用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 心大心細想買教材!市面太多了!
go

心大心細想買教材!市面太多了! [複製鏈接]

心大心細想買教材!市面太多了!

English Time
Your Baby Can Read
Noddy

其實邊一套好D,因為我同我先生都唔鐘意Disney D咁舊既卡通公仔,又太多公仔了,所以一定唔會打算,但以上3套的價錢都好有出入,到底邊一套真真正正令小朋友學多D o野呢?

呢個問題,我同事先生相量了好久,都沒有結論,想各位用家俾小小意見!唔該哂!
言言豬仔包@@最鐘意um...um... :mrgreen:

醒目開學勳章

Re: 心大心細想買教材!市面太多了!

Me too.  Don't know which one is good!  

Matthew仔就用梗English Time
我覺得佢真係用得好好好!
唔係講大話,我果時8個多月買,跟住9個幾月就識哂A-Z,1-20,圖形,顏色,body...主角識就一定!
何謂知道佢識,雖然Matthew仔未識講,但我每次問,佢都一定會指住個答案,而家18個幾月喇!

已經開始講小句:「how are you」「how do you do」
當然要睇心情啦!
早排我播audio cd,播來 聽,跟住一星期就識埋月份,真係超開心!

所以我都覺得貴係值得!唔怕講其實係我自已供咖,老公唔知幾錢,只知每個月$2xx,所以唯有自已洗小好多來供!
因為我買左full set,跟住又晚晚同爹d睇百科,真係好正!
見Matthew仔成日咁鐘意睇書真係抵返哂!

初初99同我老公都話:「咁細個俾咁多書佢睇,邊識咖,浪費錢!」
而家99見到Matthew仔識呢d果d,即刻唔出聲!
加上我教育顧問好好人,成日教我教仔野,岩岩仲教我學bb手語,出面一堂要成$800,佢教我就free,真係都幾好!
果次我上一堂大約45-60mins,學左好多b b日常用既手語,其實等佢地表達能力好d~

佢仲話,如果有朋友都想學,可以教埋佢地,我多口講句,如果你地有興趣都可以pm我報名!

我都有睇過your b can read,果d bb都好勁,識讀,但我又覺得呢d字卡成$3xxx一套,又好似唔多值,所以最後打消左呢個念頭囉!

至於Noddy English,我朋友買左都後悔,因為無乜野學到,唔知係佢唔識用定個教育顧問跟得唔好啦!
而家成套野放左係度!

只是9 1/2 months 就識哂? 超勁wor...  

9個幾月就識哂A-Z,1-20,圖形,顏色,body...主角識就一定

我個仔都係用english-time,真係用得好好,未夠2歲已經可以用英文對答,真係幾好

HoiYauBB 寫道:

9個幾月就識哂A-Z,1-20,圖形,顏色,body...主角識就一定
係呀!我同我媽咪家姐講,佢地初初都唔信,不過見到就信喇!
所以我覺得Matthew仔用得真係好好!
果時同我d朋友講,佢地都唔信,跟住我叫Matthew仔做一次,當時佢心情好又肯做!咁先信咋!

我無特別點教,只係跟教材用!
所以...真係好正!

姐係唔係話乜野,ET內容好似劇集咁,有幾集Matthew仔睇到唔開心!又時又會笑到getget聲,咁樣,佢應該叫做明講乜掛?
又時又會同電視講野,因為ET Review係對話方式!
我同我老公都覺得好好笑~     

其實又唔係勁既,只不過係你俾咩bb吸收,就吸收咩姐!

好似your baby can read果d bb都好勁咖!
20個月識讀過百個字,不過可能句子會爭d啦!
因為佢地無乜長句學~

文里文靜

I am now teaching my 1 year old and 1 month old daughter by my own at home , I will give her flash card, your baby can read and phonic kids to her and she can recognise over 60 objects like apple , elephant, giraffe, ice cream egg. etc... in pictures and can speak fish, apple, cat, dog, duck and more..... Baby can learn very fast really. So I am also considering to buy a set of good and systematic learning material to her.

I also put English time into consideration, but the only concern is not so many real things in the material ( like real animal , kids etc...)

What do you think ?
Thanks.  

文里文靜 寫道:
[quote]

果時同我d朋友講,佢地都唔信,跟住我叫Matthew仔做一次,當時佢心情好又肯做!咁先信咋!

所以...真係好正!

姐係唔係話乜野,ET內容好似劇集咁,有幾集Matthew仔睇到唔開心!又時又會笑到getget聲,咁樣,佢應該叫做明講乜掛?

好似your baby can read果d bb都好勁咖!
因為佢地無乜長句學~[/quote]
該用戶已被刪除

May I know how much for this?
該用戶已被刪除

文里文靜,

Hi! 好耐無同你傾計啦.

"好似your baby can read果d bb都好勁咖!
因為佢地無乜長句學~"
其實佢係由字, 短句, 句子, 到書四個階段架, Samuel未到18個月大已經可以講出完整句子.  現在已經可以自己看自制書了.

文里文靜 寫道:
[quote]

所以...真係好正!

因為佢地無乜長句學~[/quote]
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

另外, English Time 係比Noddy更有系統, 教D野更生活化架.  好正架.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

醒目開學勳章

HI, moondream3003
I would like to know the price of "Your Baby can read" and where can I buy it...
Thanks a lot!  

[quote]
moondream3003 寫道:
"好似your baby can read果d bb都好勁咖!
因為佢地無乜長句學~"
其實佢係由字, 短句, 句子, 到書四個階段架, Samuel未到18個月大已經可以講出完整句子.  現在已經可以自己看自制書了.
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

文里文靜 寫道:
Matthew仔就用梗English Time
我覺得佢真係用得好好好!
唔係講大話,我果時8個多月買,跟住9個幾月就識哂A-Z,1-20,圖形,顏色,body...主角識就一定!
何謂知道佢識,雖然Matthew仔未識講,但我每次問,佢都一定會指住個答案,而家18個幾月喇!

已經開始講小句:「how are you」「how do you do」
當然要睇心情啦!
早排我播audio cd,播來 聽,跟住一星期就識埋月份,真係超開心!

所以我都覺得貴係值得!唔怕講其實係我自已供咖,老公唔知幾錢,只知每個月$2xx,所以唯有自已洗小好多來供!
因為我買左full set,跟住又晚晚同爹d睇百科,真係好正!
見Matthew仔成日咁鐘意睇書真係抵返哂!

初初99同我老公都話:「咁細個俾咁多書佢睇,邊識咖,浪費錢!」
而家99見到Matthew仔識呢d果d,即刻唔出聲!
加上我教育顧問好好人,成日教我教仔野,岩岩仲教我學bb手語,出面一堂要成$800,佢教我就free,真係都幾好!
果次我上一堂大約45-60mins,學左好多b b日常用既手語,其實等佢地表達能力好d~

佢仲話,如果有朋友都想學,可以教埋佢地,我多口講句,如果你地有興趣都可以pm我報名!

我都有睇過your b can read,果d bb都好勁,識讀,但我又覺得呢d字卡成$3xxx一套,又好似唔多值,所以最後打消左呢個念頭囉!

至於Noddy English,我朋友買左都後悔,因為無乜野學到,唔知係佢唔識用定個教育顧問跟得唔好啦!
而家成套野放左係度!

matthew 你好靚仔呀
:oops:

文里文靜&moondream3003

Money好耐冇傾計啦! 請問你倆睇english time的schedule係點嫁, 想作參考!

Thanks
Fiona

我bb就用your baby can read,而家歲半入面教既野都識,佢心情好既你寫字佢識講,不過真係未講到句子(唔知係咪中細講唔到how are u 佢只講到 are u ),而家就要再搵第d野佢學,因為真係唔夠!
http://lbym.lilypie.com/Ch77p8.png http://lb4m.lilypie.com/5deTp8.png

棉花糖媽媽,

"Your baby can read" 中文版係"如何教寶寶閱讀", 在www.gc.hk或商務都有得賣, 你可以先到plamchrity個<<<Click 開心家庭網>>>先看看Summary.

如何教寶寶閱讀 ... 英文版係 how to teach your baby to read.

Oh! Sorry 攪錯左.     

文里文靜:
好開心你分享O甘多,見到MATTHEW學得O甘好,
信心都多O左少少,如果下星期我有時間,我會跟你上去學BB手語,估唔到你O甘後生就對揍BB學問O甘有講究!
(個日同你講完電話之後,估唔到你O甘細過,我大成10年)     
言言豬仔包@@最鐘意um...um... :mrgreen:
‹ 上一主題|下一主題