用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

1c 家長,
請問英文 writing 寫 p.19 邊幾個生字.

謝謝

From KTS web site, P.1 application this year :

正取生 > 2007年12月14日(星期五) 辦理接受學位手續。

候補生 > 2008年6月11日或12日親身交回「小一學位申請書」

去年情形應差不多,我想問 :

去年候補生是否跟一早定下的時間(6月)交回「小一學位申請書」,學校有冇早過 6月 call 候補生 去註冊 ?

有冇人知?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Hi,

我都唔知, 因沒有圈到要寫甚麼字. 我成日同個仔講係佢返學唔係我返學, 佢要留心聽老師講要做咩功課. 唔好倒番轉頭問我係唔係做呢樣或嗰樣. 今次鬧完佢, 佢話寫P.19頁格仔內的頭三個字, (唔記得邊三個, 好似其中一個是 a cooker.) 如果是錯, 就當教訓佢上課時要專心聽清楚要做甚麼功課.

Crystalss

原文章由 ivyko 於 07-11-28 18:42 發表
1c 家長,
請問英文 writing 寫 p.19 邊幾個生字.

謝謝

Ben 2003,

我唔知我算唔算答到你, 以我個case 為例, 我是連侯補生都不如, 我於舊年六月二日後, 即大抽獎後, 寄最新成績表及証書到學校 ,學校於再接受申請前call我,叫我哋於正式接受申請當天再interview, 接着第二天便通知我收我嗰仔. 由通知我再interview到收我嗰仔嘅過程不超過3-4天.

希望以上資料有用啦!

Crystalss

原文章由 Ben2003 於 07-11-29 00:41 發表
From KTS web site, P.1 application this year :

正取生 > 2007年12月14日(星期五) 辦理接受學位手續。

候補生 > 2008年6月11日或12日親身交回「小一學位申請書」

去年候補生是否跟 ...

1C班家長,

請問明天英默, 有沒有範圍? 默甚麼? 個仔成日發夢遊魂, 激成我.

Crystalss

crystalss,

妳可以看手冊第78頁英文默書範圍表 :

30/11 : TB 2A Ch. 2 /P.9, 10

原文章由 crystalss 於 07-11-29 17:36 發表
1C班家長,

請問明天英默, 有沒有範圍? 默甚麼? 個仔成日發夢遊魂, 激成我.

Crystalss

crystalss,

還有....

妳可以看手冊第77頁有中文默書範圍表 :

下次是 4/12

原文章由 crystalss 於 07-11-29 17:36 發表
1C班家長,

Crystalss

HoneySeeSee,

多謝!

好彩昨晚已發現及叫個仔打电話問下啲同學仔. 唉! 原來係自已發夢遊魂, 唔係個仔. 真係要揾日再睇清睇楚佢本手冊同之前啲通告.
唔該曬!!

Crystalss

原文章由 HoneySeeSee 於 07-11-29 18:18 發表
crystalss,

還有....

妳可以看手冊第77頁有中文默書範圍表 :

下次是 4/12

Karen,

Tomorrow is the 1st Ping Pong lesson......
Let's join and go by taxi?

Please check pm and call me, ok?

Sandra

成績龍虎榜

All P1 Parents,

The way of checking it:

入KTS網站 >> 係左邊 click 獎勵計劃 >>
scroll down 獎勵名稱 click 成績龍虎榜

or click http://www.ktsps.edu.hk/score/13a.htm

Thanks, 真係唔講都唔知道.....

原文章由 小桃兒 於 07-11-30 18:07 發表
All P1 Parents,

The way of checking it:

入KTS網站 >> 係左邊 click 獎勵計劃 >>
scroll down 獎勵名稱 click 成績龍虎榜

or click http://www.ktsps.edu.hk/score/13a.htm ...

Dear. all,

Sorry to bother you.  I just got the acceptance letter from KTS for my daughter.  Anyone knows whether we can still join the lucky draw or not after the registration on Dec 14?

We don't have to pay any registration fee on Dec 14, but some  friends said KTS will submit the name of students to EMB.  Is that true?

原文章由 Ben2003 於 07-11-29 00:41 發表

去年候補生是否跟 ...

For your information.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1215586&extra=page%3D1
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

醒目開學勳章

大家好,

想請問大家一星期有幾多堂oral/拼音, 課後補課班幾$$一個月, 興趣班又大概幾$$一堂? 午飯餐單健康嗎?

先多謝各位解答:loveliness:

得意媽,

想請問大家一星期有幾多堂oral/拼音 (1堂)
課後補課班幾$$一個月(應該唔駛$$)
興趣班又大概幾$$一堂? (depends... some 唔駛$ and some 要$$, most will be less $1000/yr)
午飯餐單健康嗎? (ok, but of cause 唔夠自己咁健康啦)

醒目開學勳章

Sandra_100 > 唔該晒你呀

any 1 C can help ?

from annie163

視藝功課

各位1c班家長:
請幫忙,由於星期一囝囝請了病假,可否告之下一
堂要不要交圖畫,或者要做什麼資料搜集,

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 7403&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 heiheikeikei 於 07-12-7 15:04 編輯 ]

heiheikeikei
唔該晒您
幫我貼返來
annie

原文章由 heiheikeikei 於 07-12-7 15:03 發表
any 1 C can help ?

from annie163

視藝功課

各位1c班家長:
請幫忙,由於星期一囝囝請了病假,可否告之下一
堂要不要交圖畫,或者要做什麼資料搜集,

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 7403&extra=page%3D1 ...

Annie,

My son told me no homework and nothing to bring for 視藝 lesson.

Are your son better now?  Be careful ar, a lot of people get cold.....

原文章由 annie163 於 07-12-7 21:02 發表
heiheikeikei
唔該晒您
幫我貼返來
annie

Sandra
謝謝您的回覆.
我囝囝的感冒都未清,不過都要返學啦,您知,D課程去得禁快,返少日都唔得:cry:

原文章由 Sandra_100 於 07-12-8 12:29 發表
Annie,

My son told me no homework and nothing to bring for 視藝 lesson.

Are your son better now?  Be careful ar, a lot of people get cold.....
‹ 上一主題|下一主題