用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

Re: 農圃道官小家長請進

請問知唔知農圃道官小有無校車OR 褓姆車到將軍澳坑口 ?

ttma

莎朗 ,
真的嗎? 很難相信的!
老師有官校唔教到津校教? 雖然薪金一樣但福利就差很遠!
而學生也會唔讀農圃道官小而讀基道? 兩間學校差兩三級, 中學派位也是, 而且基道視學報告不是太好的

我其實不是太認識此兩間學校, 但就第一次聽聞農圃道官小不及基道, 請問可否講多d為何教師及學生要走, 謝!

莎朗 寫道:
來了新校長
大部分老師走了到'基道'
部分學生也走了到'基道'

超級版主

TTMA 寫道:
請問知唔知農圃道官小有無校車OR 褓姆車到將軍澳坑口 ?

ttma

我唔知坑口係邊,我打校車路線俾妳啦~
開車時間 6:40
1.欣明苑
2.英明苑
3.將軍澳中心
4.新都城一期
5.茵怡花園
6.叠翠軒
7.富寧花園
8.裕明苑
9.和明苑
10.東港城
11.尚德村
12.富康花園
13.唐明苑
到校時間 7:55

龍馬媽媽,

班老師因為新校長而轉到基道任教
部分家長因而跟老師而轉到基道

現時農小班老師經常轉
我學生的功課都好混亂
一個單元尚未教完便開新單元
之後又教回尚未教完的單元
特別是英文和數學科

龍馬媽媽 寫道:
莎朗 ,
真的嗎? 很難相信的!
老師有官校唔教到津校教? 雖然薪金一樣但福利就差很遠!
而學生也會唔讀農圃道官小而讀基道? 兩間學校差兩三級, 中學派位也是, 而且基道視學報告不是太好的

我其實不是太認識此兩間學校, 但就第一次聽聞農圃道官小不及基道, 請問可否講多d為何教師及學生要走, 謝!

[quote]
莎朗 寫道:
來了新校長
大部分老師走了到'基道'
部分學生也走了到'基道'
[/quote]

Hello, 大家好,我想告訴大家(走的大班老師都是很好而又很有責任的老師及主任)其實你們的小孩都已是今年小一準新生,不出一年你們可以從其它家長或親身体驗到
所有....
其實有小數現在的老師都有話卻說不得.....

醒目開學勳章

莎朗,

請問是那一間的基道小學

lindapoon,

樂民村

lindapoon 寫道:
莎朗,

請問是那一間的基道小學

莎朗,

可否給一些意見灣仔堂基道(九龍城)及選獻主會新校或基道(九龍城)呢?

咁基道小學好唔好呢?

8hui,找到知音,終於可以吐點苦水了,之前我在另一個"農圃道官小"發表過意見,但好几天沒人理我.
  小兒現也在此校念小一.一年換了三個班主任.在教學上,把太多的責任推給家長,老師教完就算了,沒怎麼理學生是否接受了,也沒有复習,教完就直接考試.變成試前如有時間溫習,就忽略了新教的那些知識.還有經常听到說老師沒來上課,請假.還有很多,都不想說.
  都不知要不要幫小兒轉校,擔心轉了另一間也不知怎樣,因沒自己去經歷是不知那間學校是否符合自己的要求.當初也是听農圃道官小的口啤很好才放棄了獻主會而選她的.也擔心小兒轉校了適應不了,功課跟不上.唉!

wendyw

唔好咁灰心啦, 聽聞金校長係沙官小轉過黎, 有BK 媽咪對她讚口不絕, 因她在沙官小做得很出色, 新官上任有新搞作, 有老師 / 主任接受不了新改革另投他校一d 都唔出奇, 但從她 05年上任至今也有兩年, 應該乜野動盪期也過啦, 我個人認為(亦希望)明年會更好.......

作為母親. 大家都同樣憂心子女在這慢長的6年小學生活,你既擔憂我亦身同感受,但概然選擇了就要積極面對........

乖乖:
  多謝你的回應,金校長我不覺得她有問題,說真的,每天早上都能在門口見到她已讓我感動非常.只是教小朋友的是老師,不是金校長一個.唉,一年換了三個班主任已讓我失望透頂.還有記得樓上有位媽咪說過,有位看似校工的凶女人經常坐在門口的,我也在納悶:一間好的學校,一位好的校長,怎能容忍一位校工這樣地對待小朋友和家長呢![我也經常見到該位校工的,并受到她的不禮貌對待].
  最後,再次謝謝你的理解!

我而家都唔知點好 ?以下學校都收我囡囡,本來3間之中會選農圃, 但係d command 不是太好....大家如何選擇 ? pls command

農圃官小
獻主會
嘉諾撒(新蒲崗)

ttma

超級版主

wendyw 寫道:
乖乖:
  多謝你的回應,金校長我不覺得她有問題,說真的,每天早上都能在門口見到她已讓我感動非常.只是教小朋友的是老師,不是金校長一個.唉,一年換了三個班主任已讓我失望透頂.還有記得樓上有位媽咪說過,有位看似校工的凶女人經常坐在門口的,我也在納悶:一間好的學校,一位好的校長,怎能容忍一位校工這樣地對待小朋友和家長呢![我也經常見到該位校工的,并受到她的不禮貌對待].
  最後,再次謝謝你的理解!

請問那位校工係唔係身材肥胖,頭髮半白的女人?
去年替大仔註冊時見佢板起塊面,成個黑面神咁,一d笑容都冇,令我望而生畏
會唔會係佢做得耐,易請難送?今時今日咁ge態度......

現在大家坐同一條船,大家都要同舟共濟,上下一心,希望來年更好,大家多d上黎bk交流,學校透明度再高d,等家長可提出改善建議。

應該是了,其他的校工态度挺好的.

wendyw

越見得多冇禮貌既人,越體會到教育子女禮貌既重要性,我地作為高水準既媽咪,千祈唔好為咗 d 冇禮貌既人而影响自己情緒......  我地 EQ高,孩子 EQ 自然高,以身作則吖嗎!

正如召藥師話齋,我地日後坐埋同一條船,大家多 d 交流下啦.......

我選獻主會

TTMA 寫道:
我而家都唔知點好 ?以下學校都收我囡囡,本來3間之中會選農圃, 但係d command 不是太好....大家如何選擇 ? pls command

農圃官小
獻主會
嘉諾撒(新蒲崗)

ttma
唔係人 該用戶已被刪除

TTMA

嘉諾撒(新蒲崗):因本身沒有留意此校,no command

獻主會  :仔仔同學個家姐在舊校讀 p5,我見佢幾乖,
聽 BK 有d 媽咪說功課幾谷下,但我問過她辛唔辛苦,她說 沒問題,ok wor......

農圃官小  :我住果頭,一直有留意此校,在街上看見的學生都很乖,我亦曾到學校門口睇放學,d 小朋友都很守秩序,家長日當天回校,需不及千禧校舍那麼大,但亦很整潔,聯系中學校網好,但呢 d 都係表面野,到底學校好唔好,真係要親身感受下先知。

你知啦,任何學校都有人話好有人話唔好,真係要睇適唔適合自己小朋友先最實在,你不如都試下去學校門口等放學,睇下有冇啟示再作最後决定啦。 我地講嘅當係其中一種參考好啦.......

‹ 上一主題|下一主題