!對於於還是幼兒的孩子,學校這樣做不是在打''激''我孩子的信心嗎?幸好畯畯B還小,所以他相信我的話,回到家也表現得比較開懷了。
我想,就算只是學體操,身為老師的也該有些小孩子心理的知識吧?看見我仔的傷心樣,我便十分心痛。所以我絕對不會樣孩子再上中班。
所以,請各位三思才決定是否讀這過課程罷!
明人不作暗事!

Re: 如果你打算幫小朋友報YMCA(尖沙咀)的體操班,請你先入來看看我仔的經歷。

up
明人不作暗事!

Re: 如果你打算幫小朋友報YMCA(尖沙咀)的體操班,請你先入來看看我仔的經歷。

這兩位老師一點都不專業,而且在殘害孩子的幼小心靈!對於於還是幼兒的孩子,學校這樣做不是在打''激''我孩子的信心嗎?

Agree

ymca一向有好口啤!甘真係好質素?定要好彩先有呢?最近我諗住同大仔報游水班......,係咪要好彩先有好老師架?

唔奇.
教小朋友不獨是有否愛心的問題,最重要是技巧.
尤其是幼兒.這些訓練班的導師技巧是有,但只是在他/她專長上的技巧,而不是教幼兒的技巧.
講真,教3,4歲的小朋友一個course,可以考甚麼?有這安排都怪怪地.

我個仔都有讀同一個course.今次仲有第一次的留班.
不過我又不覺得是甚麼.讓他們明白到有輸有win.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

我個女當年4歲班, 唔好話獎牌啦, 考試合格升到班都笑喇, 仲連留二次呀!   所以退出囉!

呢世仲好多輸嘅機會呀! 而且, 體操班都係認真d, 安全d好!

我唔係唔比個仔輸,而係想佢地處理得好d。昨天我都同YMCA那邊講過(同為我SEND 了EMAIL比佢地),我個小朋友得3歲,要佢地去學會競爭,面對失敗係一個重要的課題,我睇過好多書關於這點。信中我表明唔介意佢地分名次。但是如果佢地顧下小朋友感受,比如發一個安慰獎,至小我可以同佢講,''因為人家今次做得比你好,所以有獎牌,而你做得也不錯所以友安慰獎,不過如果你下次做得好,你都有幾會得獎!''而且佢得3歲,上堂無LALA比老師叫做幾種動作,然後就話分過明次比佢,我覺個兒希左,重有係D小朋友知唔知當時發生乜野事?
又好比如有時我地去海洋公園玩攤位,輸左無禮物我同個仔請,因為個波放唔到落紅心所以無禮物,佢明白所以唔會哭,就多有小小失望。而今次,佢真係連自己點死都唔知。
星期六我仔返英文班,那裡的工作人員知我仔因此唔開為,都認為YMCA今次有問題,所以立刻做在一個紙獎牌比我仔,放學時拉埋佢去一邊送比佢,佢立刻高興說個牌是學校比的。可想這次事件都他的影響。
不過,昨天YMCA都好快有人回覆我,而且都好樂意聽我講出原因。佢地對此是的態度也都十分正面,所以佢地應會改變小小。
明人不作暗事!

HEILOK,

其實我認為要考技巧先升班係好事,如果佢地比個技巧評估我,我會好開心。
我同意你說,導師係有技巧,但就唔識教幼兒LO。不過,如果佢地唔識,其實可以比家長陪同,咁米會好好多。不過3歲佢地就要自己上堂。
明人不作暗事!

我個女都是由低班學起的, 現在已是銀班了, 學左差不多3年啦! 阿女當然有同樣的經歷, 不過我會同佢講: 無論運動或讀書, 都會有人win, 但並不表示其他的便是loss, 因為都是有努力過的, 自己有盡力便可以了, 要知道不是每個人都可以參加的,佢可以參加已經是比其他人叻叻咖啦!!
由低班到現在, 她重學過高班及今次的銀班, 亦得過2枚銀牌及1枚金牌. 導師都是一樣的, 所以很了解小朋友的能力, 當然會越高班, 難度越高啦. 所以家長要不斷鼓勵和支持呀. 阿女有時做唔到, 我會叫佢慢慢學, 今次唔得, 要試多幾次, 下次可能得呢? 努力過都唔得既話, 未算數羅. 又唔係要佢做超人.....ha...ha!!      唔好禁大壓力啦, 課外活動姐....       唔玩未算啦! 唔洗       

worldpeace
係呀!我就係見個仔活潑,所以先比佢去玩體操,不過我媽返來話導師教得唔好,我都話無所謂啦,最多米唔學。因為有時找個好導師真係要人夾人。我最想佢輕輕鬆鬆去玩
明人不作暗事!

理論上是對的,但體操唔應該係6歲同3歲比. 分別太大,
分別係吸收能力上嘅分別,唔係做唔做到嘅問題

獎牌輸贏的確係要學習,但唔係5歲以下學去適應,佢地只係想人有我有,而唔係真係知道win咗. 5, 6歲就真係明輸贏.
(你睇e+啲kindergarden 大部分取消晒啲名次就知喇-當然,其中一個原因係為家長唔好太介懷)

GIGI 寫道:
[quote]
ec822 寫道:
我個仔都有讀同一個course.今次仲有第一次的留班.
不過我又不覺得是甚麼.讓他們明白到有輸有win.

我好同意這mama說法, 真係要比小朋友明白到有勝利同失敗. 而樓主妳都要同樣明白這道理
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題