用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問沙田區胡上或朱正賢好?
go

請問沙田區胡上或朱正賢好? [複製鏈接]

請問沙田區胡上或朱正賢好?

我都想知道這兩間學校的比較
旭媽~~~~~~~~~~~~

原文章由 duduck 於 07-6-11 18:58 發表

朱正賢:math 高一册
          有science和常識(合一科)
          今年好似60-70入eng中(包直資)
          我姪女 平均分80左右,都可以4x(全級)
          都唔算好辛苦,全級頭3x入普通話班(好似精英班)

胡素貞博士紀念學校上午校 - 升學概況
獲派英文中學的同學共 85 人,佔 62.5% ;
獲派中文中學的同學共 51 人,佔 37.5% 。
保良局朱正賢小學
獲派英文中學的同學共 68 人,佔 54.4% ;
獲派中文中學的同學共 57 人,佔 45.6% 。

原文章由 duduck 於 07-6-11 18:58 發表
Tammy mama

原文章由 lusiyilucy 於 07-7-18 21:44 發表
胡素貞博士紀念學校上午校 - 升學概況
獲派英文中學的同學共 85 人,佔 62.5% ;
獲派中文中學的同學共 51 人,佔 37.5% 。
保良局朱正賢小學
獲派英文中學的同學共 68 人,佔 54.4% ;
獲派中文中學的同學 ...

I have a friend who studied in two schools . She gave me the following result :

1.The standard of 胡素貞 is higher than 朱正賢.
2. It is easy to reach within 68 people in 獲派英文中學的同學 in 朱正賢 than 85 people in 獲派英文中學的同學 in 胡素貞,
even the 朱正賢 % rate is lower than 胡素貞 % rate.
3. If the child gets 90 mark in 朱正賢, the whole form
ranking is much higher than in 胡素貞, because a lot of
children get 95 mark in 胡素貞!

For personal comment:
If you are working mom, the child goes 朱正賢
If you are full time mom, the child goes 胡素貞
It is very depend on how much time you give the child
before the choice of school!

Hope you can know my meaning, because I don't know
how to type Chinese words!

朱正賢..小朋友比較參差, 屋村, .  
但我囡囡果班亦有個(德國+香港)女仔讀.  
今年轉左新校長, 功課聽聞無以前多.

最尾幾日, 小一竟然教乘數, 教快半個學期
中文文章幾多字,
英文比預期前.

小朋友讀得開心

唯一: 校舍幾多蚊

謝謝這麼多位的見解
這兩間真是難取捨呢!

我最後都選咗朱正賢小學,因為小朋友競爭冇咁大。sandra_liu 你小朋友現在讀幾年班?

原文章由 sandra_liu 於 07-7-23 14:25 發表
謝謝這麼多位的見解
這兩間真是難取捨呢!
‹ 上一主題|下一主題