用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

回覆 #1 召藥師 的文章

各位農圃道家長好,我囝囝是08年9月後補生入讀農圃道小一的,因為無開家長會,有些事想問問大家的?請問是否要帶有小朋友名的八達通返學的呢?是有什麼用途的?小息時間學生是否要帶食品盒落操場的?可否提供一些資料你們是用那一類型的袋放食物盒的?

超級版主

原文章由 fan5354 於 08-7-27 04:03 PM 發表
各位農圃道家長好,我囝囝是08年9月後補生入讀農圃道小一的,因為無開家長會,有些事想問問大家的?請問是否要帶有小朋友名的八達通返學的呢?是有什麼用途的?小息時間學生是否要帶食品盒落操場的?可否提供一些資料你們是 ...

八達通係用黎返學係門口點名用,新生開學後會有通告或老師會提幾時帶(到時有通告講要收錢)。八達通千祈唔好有錢,否則小朋友就算乖自己唔用來doo野飲都有機會俾同學搶黎doo。

平時有小息,不過唔駛帶太多野食(因為再上多兩堂就lunch time,我覺得小息時間安排唔多好),用小膠盒入住就得,再用個小環保袋入埋一枝水就得。

原文章由 fan5354 於 08-7-27 16:03 發表
各位農圃道家長好,我囝囝是08年9月後補生入讀農圃道小一的,因為無開家長會,有些事想問問大家的?請問是否要帶有小朋友名的八達通返學的呢?是有什麼用途的?小息時間學生是否要帶食品盒落操場的?可否提供一些資料你們是 ...

正如召藥師所講, 八達通是用來每早返學時點名用的, 我就只係比左張普通小童八達通呀囝返學校做登記,之後我就貼左張小sticker 寫上姓名班別等, then 將之放入掛頸證件套內,這證件套是學校比小一生的, 每班頸繩不同顏色, 證件套內印上小一生的名子及班別,以便老師釋別的..... 當然,下學期呀囝條頸繩斷左, 我就自行買過條新喇!

至於小息是落操場的, 如下雨天便會在課室, 所以一定要準備一個小小的環保袋,免得小朋友落樓梯時論論盡盡, size 方面, 可放水樽及食物盒則可了, 我見文具鋪都有好多好靚ge 小環保袋買, 而我就係學校買的! 學校果個係深藍色, 印有學校名及校章 law!  

日後大家多 d 交流啦!

回覆 #1 乖乖 的文章

乖乖,召藥師,
多謝你們保貴的資料,即是八達通掛頸證件套可等開學後再買,而食物盒袋是要可放水樽及食物盒的,咁我唔需要咁心急買定了,hei hei...
遲D多D交流.

回覆 #1 fan5354 的文章

各位家長,請問新書上可否貼上有公仔的Lable的學生名的呢?你們是怎樣寫上姓名和班別的呢?而粉彩筆有否用個靚靚袋袋好呢?

超級版主

原文章由 fan5354 於 08-7-30 11:34 PM 發表
各位家長,請問新書上可否貼上有公仔的Lable的學生名的呢?你們是怎樣寫上姓名和班別的呢?而粉彩筆有否用個靚靚袋袋好呢?

我只係就咁用原子筆寫名咋。
另外視藝(即係以前美勞)只要用個拉鍊袋帶木顏色筆咋,膠水剪刀同粉彩學校有(粉彩已包視藝雜項收費內)。
‹ 上一主題|下一主題