用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾

如題
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

Ben2003 寫道:
如題

你好, 小女有幸可以入讀 kts, 但我心大心細, 究竟讀邊間, 因為在大埔區我派了賽馬會, 本來決定讀賽馬會, 但好多人叫我唔好放棄 kts, 因為間學校真係好好, 你小朋友讀成點?  今年開幾多班? 我都要決定喇.........

Ben 哥哥~~

你真係好, 同佢地開埋 topic ~~
不過點解你上年唔同我地開嘅 ?? 酸溜溜的~~呷醋! 呷醋! (講笑      )

安安 ~~

Ben 哥哥嘅小朋友而家讀緊小六, 明年升中啦, 囝囝好叻架, 爸爸亦幫我地好多~~     
有關Ben 哥哥嘅囝囝, 睇呢個 Topic 啦 :
Feb18 九龍塘小學開放日 Click here

KTS is really a happy school with loving teachers.  My daughter is in P.2 (P.3 in the coming Sept.).  Well, she's fine.  It depends on your expectation.  It might be hard to maintain 98 marks in all subjects (unless your child is mature and smart), but it's not hard to get A- (above 86).  I'm very happy with the school in all aspects.
[/quote]

但好多人叫我唔好放棄 kts, 因為間學校真係好好, 你小朋友讀成點?

[/quote]

Hi cheungmp ,

您好呀 , 想請教一下

1. KTS 在校內的校試會否排名次的 ?
2. 另小朋友若然是較活潑那類 , 會否成日比老師"話"的 ?
3. 而興趣班方面 , 平均一樣每一個大概是多少 ?

請多多指教   

Hi Iris-N,

1. 如果冇記錯, 只係每級頭10名先至有名次, 就算你係家長日問老師佢都唔會話你知考第幾, 所以冇咩壓力

2. 我唔係好明點樣成日比老師"話"    學校是學習嘅地方, 有錯嘅地方老師一定會"教"小朋友, 咁呢d算唔算"話" 如果有錯不"話"咁又點"教"   我喜歡KTS嘅地方除左佢係學術上嘅成績, 就是佢"教導"小朋友嘅操行, 佢係呢方面係比較嚴, 但係都係為小朋友好, 所以KTS嘅校風保持得咁好

3. 有好多興趣班喎, 比唔到資料你, 因為我都冇計過, 亦冇比較過出面嘅價錢, 你唔洗咁心急喎, 你收到通告, 真係有興趣先考慮都未遲啦
iris-N 寫道:
Hi cheungmp ,

您好呀 , 想請教一下

1. KTS 在校內的校試會否排名次的 ?
2. 另小朋友若然是較活潑那類 , 會否成日比老師"話"的 ?
3. 而興趣班方面 , 平均一樣每一個大概是多少 ?

請多多指教   

2006年度校內比賽
~~~~~~~~~~~

跳繩同樂日
音樂比賽
旅行日班際秩序及清潔比賽
旅行日環保口號設計比賽
社際壁報設計獎
旅行攝影比賽
社際壁報設計獎
第十一屆全港中小學中英文硬筆書法比賽(中文組)校內賽
第十一屆全港中小學中英文硬筆書法比賽(英文組)校內賽
常識問答比賽
「集隊快靜齊」
中文書法比賽
中詩集誦比賽
運動會
節約能源標語創作比賽
愈讀愈有趣獎勵計劃
講故事比賽
「看得見的希望- 慈善白飯魚大募集」視藝比賽
校內英詩集誦比賽最佳司儀選舉
校內英詩集誦比賽

2006年度校外比賽
~~~~~~~~~~~

國際聯校評估
小紫荊盃舞蹈大賽
第四屆少兒書畫耀香江美術大賽
「詩威德盃」2006 香港少年兒童鋼琴賽
2006年度中英文別字擂台賽
學生環境保護大使計劃
第六屆Toyama 全能學生選舉
2006年第四屆浙江國際傳統武術比賽
“星星河”全國少年兒童美術書法攝影大賽
2006香港青少年歌唱節歌唱比賽
第二屆飛達青少年分齡田徑錦標賽
駿青盃羽毛球比賽
駿青盃乒乓球比賽
香港基督教青年會羽毛球比賽
九龍城區分齡游泳比賽
荃灣區分齡游泳比賽
香港田徑聯賽 –「校際接力邀請賽」
九龍北區學界游泳比賽
香港青少年分齡田徑賽
旅港開平接力邀請賽
南區分齡網球比賽
沙田區分齡網球比賽
中聖書院接力邀請賽
灣仔區田徑比賽
九龍城區田徑比賽
港九地域小學區際游泳比賽
香港體育學院羽毛球會2006年度羽毛球錦標賽
全港學界精英羽毛球比賽
地鐵商場好學生同學會
民政事務局
香港跆拳道正道館
博善廣識有限公司及信和集團
勞校多元智能挑戰盃2006
國際小母牛香港分會
九龍北區小學校際田徑比賽
勵駿羽毛球會
國家體育總局
微笑香港計畫
香港業餘田徑總會
中國大學生(中山大學)體育訓練基地
香港網球總會
香港學校音樂及朗誦協會(中詩)
香港學校音樂及朗誦協會(英詩)
香港學校音樂及朗誦協會(普通話)
葡萄牙文化局 The Children's Cultural Centre of Belgrade
語文教育及研究常務委員會
余振強紀念盃九龍城區小學數學比賽
「2006國際沙漠及荒漠化年美術設計創作比賽」
2007年馬拉松精神校際美術創作大賽
「全港幼稚園、小學來說普誦話比賽2007」
「全港中小學生圍棋2Easy大賽」
北大國際朗誦節
第二屆小學乒乓球邀請賽
大埔區分齡羽毛球比賽
香港青少年網球新秀遺才賽
第三十一屆南區陸運會
屯門區親子網球賽2007
第四屆廠商會盃小學男子籃球邀請賽
二零零七年度香港青少年分齡田徑賽賽事一
升中多元智能測試
第五屈跆拳道套拳及破擊比賽
林大輝中學劍擊邀請賽
第二十四屆新界會所盃羽毛球比賽
學界埠際羽毛球錦標賽
第六屆中國- 菲律賓- 日本國際書畫大賽
全國推廣普通話形象大使選拔賽(香港地區大賽)
小學生創意繒畫比賽-「圓」的妙想
第十屆「常識百搭」科學專題探究展覽
第四十三屆學校舞蹈節
九龍城區學校清潔比賽2006

仍有許多服務以及活動....................

:  :-x        :-|        

呀Ben哥哥,

我開頭都差d以為我眼花...明明寫住07年9月讀kts小一...但點解會係你開ge?????

你真搞鬼........  

不過我都好感動呀...証明就算你仔仔上左間咁好ge中學..你都冇忘記呀仔間母校同我地呢班小師弟/妹呀~~~  

真尷尬.......

事緣在另一主題(討論在幾間小學中的決擇),幾位家長報告註了冊.....

看似將會繼續,便和那主題的主旨不符,所以快手快腳開此主題。

亦方便大家。 :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

安安,

住所距離學校較遠,時間要付出較多,六年不是短日子...

做決定前,要考慮的因素很多,要看本身家庭的情形,你 PM 了我,正好大家可以深入研究下,暢所欲言。

>今年開幾多班?   

以我所知,前年,用沿用的習慣數目收小一生,最後真正入讀的人數,比之前多了。

去年,也用沿用的習慣數目收小一生,出哂事,最後真正入讀的人數,多得很多。

KTS 不是轉大班教學,只是沒留意家長們選擇的變化。

聽聞,今年,嚴控正取生人數,加入後補生做法(有需要時再預備另一批新的後補生),必定要穩穩陣陣,做到五班暑期預備班,目標最後是四班。
(如果太少人走或另一批新的後補生質素太好,就開五班 )
命運就是這樣的敲門。

醒目開學勳章

Ben,
   你真好人,我仲响到唸點解冇人開'07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎'之類topic,唔該晒。

可能個個都响到唸緊點解仲未有人開....
命運就是這樣的敲門。

重有無 07/08 KTS 既家長呀?  

我諗緊小一預備班返唔晒咁點呀? 因為 8 月有一個星期已經幫阿女報左 YMCA 既 DAY CAMP, 所以係唔係要寫信同校長請假架?

安安,

如果唔返預備班係要請假

其實最重要係, 預備班有4星期, 有兩個星期上英文, 一個星期中文, 一個星期數學, 你可能 miss 左好多野, 而預備班教嘅野係包括係第一次測驗範圍, 所以你要自己教番囡囡
安安 寫道:

我諗緊小一預備班返唔晒咁點呀? 因為 8 月有一個星期已經幫阿女報左 YMCA 既 DAY CAMP, 所以係唔係要寫信同校長請假架?

cheungmp 寫道:
安安,

如果唔返預備班係要請假

其實最重要係, 預備班有4星期, 有兩個星期上英文, 一個星期中文, 一個星期數學, 你可能 miss 左好多野, 而預備班教嘅野係包括係第一次測驗範圍, 所以你要自己教番囡囡
[quote]
安安 寫道:

[/quote]

我剛睇左, YMCA 係可以 REFUND 既, 我明天試下啦......... 1 個星期已經 MISS 咁多野........

安安,

話明係預備班, 除左教書, 佢地仲會學 KTS 嘅 rules & regulations, 又會帶佢地行吓學校, 知道邊度係圖書館, 電腦室, 教員室...等等, 學吓小息, 學吓寫手冊...

我剛睇左, YMCA 係可以 REFUND 既, 我明天試下啦......... 1 個星期已經 MISS 咁多野........

哈囉!咁多位...

我都幫仔仔黎報到先!     

今年小一預備班由30/7至17/8 (2個星期), 8:30 - 12pm.

哈哈....開始有些人氣..... :

記得舊年小一預備班時,很多媽咪相約在小食部第一次相聚,經過接近一年,相信多數媽咪都覺得參加那一次聚會是值得懷念的。 :
命運就是這樣的敲門。

Hi Helen,

乜今年預備班得嗰3個星期...咁即係中英數每科1上一星期囉
Helen 寫道:
哈囉!咁多位...

我都幫仔仔黎報到先!     

今年小一預備班由30/7至17/8 (2個星期), 8:30 - 12pm.

Hi Ben 哥哥,

人氣..... 好似仲未及我地

除左小食部第一次相聚.......仲有開學前小party.....非常懷念........轉眼間就已經一年囉     
Ben2003 寫道:
哈哈....開始有些人氣..... :

記得舊年小一預備班時,很多媽咪相約在小食部第一次相聚,經過接近一年,相信多數媽咪都覺得參加那一次聚會是值得懷念的。 :
‹ 上一主題|下一主題