用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 '培僑'中學 好唔好? 請比些意見
go

'培僑'中學 好唔好? 請比些意見

'培僑'中學 好唔好? 請比些意見

請幫幫忙, 比些竟見, 屬那個band?  多謝
:-) :-) :-) :-D :-D :-D

Re: '培僑'中學 好唔好? 請比些意見

請比些意見,    

ywman:
You can visiti  this  website.

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=859451&forum=45#14689119

rgds

JOYLAM

THANK YOU!  但係我想知點解外界對這間學校的意見, 會分別那麼大, 有很好的意見, 話係BAND 1, 亦有說是BAND 3學校.
JOYLAM 寫道:
ywman:
You can visiti  this  website.

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=859451&forum=45#14689119

rgds

ywman,
一定不是BAND 3,根據契女所講,佢話依間學校其實係唔錯的,但數學和中文方面都有幾出 色既表現加!!!

ywman 寫道:
JOYLAM

THANK YOU!  但係我想知點解外界對這間學校的意見, 會分別那麼大, 有很好的意見, 話係BAND 1, 亦有說是BAND 3學校.

I think it is band 2.  

我上次去過中學說明,家長追著校長來問, 主要收band 幾學生, 校長甘講, 佢地收學生準則唔係睇band 幾,係睇個小朋友arm 唔arm 讀培僑中學(沙田), 但收完生之後培僑做了統計,有85% band1,我林佢唔會吹牛掛!
sorry!我係講緊沙田培僑!

e家的中二好似話多數係band2生, 但中一就大多數係band1啦

ywman 寫道:
JOYLAM

THANK YOU!  但係我想知點解外界對這間學校的意見, 會分別那麼大, 有很好的意見, 話係BAND 1, 亦有說是BAND 3學校.  [quote]
JOYLAM 寫道:

rgds
[/quote]
絶對唔會係band 3。

培僑中學的數學成績也不錯,2007港澳數學奧林匹克公開賽《港澳盃》也獲得很好成績:

比賽結果

click here
[img align=right]http://members4.tsukaeru.net/hasu/ture/keroro.jpg[/img]

「培僑中學」位於北角http://www.pkms.edu.hk/

「培僑書院」位於大圍http://www.puikiucollege.edu.hk/website/index.php

好大分別喎, 一間歷史悠久(60周年), 一間只有兩年新校
唔知想問邊間呢

聽我個女間學校(東區小學)老師講, 培僑係band 2.

收85% band 1生(大圍培僑), 都叫 band 2學校, 咁hk的band 1學校就真係買小見小 .

I think the band 2 school she's talking about is the Pui Kiu Secondary School in North Point, not the one in Tai Wai.

agreed