用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

原文章由 ngkwaiyee 於 07-8-20 16:46 發表
mmcheng3,

咁你地全級有幾多人?有幾多人讀精英班呢?

Thanks!

現在還有補底班, 一班分中,英,數補底分別上課.實行拔尖補底!

原文章由 amyjoanne 於 07-8-21 10:49 發表

現在還有補底班, 一班分中,英,數補底分別上課.實行拔尖補底!

好多謝咁多位畢業生 / 家長同我地呢班新手家長分享咁多.......

星期六係小一學習日啦,呢個暑假過得真係快......

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-8-21 01:35 PM 發表

好多謝咁多位畢業生 / 家長同我地呢班新手家長分享咁多.......

星期六係小一學習日啦,呢個暑假過得真係快......

係呀!而家有d緊張又心急,想睇下個仔返得開唔開心,又適唔適應到。仲有,就係佢一個舊同學都冇,希望佢快d識到朋友仔啦!

原文章由 召藥師 於 07-8-21 15:12 發表

係呀!而家有d緊張又心急,想睇下個仔返得開唔開心,又適唔適應到。仲有,就係佢一個舊同學都冇,希望佢快d識到朋友仔啦!

唔使担心喎! p.1 特別多人照顧嫁, 好多風紀姐姐哥哥幫佢地, 去厠所都有人陪。 有次喺操場早會突然下雨, 我個女就掛住避雨走都走唔切,  風紀姐姐幫亞女攞埋書包添。
唔過最緊要提佢地記得抄手冊呀!唔係要帶什麼、做什麼 功課都唔知啦!

題外話: 召藥師你整嘢食咁叻, 你嘅仔女真幸福呀!

原文章由 clymama 於 07-8-21 21:56 發表

唔使担心喎! p.1 特別多人照顧嫁, 好多風紀姐姐哥哥幫佢地, 去厠所都有人陪。 有次喺操場早會突然下雨, 我個女就掛住避雨走都走唔切,  風紀姐姐幫亞女攞埋書包添。
唔 ...

clymama

想請教下你, 每天功課多唔多呀, 因為我要返工, 媽咪幫我帶, 放工我先接仔仔回家, 所以想有個心理預備, 做好安排!

Anyway, 聽到話咁多姐姐哥哥幫佢地, 咁又放心d wor.....

原文章由 乖乖 於 07-8-21 22:31 發表

clymama

想請教下你, 每天功課多唔多呀, 因為我要返工, 媽咪幫我帶, 放工我先接仔仔回家, 所以想有個心理預備, 做好安排!

Anyway, 聽到話咁多姐姐哥哥幫佢地, 咁又放心d wor.....

亞女p.1 時有時 3-4 份, 有時 4-5 份 , 星期五通常多些。 我個女做功課喺超級慢嘅(因為佢好多問題問), 佢嘅同學仔就平均 1-2小時內完成。 不過我想間間都差不多啩!另外, 每天最後一堂係導修堂 , 有時會讓學生做功課的。
每星期默書中英各一次。 希望幫到你啦!

原文章由 clymama 於 07-8-21 23:20 發表

亞女p.1 時有時 3-4 份, 有時 4-5 份 , 星期五通常多些。 我個女做功課喺超級慢嘅(因為佢好多問題問), 佢嘅同學仔就平均 1-2小時內完成。 不過我想間間都差不多啩!另外, 每天最 ...

Thanks for your information ....真係好有用.....
真係又期待, 又緊張.......:

超級版主

原文章由 clymama 於 07-8-21 09:56 PM 發表

唔 ...

咁咪幾好,大家互相幫助照顧,感覺好warm。
另多謝妳讚賞:loveliness:,如果我唔係家庭主婦,又冇老公同仔女support(幫手食哂佢),我乜都整唔到

超級版主

原文章由 clymama 於 07-8-21 11:20 PM 發表

亞女p.1 時有時 3-4 份, 有時 4-5 份 , 星期五通常多些。 我個女做功課喺超級慢嘅(因為佢好多問題問), 佢嘅同學仔就平均 1-2小時內完成。 不過我想間間都差不多啩!另外, 每天最 ...

唔該哂妳講得咁仔細!
死喇!我個仔寫字最同專注力都好弱,真係有d擔心。

超級版主

乖乖:我今日行左吉吉島,仿皮皮帶$19.9,白冷衫53.9,兩樣我都買左,件冷衫我諗住去買個校章$0.5縫上去,平d

clymama:請問lunch同上美勞時要唔要帶膠枱布個類東西呢?

原文章由 召藥師 於 07-8-22 00:32 發表
乖乖:我今日行左吉吉島,仿皮皮帶$19.9,白冷衫53.9,兩樣我都買左,件冷衫我諗住去買個校章$0.5縫上去,平d

clymama:請問lunch同上美勞時要唔要帶膠枱布個類東西呢?

我星期二先行完吉之島, 可能唔夠你細心, 真係冇發現有皮帶買,等我再 look look 先.....其實小一生帶皮帶,我都有d 驚仔仔唔知可唔可以 handle,如果開大就麻煩啦.......hehehe, 真係要好好訓練下佢先!
買件冷衫自己縫校章上去,good idea wor, 只可惜今次我已經係校服商度買咗,下次學下你先得........

係呀, Sat. 我都係諗住求其比個袋仔佢揹住, 起碼要帶返d form 比學校,等9/3先帶書包 lu......

原文章由 召藥師 於 07-8-22 00:32 發表

lunch如果你訂飯的話, 供應商會送埋餐具和枱墊給你, 否則你可自己買, 你整嘢食咁叻, 你的仔仔一定吃愛心飯盒啦!
視藝堂用嘅墊枱紙, 可以去文具店買用包郵包用嘅〝雞皮紙〞, 一開四, 個size就啱啦!不用次次換, 我買倆張夠用一個學期了。

原文章由 clymama 於 07-8-22 16:58 發表

lunch如果你訂飯的話, 供應商會送埋餐具和枱墊給你, 否則你可自己買, 你整嘢食咁叻, 你的仔仔一定吃愛心飯盒啦!
視藝堂用嘅墊枱紙, 可以去文具店買用包郵包用嘅〝雞皮紙 ...

送埋餐具!!  仲諗住星期日去買添, 而家唔洗買 lu

召藥師 : 你仔仔帶飯盒定係你每天送飯呀, 你整野食咁叻, 仔仔真係好口福.........

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-8-22 06:03 PM 發表

送埋餐具!!  仲諗住星期日去買添, 而家唔洗買 lu

召藥師 : 你仔仔帶飯盒定係你每天送飯呀, 你整野食咁叻, 仔仔真係好口福.........

hehe妳地都估中,我諗住整飯盒佢食(慳錢同想健康d),不過可能有時俾個仔自己帶,一時就送過去,唔知d校工同先生會難做。

原文章由 召藥師 於 07-8-23 17:26 發表

hehe妳地都估中,我諗住整飯盒佢食(慳錢同想健康d),不過可能有時俾個仔自己帶,一時就送過去,唔知d校工同先生會難做。

無問題嫁!我知有些媽咪如果唔閒嗰日, 就揾相熟嘅茶餐廳送外賣去學校都得。 不過最緊要寫低姓名和班別, 唔係呀仔無飯食就慘啦!

召藥師

今日返完學校. 仔仔點呀?
我個仔好就開心咁同我講. 係班裏面有一個同學仔. 原來係佢跳舞學校既同學, 呢個世界真細小.....
而我就覺得仔仔班主任都幾嚴. 因我送仔仔入班房, 見到老師好有威嚴咁叫d學生安靜d,唔好嘈, 原來小學老師既態度同幼稚園老師真係好唔同,希望仔仔可以儘快適應啦.......

Hi clymama

我有個問題想請教你, pls check PM, thanks.

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-8-26 12:18 AM 硐表
召藥師

今日返完學校. 仔仔點呀?
我個仔好就開心咁同我講. 係班裏面有一個同學仔. 原來係佢跳舞學校既同學, 呢個世界真細小.....
而我就覺得仔仔班主任都幾嚴. 因我送仔仔入班房, 見到老師好有威嚴咁叫d學生安靜d, ...

我個仔都幾開心,但唔算好興奮,可能佢冇識得ge同學仔啦!
佢班主任好nice,好明顯係特別就小朋友。
至於今日係hall度呢......我就真係幾唔滿意喇!因為坐位指示唔清晰,又唔夠老師或工作人員去帶位。講者應該上台講話,我坐得遠根本乜都睇唔到,認唔到d老師又點可以主動搵佢地溝通,除非係校網度post張全體教師相連姓名就好啦!
另外,空調不足,開行風扇都好焗,仲有我坐個度久不久傳出'火羅'味同漒水味,唔知係唔係佢地舖完廁所磁磚要用漒水洗地,好難頂。點解今日迎新日都仲有工程未做好,我覺得安排好差,俾家長見到校門梯級仲成塊爛地係度砌緊磁磚真係好失禮,廁所又整緊冇得用而要提早放學,浪費左俾小朋友適應校園生活ge機會,又少左時間俾家長同班主任會面及介紹。
仲有,我唔係要踩自己母校,今日個場表演真係令我失望,拍子唔齊,滾水淥腳咁,同以前節奏樂隊差好遠,更莫講話同馬小比,可能我地而家依代小朋友play hard but not work hard,希望一生一體藝可以做得更好,唔係也也烏就算。

我今日講野火左d,不過我係以校友身份道出,我希望學校能做得更好,更優秀!!

農圃道官小家長請進

有冇1b班同學家長,因我囡囡讀1b班

原文章由 召藥師 於 07-8-26 01:41 硐表

我個仔都幾開心,但唔算好興奮,可能佢冇識得ge同學仔啦!
佢班主任好nice,好明顯係特別就小朋友。
至於今日係hall度呢......我就真係幾唔滿意喇!因為坐位指示唔清晰,又唔夠老師或工作人員去帶位。講者應該上台講話,我坐得 ...

係啦!昨日安排真係好差勁,真係好唔滿意呀,仲有d老師態度勁差,第一個印像就令人好唔滿意 .
‹ 上一主題|下一主題