用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 007 上了apple daily news
go

007 上了apple daily news [複製鏈接]

007 上了apple daily news

豆 泥 小 學 讀 書 冇 壓 力

個 個 家 長 都 認 為 自 己 是  育 專 家 , 見 到 不 少 家 長 因 為 子 女 派 不 到 心 儀 小 一 而 失 落 傷 心 , 過 來 人 「 囹 桼 」 在 親 子 王 國 與 網 友 分 享  女 秘 方 , 就 是 當 年 刻 意 讓 女 兒 入 讀 無 名 氣 的 「 豆 泥 」 小 學 , 「 我 去 過 好 多 名 校 睇 , 發 覺 好 多 小 朋 友 唔 鍾 意 返 學 , 呢 間 豆 泥 小 學 竟 然 冇 咁  情 況 」 。
經 常 代 表 學 校 比 賽

他 說 由 於 該 學 校 是 全 日 制 新 校 , 故 獲 派 位 機 率 甚 高 , 而 且 學 生 水 平 不 會 太 高 , 「 正 常 人 一 定 唔 使 驚 成 績 追 唔 上 」 。 加 上 功 課 測 驗 少 , 「 囡 囡 就 大 把 時 間 睇 課 外 書 、 睇 卡 通 、 睇 漫 畫 」 。 另 一 好 處 是 「 好 多 機 會 代 表 學 校 出 外 比 賽 , 讀 名 校 , 排 隊 都 有 排 排 」 。 他 說 女 兒 在 此 上 學 , 小 學 生 涯 完 全 沒 有 壓 力 , 「 發 夢 都 掛 住 要 返 學 」 。 直 到 小 五 時 準 備 升 中 一 , 他 才 稍 為 催 谷 , 「 最 後 無 驚 無 險 , 入 到 一 間 都 算 唔 錯  英 中 。 所 以 入 唔 到 名 小 學 唔 緊 要 , 最 緊 要 係 學 習 氣 氛 同 校 風 良 好 , 派 唔 到 心 儀 學 校 , 使 乜 驚 先 ? 」 其 他 家 長 對 這 種  女 方 法 十 分 讚 賞 , 不 過 人 人 都 說 始 終 是 報 讀 名 校 較 安 心 , 「 派 唔 到 位 先 搵 呢  豆 泥 學 校 啦 , 入 到 名 校 梗 係 讀 名 校 啦 ! 」  

from : 港聞版 A12

Re: 007 上了apple daily news

遲d 007兄可以出埋書tin。   

一出即買。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

7 哥果然係專家 ,家長先驅 .

憑 7 哥的經驗和見識,7 哥大有 quali 執筆出任各大報章的教育專欄做作家。  

我有時講d野比老公聽, 他問誰說的, 我就回答, bk 上007講ga. 逹個專家出來, 他就知真   .

Lyn 寫道:

我有時講d野比老公聽, 他問誰說的, 我就回答, bk 上007講ga. 逹個專家出來, 他就知真   .

自由講場都post左兩次,本來都想繼續低調...不過見你講得咁誇張...就算死人睇怕都忍唔住要張開眼望一望!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

你不嬲都有 Fans 架啦!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

007,

請繼續努力!

點解不見你在"跟自己的孩子疏遠了?不明白他們的想法?進來分享一下吧!" 發表下高見呢? 今期好多爸爸踴躍發表見解噢. 你女亦15, 16 了. 想看下你的見解. 快去發表下了.    

上報紙,好勁啊!
‹ 上一主題|下一主題