用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

農圃道官小家長請進

Hi各位

小兒將於本年入讀此校小一,本周六開家長會啦,有沒有此校之家長,入來一起交流一下!   

Re: 農圃道官小家長請進

知否這校的升中資料
雖則有联繫中學,但獲派的數目很少
請報報料

超級版主

我又黎推下先,等多d媽咪睇到可以入黎交流。

請問你幾多點 ?

ttma

超級版主

TTMA 寫道:
請問你幾多點 ?

ttma

星期六下午2:00-4:00。

超級版主

我個仔入左D班,唔知係random定係因幼稚園程度而編班。
星期六就要俾錢買書,嘩~乜d書咁貴!音樂書要七十幾蚊一本,未計下學期書呢!書商真好搵! :evil:

Hi 召藥師

我個仔入左B班呀,唔同班添!

超級版主

乖乖 寫道:
Hi 召藥師

我個仔入左B班呀,唔同班添!

想八下妳囝囝讀邊間幼稚園呢?
我個仔讀家維'村'間保記,程度同農圃道附近間美雅、太陽島淺d,唔知係唔係咁偏佢入D班。

超級版主

今日去左家長會,校長最後補充ge內容係我全日最欣賞ge,開門見山講明家教好重要,唔好等家長以為學校乜都搞掂就唔駛理d細路,良好生活習慣、基本禮貌同待人接物都係要靠父母自小教育同培養。

我的小朋友今年選小一,請問您們通常是第一ROUND 收, 定係第二 ROUND 呢?因我只有 15分。

醒目開學勳章

其實我老公係畢業生,所以 round 1 已經入咗!

農圃道官小不及同區另一所小學那麽多人談及,最初我也有小許担心,不知撰擇是否正確,但上周六開咗家長會,發現校長好重視學生嘅德育,校長本身都好 smart ,  我在想學校有個 smart 嘅校長,應該唔會差得去邊掛。

有冇其他家長交流下心得呀........

小兒是此校學生小三,正正因為轉了新校長
就大大不好了,老師走了一大班,吾夠老師,連副校也要
當英文教師,又時常缺課,舊校長有愛心
新的校長只顧成績,愛心欠缺,
校長硬係話要有家教啦,因為要你地冢長時時在家教小孩讀書,因為 not enough teacher to teach in school, parents need to teach their kids by themselves...see!
未定轉入離讀就D走頭啦!!!!   
above very true,  trust me

小兒都很想轉校,但成積不大特出,所以drop it.
希望事實不會令你太不安啦,

還有,想知的D野,只要在放學時段,問下D接放學D外婆或家長就明白,通常都係吾多想講嫁啦!硬係吾好先致吾想提啦,大家明白末!

sorry  wrong typing,
希望不會令你們不安

不要選這間,快另找其它學校去

來了新校長
大部分老師走了到'基道'
部分學生也走了到'基道'

8hui 寫道:
小兒是此校學生小三,正正因為轉了新校長
就大大不好了,老師走了一大班,吾夠老師,連副校也要
當英文教師,又時常缺課,舊校長有愛心
新的校長只顧成績,愛心欠缺,
校長硬係話要有家教啦,因為要你地冢長時時在家教小孩讀書,因為 not enough teacher to teach in school, parents need to teach their kids by themselves...see!
未定轉入離讀就D走頭啦!!!!   
above very true,  trust me

小兒都很想轉校,但成積不大特出,所以drop it.
希望事實不會令你太不安啦,

還有,想知的D野,只要在放學時段,問下D接放學D外婆或家長就明白,通常都係吾多想講嫁啦!硬係吾好先致吾想提啦,大家明白末!

超級版主

或者我有另一番體會,就係而家同以前的確係唔同左,唔同在以前家長可以唔駛點理d小朋友家課成績,但而家就個個都會好緊張小朋友成績,會俾小朋友學好多野,考試又會好緊張成績高低。

我係以前學生,我可以話俾大家聽,十幾廿年前d先生,至少有1/3都係教得好求其,好似共產主意ge'做又36唔做又36',當然都有好多好有heart教學生ge老師,而且當年物質生活比而家唔算好豐富,小朋友係屋企都會自發溫習,所以成績唔會太過差。現在新校長上任,我覺得係某程度ge革新,教得好有成績而又能承擔到壓力ge有得留低,我諗有唔少都怕工作量可能會大大增加或工作理念同金校長有唔同而離開。(以上只係個人推測)

上個星期去家長會,校長個番話我係好認同。而家唔同以前,想升格想超前其他人,唔可以單靠學校,家長都有責任,就好似家教咁,家長唔教等學校教就遲。而家好多新移民,唔係我歧視佢地,而係佢地的確同好多bk媽咪對小朋友ge教育方式有好大分歧,我個仔讀緊ge幼稚園有至少3-4成新移民家長,有d媽咪口音唔正,同一般家長溝通都有問題,而且有部份學識水平低,連小朋友簡單英文功課都看不懂,竟然等小朋友第二日返到學校先做。金校長個番說話某程度上係提醒所有唔同家庭ge家長:第一,小朋友ge家庭教育係非常重要,個人生活習慣、待人接物等係要家長自小教育,學校只係將之提升及教化;第二,學術成績想好,都要靠家長平時在家給予良好溫習氣氛同支持,如果家長係屋企唔理佢地,功課唔理,唔叫佢地執拾書包,唔督束佢地溫習及盡早休息而係陪自己睇電視及打機,放假又唔會帶佢地四圍走走見識,咁小朋友返到學又點會有良心學習氣氛?學生唔受教,成績唔好時,教師士氣同樣低落,學校更唔可望更上一層樓。(以前農圃道成績係同區數一數二,不過近十多年差了好多,原因是甚麼,相信金校長會很清楚)

超級版主

乖乖 寫道:

其實我老公係畢業生,所以 round 1 已經入咗!

農圃道官小不及同區另一所小學那麽多人談及,最初我也有小許担心,不知撰擇是否正確,但上周六開咗家長會,發現校長好重視學生嘅德育,校長本身都好 smart ,  我在想學校有個 smart 嘅校長,應該唔會差得去邊掛。

有冇其他家長交流下心得呀........

我個仔都係round1入左。

有無其他家長對農圃有其他意見, 本來想囡囡入讀小一, 但現在有小許擔心 ? 點好 ? 是否選擇獻主會較好 ? 是否2間都好多新移民 ?

ttma

超級版主

TTMA 寫道:
有無其他家長對農圃有其他意見, 本來想囡囡入讀小一, 但現在有小許擔心 ? 點好 ? 是否選擇獻主會較好 ? 是否2間都好多新移民 ?

ttma

我覺得邊度都多新移民,所有官學同津校都冇走雞,不過向來獻主會都係有精英班,功課量多,睇妳想唔想催谷小朋友。
‹ 上一主題|下一主題