用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你會俾你個女學什麼樂器做第2樣學器呢? ...
go

你會俾你個女學什麼樂器做第2樣學器呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

你會俾你個女學什麼樂器做第2樣學器呢?

如題, 第一樣學了綱琴的話, 第二樣你地想俾佢學mei呀? 原因呢?

Re: 你會俾你個女學什麼樂器做第2樣學器呢?

中樂器

單簧管

醒目開學勳章

點解呀?

咁你地揀第2樣樂器時會唔會特登揀吹奏的樂器呢? 即係刻意要與第一種樂器不同的?

醒目開學勳章

囡囡自己揀咗小提琴,係帶佢去聽完管弦樂,佢自己指定話要學...... 其實我想佢學管樂或者大提琴,希望佢有容易入到樂團....   
AndyRain 寫道:
如題, 第一樣學了綱琴的話, 第二樣你地想俾佢學mei呀? 原因呢?

Percussions, 因為好玩

醒目開學勳章

yywhk

學小提琴........我聽人講話佢個仔以前學小提琴, 搞到隻耳仔聽覺唔係咁好, 因為小提琴發聲的地方同耳仔很近, 你有沒有發現這個問題呀?? 另, 我唔考慮小提琴了, 因為我怕佢會拉到側頸呀, 我以前有個中學同學, 佢就係拉小提琴的, 佢真係側側地架.

[quote]
yywhk 寫道:
囡囡自己揀咗小提琴,係帶佢去聽完管弦樂,佢自己指定話要學...... 其實我想佢學管樂或者大提琴,希望佢有容易入到樂團....    [quote]

醒目開學勳章

percussions係mei黎架??? 點好玩呀??

我應該唔會揀一樣大件既樂器了, 因為再揀大件既樂器, 睇怕我要訓上神台先夠位了!!!!

heratang 寫道:

percussions係mei黎架??? 點好玩呀??

敲擊
通常d小朋友有得打下野會好開心
敲擊樂的壞處在於好難可以係屋企練習
一來樂器大件, 2來會幾嘈下

醒目開學勳章

哦, 係敲擊.  咁梗加唔好搞我了, 因為我怕佢未學成, 我都已經嘈到痴左要入青山.  因為自從有了兩個細路之後, 我真係好怕嘈的.  尤其是佢初學, 一定會亂打的.  

敲擊
一來樂器大件, 2來會幾嘈下[/quote]

Now she is learning PIANO, and I would like her to try Violin or 古箏 (If she like)

醒目開學勳章

你唔怕古箏大件呀??? 屋企又綱琴, 又古箏要好多位喎.

醒目開學勳章

hi,

如果第一樣是學鋼琴的話,我唔會再叫佢学第二樣樂器了!因為每天都要綀琴1個鐘,又要做功課,又要温書(愛兒今年升P.5),每天過嘅日子都非常充實!夏天又要学游水,平時又要学英文,自問愛兒不是天才!我寧願鼓勵他專注学好鋼琴!我有个朋友好鐘意叫她的兒子学嘢,但每次都因太辛苦半途而廢!久而久之,小朋友会覺得這不是一个問題,令小朋友對每樣嘢都不珍惜及容易因為辛苦而放棄!因本人亦試過小一時,俾愛兒学拉二胡(学校興趣班),学了幾堂已冇興趣!每天因要練琴,做功課,温書,而再抽唔到時間練二胡,到最後又是放棄了!真是又shine錢,又shine時間!奉勸大家,請想清楚自己及小朋友有沒有那份恒心去学及要每天都要練習才去報名!

請各位三思!!

yuk hei mun   
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

唔大件的, 我只是買左個鋼片琴, 細細個, 叮叮噹噹, 幾好聽, 好過violin, 頭幾年全家都要忍耐.敲擊樂器可以訓練節奏感,對小朋友學其他樂器和dancing都好有用, 而且相對於piano&violin, 敲擊是比較容易.

我大學是讀音樂的,當時都要學兩種樂器, 所以諗住宜家亞女仲細(5yrs), 唔洗點做功課溫書, 有時間練多樣樂器, 遲d大d可能冇gum得閒...

哦, 係敲擊.  咁梗加唔好搞我了, 因為我怕佢未學成, 我都已經嘈到痴左要入青山.  因為自從有了兩個細路之後, 我真係好怕嘈的.  尤其是佢初學, 一定會亂打的.  

敲擊
[/quote]

醒目開學勳章

heratang

忍幾年???!!! 我真係頂唔住......

我就是聽了亞女的綱琴miss講話要學第2樣樂器趁細學會好d, 所以先考慮.  同埋, 而家開始諗, 諗得黎都1年後先至學啦.  因為又等埋佢綱琴那一邊學得個底好d, 穩陣d先俾佢學第2樣.

我諗, 我第2樣多數俾佢學吹奏的樂器, 一黎唔大件, 二黎佢有哮喘的, miss話學吹奏的樂器對哮喘有幫助的.  同埋吹奏的又與綱琴有較大的分別(唔駛又係彈), 我諗都會向呢個方向諗諗.

本來想俾佢學長笛的, 好似話幾易學(易學難精), 未諗掂, 所以想聽下其他人的意見.

, 頭幾年全家都要忍耐.
我大學是讀音樂的,當時都要學兩種樂器, 所以諗住宜家亞女仲細(5yrs), 唔洗點做功課溫書, 有時間練多樣樂器, 遲d大d可能冇gum得閒...

[quote]

敲擊
[/quote] [/quote]

Andyrain

我都同意學第2樣樂器趁細學會好d, 你小朋友幾大?學flute起碼8歲先可以開始學. hkapa有d junior programme for beginners, 你可以去看看:

click

醒目開學勳章

heratang

真的是趁細學好呀?  我個女9月5歲了. 若flute8歲先可以學那又好似遲了一些喎.  我想她應該可以在6歲-7歲左右學2nd 樂器的(按現在的進度). 又或者, 你認為我應該等佢綱琴有幾多級才學2nd 樂器呢?

Andyrain

我都同意學第2樣樂器趁細學會好d, 你小朋友幾大?學flute起碼8歲先可以開始學. hkapa有d junior programme for beginners, 你可以去看看:

click

可以介紹邊到有得學嗎?

學percussions, i mean abrsm, 一路考級考上去, 好似piano gum, 有以下3度地方:

1. 國際音樂學校 (即音小/中那兒)
    click here
2. hong kong percussion center (即龍向榮博士的center)
click here
3. 演藝學院
click here

我個女由一年班開始玩percussion,
一路都係跟學校學(外聘老師每堂二百幾),
依家插班入左音統署繼續學($200/月),
都有得考級架,準備明年考六/七級。
仲有呀!慶幸當年揀左敲擊,
佢考到家下,都唔多覺佢練習,
但次次考試都
‹ 上一主題|下一主題