用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 沙田培基之家長, 請來一下...
樓主: martifma
go

沙田培基之家長, 請來一下... [複製鏈接]

我囝囝升p3

我囝囝升K3了,我有幾道問題請教各位培基家長,有勞解答
1.請問培基小學有沒有直屬�附屬�聯繫中學?邊間?
2.近2年升中派位如何?
3.若冇宗教分,自行分配是否多數冇機會?
4.是否報第一志願才有機会入到?
5.WHY培基好似受歡迎過一呂小?

我的小朋友正就讀小三及小五,他們讀得很開心,培基的老師大部分都是極好,很有愛心及方法,他們給家長的壓力也很少,每次測驗、考試後便放大假,例如聖誕、復活節等,總之,你和小朋友們都可以享受假期;功課不多,但英文高半級,所以英文幾好;環境清靜,自成一閣,讀書好環境。

舊家長們,前校長是基於個人理由離開,我都欣賞她的熱誠及愛心,看完其中一位家長對新校長的介紹,我都很放心,我的小朋友都說校長幾好。

希望繼續多些分享及討論!

各位好、我都心儀培基、未知20分入机會大嗎?是否全收定一様要抽呢?

As far as I know, both 2006 and 2007 need to 抽籤 in the first round even got 20 marks.

原文章由 KW 於 07-9-4 16:58 硐表
各位好、我都心儀培基、未知20分入机會大嗎?是否全收定一様要抽呢?

原文章由 AdaL 於 07-9-4 14:52 硐表
我的小朋友正就讀小三及小五,他們讀得很開心,培基的老師大部分都是極好,很有愛心及方法,他們給家長的壓力也很少,每次測驗、考試後便放大假,例如聖誕、復活節等,總之,你和小朋友們都可以享受假期;功課不多,但英文高半級,所以英文 ...

我囝是三誠,你呢?

我的兒子也是三誠,女兒就一誠班。

原文章由 winniekws 於 07-9-6 18:32 硐表
我的兒子也是三誠,女兒就一誠班。

我細囝出年先讀小一,你囝囡搭校車上學?

我大囝三年都是誠班,你呢?

我兩個都是乘拾校車的,你呢?個仔一、二年級是望班,三年級是誠班。你的兒子有沒有參加校內的課外活動呀!

我是自己接送,他今年參加了曲棍球及phoncis

原文章由 winniekws 於 07-9-9 13:13 硐表
我兩個都是乘拾校車的,你呢?個仔一、二年級是望班,三年級是誠班。你的兒子有沒有參加校內的課外活動呀!

今年他們都參加了phonic。

聽你地講培基幾好, 但我好想問一問讀邊間幼稚園先可以升到呢?  這間小學又可以派到邊間中學呢?
可否PM我呢?
謝謝.

現行政策,讀邊間幼稚園不影響派邊間小學(私校,直資除外).

原文章由 micbaby 於 07-9-13 10:37 硐表
聽你地講培基幾好, 但我好想問一問讀邊間幼稚園先可以升到呢?  這間小學又可以派到邊間中學呢?
可否PM我呢?
謝謝.

請問第一輪交回自選學校報名表,小朋友的profile培基収不収?

第一輪交回自選學校報名表, 唔使交profile ga.只是計分, 妳有幾多分?

我有20分、唔知第一輪得唔得、好忐忑.....

Last year, my first son with Christian background got 20 marks, but he failed to be admitted at the first round. I
heard that only 3/4 students with 20 marks could get a
place at the first round. But, he was admitted at the second round luckily when he took Pooi Kei to be the first
choice.

原文章由 wingmamama 於 07-9-14 17:03 硐表
我囡囡今年要報,請問你們第幾志願入到架
請各位比D意見
‹ 上一主題|下一主題