用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

安安 及 各新小一家長,

小小心德分享

數學: 襯哩個暑假得閒,陪小朋友背下乘數表.唔係要話要好強逼咁背, 當玩遊戲咁獎勵性咁去背~ (主因係下學期要用到同要識背, 背咗到時"妳"地無咁辛苦)

英文: 多看書,如從無此習慣的,就先從"伴讀"開始著手, 從書中慢慢地學會行多生字,久而久之,便會成為習關, 從中會學到很多生字.

安安 寫道:
BEN 哥 :為左阿女可以盡快投入學習, 我已經搵左補英數既老師喇.......... 今日會見面, 希望可以幫阿女啦.... 不過都幾貴....

Hi, 各位好,小兒今年入讀九龍塘小學,家住在青衣區,想自組褓姆車由青衣區至九龍塘小學,現在想先統計有多少人,請問各位家長有沒有興趣參予?

醒目開學勳章

Ben2003 寫道:
春卷, 係咪有朋友讀緊 KTS.  :

Yes, 畢業了的。good comment from her.

In fact, I applied for 4 private primary school. Not those very top one.  3 of them have secondary school.  2間正選收, KTS 是後備收, another one is waiting list,but I think KTS is the most suitable one.

醒目開學勳章

多謝分享 ,我今日都去借了些中英兒童圖書。
。but my daughter told me to tell her the story in cantonese ,she only read the pictures of those english story book.    ,中文就幾好。

heiheikeikei 寫道:
安安 及 各新小一家長,

小小心德分享

數學: 襯哩個暑假得閒,陪小朋友背下乘數表.唔係要話要好強逼咁背, 當玩遊戲咁獎勵性咁去背~ (主因係下學期要用到同要識背, 背咗到時"妳"地無咁辛苦)

英文: 多看書,如從無此習慣的,就先從"伴讀"開始著手, 從書中慢慢地學會行多生字,久而久之,便會成為習關, 從中會學到很多生字.

[quote]
安安 寫道:
BEN 哥 :為左阿女可以盡快投入學習, 我已經搵左補英數既老師喇.......... 今日會見面, 希望可以幫阿女啦.... 不過都幾貴....
[/quote]

Hi 春卷,

你試吓你讀一段, 跟住比小朋友讀一小段....如此類推....記得囋吓佢, 睇吓會唔會好d

另外想分享吓....KTS嘅中文係用普通話教, 如果你小朋友未學過, 最好暑假同佢上吓興趣班.....起碼聽得明, 唔抗拒

記得我仔仔最初上KTS, 返黎同我講話唔知老師講咩...唔開心, 我搵左個朋友教佢普通話, 一個星期一堂, 一個月佢已經由不喜歡變得喜歡, 三個月已經不用再搵我朋友教, 而家佢的普通話說得比我好 我有時都要請教佢d課文點讀

好提示。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1317.gif[/img]
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

不出我所料。

[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/043.gif[/img]

春卷 寫道:
   Yes, 畢業了的。good comment from her.

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

hi all...

我都入黎報到先, 不過我仍有學校仲未interview,
而家其實都仲有d 心大心細.....
可能我仔既幼稚園上年都有好幾個小朋友入左呢間學校,
所以我已經做定準備搵左普通話老師教緊我仔拼音了,
佢不知幾鍾意tim, 仲成日同我老公對講  

同埋係出面已經補緊數學......
至於英文我諗都ok既(因為佢幼稚園好谷下),
不過我都係出面開始比佢學IPA 拼音,
d 朋友亦比晒d worksheet 同exam/mock exam paper 我睇,
所以已經有心理準備去應戰(好以跨張左d) :  :

ben 哥哥,

可能聽左好多關於kts 學生既勁野,
我仍然好擔心亞仔會跟吾上同壓力會好大,
所以而家先至仲考慮緊讀吾讀(我已經註左冊架啦)
我仲有D 咩要再準備一下架   
仲有如果我6月30日吾得閒去家長會,
會吾會聽少好多野架?? (因為同亞仔學野撞左時間)
真係吾該晒你, 我咁多問題~~ 有你明燈指點應該會放心好多.....   

>(好以跨張左d)

考狀元.....

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1233.gif[/img]

>可能聽左好多關於kts 學生既勁野

勁係因為:

1) 學術上,返學十分開心,自然有興趣讀書,一年又一年,到高年級自然比起一般學校的學生勁。

2) 其他方面,有很多興趣班或校隊選拔,小朋友的各方面潛質易被發掘。

壓力.....冇乜,不過如果家長一定要小朋友考全級最前列,就入間間學校都會有壓力.....

>(因為佢幼稚園好谷下)

咁暑假應該放鬆些.... :

>仲有如果我6月30日吾得閒去家長會,
會吾會聽少好多野架??

等現在讀 P.1 的家長答,因為他們會比較清楚。

PS 到高年級,學生的分野,主要是看那一學生的學習興趣和態度。求學的路是很長的,最重要係讀得開心,才可以一路前進。"返學十分開心" 是 KTS 的其中一樣特色。
命運就是這樣的敲門。

壓力.....冇乜,不過如果家長一定要小朋友考全級最前列,就入間間學校都會有壓力..... >>>講得好呀     

仲有如果我6月30日吾得閒去家長會,
會吾會聽少好多野架??>>>我覺得係囉...你小朋友唔洗去架...搵人照顧小朋友半日, 你去聽吓啦

Ben哥哥, cheungmp

我都聽我幾個朋友既仔女, 佢地話係kts返學真係好開心,
呢樣真係幾吸引.....可能佢地有d 真係好緊張d 學業,
所以先令我有錯覺, 好高既平均分都考吾到10名,
不過佢地話老師都吾太強調考既名次.....
:  :

bebe1217,

要考頭10名就梗係難啦....不過要考8x分都唔係太難...一般小朋友都係會不小心同大意, 所以會扣唔少分, 不過學校唔會公報名次, 所以壓力都唔大, 就算有都係自己比自己....其實最緊要係佢地讀得開心同鐘意返學

Ben2003 寫道:

聽聞,今年,嚴控正取生人數,加入後補生做法(有需要時再預備另一批新的後補生),必定要穩穩陣陣,做到五班暑期預備班,目標最後是四班。
(如果太少人走或另一批新的後補生質素太好,就開五班 )

My boy was rejected in the 1st round. I tried again in the 2nd round (mid-June). He got an interview yesterday. Do u know how many students will be accepted in the 2nd round. Thanks.  :

2nd round 收幾多..... .....

唔知到....

希望你囝囝成功,加入 KTS 大家庭。 :
命運就是這樣的敲門。

KTS不會有考試名次 ga
如果係太好喇.因我 62,99好鍾意問 d 小朋友考第幾,係唔係科科 A. 我個仔考唔到宣小,已經俾佢哦咗好耐.
無名次咁就無得比較 la.   

我 62,99好鍾意問 d 小朋友考第幾,係唔係科科 A>>>>唔係掛      你最好同佢地傾吓, 咁樣會比好大壓力個小朋友, 無名次咁就無得比較, 但係佢地又問係唔係科科100分咪死       

我個仔考唔到宣小,已經俾佢哦咗好耐.>>>希望你小朋友聽唔到           

.
cheungmp 寫道:
我 62,99好鍾意問 d 小朋友考第幾,係唔係科科 A>>>>唔係掛      你最好同佢地傾吓, 咁樣會比好大壓力個小朋友, 無名次咁就無得比較, 但係佢地又問係唔係科科100分咪死       

我個仔考唔到宣小,已經俾佢哦咗好耐.>>>希望你小朋友聽唔到           
我諗小朋友現在未有壓力,但我就有 law.
我個仔都有問係唔係佢唔識串嗰個英文宇,所以唔收佢

Sandra_100 寫道:
[quote]
Ben2003 寫道:

聽聞,今年,嚴控正取生人數,加入後補生做法(有需要時再預備另一批新的後補生),必定要穩穩陣陣,做到五班暑期預備班,目標最後是四班。

My boy was rejected in the 1st round. I tried again in the 2nd round (mid-June). He got an interview yesterday. Do u know how many students will be accepted in the 2nd round. Thanks.  : [/quote]

My boy also rejected in the 1st round. I tried again and had the interview on June13. They confirmed the seat on seat on June 15 for my son. And we paid the deposit on yesterday.

Do you boy is a small boy?? Anyway, don't worry. You can send them more letters for the seat.

Wish you can success to get a seat for your son.

Crystalss     

吾洗太擔心, 因為我仔都係後補生,
你係交2nd round 表係咪都再交了portfolio 同信ar??
我有fd 個仔下星期一先interview,
所以我諗佢地仲有位架 (因為今年好多家長都派得好,咪多左好多人放棄kts 既學位)
加油~~!!
Sandra_100 寫道:
[quote]
Ben2003 寫道:

My boy was rejected in the 1st round. I tried again in the 2nd round (mid-June). He got an interview yesterday. Do u know how many students will be accepted in the 2nd round. Thanks.  : [/quote]

ivyko, cheungmp,

我62,99都係架, 次次見面都係咁問, 如果考得好佢返去係樹係咁贊      
一係再吾係, 就攞d 堂兄出黎比較
亞仔下星期一又派成績表到時又吾知又問d 咩..:cry:  :cry:
‹ 上一主題|下一主題