用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部
樓主: agneskong
go

台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部 [複製鏈接]

原文章由 小明02 於 07-9-11 14:41 硐表
hi everybody~~睇左各位既post後,本人想講d野
  其實我同 'floralee630' 都係就讀 "台山陳元喜" 既前身
(係新田圍既陳元喜)同班,我係新註冊ge~
   我想講番老師既問題,先睇番flora寫既野..
----------------------- ...

hi 小明,

我仔仔07/08入讀小一, 我現在正煩著選擇學校(我原是想選擇這間的, 現在有些動搖了) , 我想問之前的"陳元喜"是分上 / 下午校, 其實上午校好些? 還是下午校呢? 你會知道嗎? 請給些意見! tks !

原文章由 hung222 於 07-9-11 16:43 硐表

hi 小明,

我仔仔07/08入讀小一, 我現在正煩著選擇學校(我原是想選擇這間的, 現在有些動搖了) , 我想問之前的"陳元喜"是分上 / 下午校, 其實上午校好些? 還是下午校呢? 你會知道嗎? 請給些意見! tks ! ...

不好意思! 我寫錯了, 我仔仔該是08/09入讀小一, 07-sep.選擇學校.

小ming~~hi~~~好耐冇c 啦~~~
小明個id唔係我開的...唔好誤會,ip的確唔同

樓上~~~hung222:
我地以前分上午同下午果陣,因為上午校在沙田比較出名,年年都爆滿,所以有d入唔到上午就以為下午校質素差唔多,所以入左(我果陣都係)

其實上午校比下午校好得多~如果唔係挾住上午校同聯繫鄭榮之之名,有鬼人去讀=.=:tongue: 上午校同下午校其實只係共用校舍,跟本上可以話係2間學校

希望你地唔好以為係我個人問題先唱衰學校,小明係一個好好的學生...佢因為唔想大家的子女誤入歧途,所以先會企出來講清楚!

以家既"臺山陳元喜"係以前o既"陳元喜"下午校,
課程,知名度亦不及a.m
  如果你既仔/女係住馬鞍山/成績中等(或偏低),請讀
"臺山陳元喜",because適應環境/學習會更好!!

to:agneskong

你之前話我係一個幾差而唔受教的學生,我都算la,話我誤導人,呢一口氣點都嚥唔落... 你又唔係自己親身的係到讀左6年,你點會明白我的感受,你成日話你的小朋友話點點點,呢d只係事實的冰山一角,就快倒閉學校的老師當然認為家長係米飯班主,點會比你地睇到醜陋的一面???我當年(我95年出生的)小一果陣開足4班,收生十分足夠,成日要睇老師面色,跟著果年就開得3班,上年只係得一班,d老師對家長的態度同對學生(除了低年級,怕你轉校同唱衰學校)完全唔同,有愛心?包容?我呸!我就係唔想大家的子女誤入歧途,浪費光陰,同埋學壞,所以先在此以過來人的身份勸告大家,有人如果偏要走入死胡同,我都冇方法阻止,想當年我入小學果陣心情係好期待,果陣真係太天真啦,果陣3年級在班上學了第一句粗口......第一句淫穢的說話......第一句人身攻擊的說話,,,,等等  呢d句子遠比學了的知識多...你地想子女6年後粗口橫飛的話,我冇法子去控制,始終只係勸告,聽唔聽由你

醒目開學勳章

原文章由 floralee630 於 07-9-11 20:41 硐表
to:agneskong

你之前話我係一個幾差而唔受教的學生,我都算la,話我誤導人,呢一口氣點都嚥唔落... 你又唔係自己親身的係到讀左6年,你點會明白我的感受,你成日話你的小朋友話點點點,呢d只係事實的冰山 ...

近日有2位自稱不是同一人的新加入國民不斷"輪流" POST文章發表"偉論",係正小一自行選校階段時候大罵學校,其司馬超之心,路人皆見,目的何在?大家都知。

香港社會言論自由,大家意見不同亦常見,但與其在人家TOPIC下攪攪震,不如自己開個新TOPIC"暢所欲言"吧!

係興幸此人已經離開我們的學校 的同時,亦好擔心她所就讀的中學

[ 本文章最後由 agneskong 於 07-9-11 21:40 編輯 ]

agneskong的真面目已經顯見啦
你擺明就係假民主
咩言論自由?我在此發表的係事實,
你跟本就打壓我的言論自由
大家唔同意見咪算囉
你又要人身攻擊我,
我本來唔想去到咁盡
我宜家就要爆呢間學校的黑暗事跡出來
道不同不相為謀
你有你答人問題
我點解唔可以答人同勸人,
你咪唔好理我囉,
呢個地方大家都有權發表,
可能你未親身經歷過,
見到的唔夠深入,
你話我有居心,
我的居心就係:大家都係香港人,唔想呢間學校累各位街坊
我有權勸告人,人地有權唔聽,
但係你冇權咁話我
e+我在呢間學校讀了6年,
點都熟過(更加每天經歷過)你個局外人
家長交流意見我唔反對,
作為過來人,我的意見可以比大家一個參考,
我講出一d黑暗的事跡係因為唔想大家的子女受害,
我唔係惡意攻擊,
跟本係時間累積下來的事實,
我成日聽人討論d學校,
跟本好唔好係讀過先知,
果陣我呀媽夠以為陳元喜好啦,
所以選學校係要重要過來人的意見,
咪當了解多d囉,
e+開始我亦樂意同你理性討論,
你以家長角度答大家問題,
我亦以過來人身份答大家的查問,
我唔認為意見唔同就一定要吵架,
多角度了解事情,
得益的係大家,
我有興趣了解你點解對學校評價咁好,
你亦可以了解我點解咁講,
我認為大家罵戰係因了解唔足夠姐,
你應該了解人地的出發點先作出評價

我唔係教訓你,但係雖然我年紀比你小,但我講的野未必冇道理,反之可以係比你睇得更深入,歡迎留pm比我

原文章由 floralee630 於 07-9-11 22:10 硐表
agneskong的真面目已經顯見啦
你擺明就係假民主
咩言論自由?我在此發表的係事實,
你跟本就打壓我的言論自由
大家唔同意見咪算囉
你又要人身攻擊我,
我本來唔想去到咁盡
我宜家就要爆呢間學校的黑暗事跡出來
道不同不 ...

floralee630

對於你在網上所發表的言論,我不表苟同,正如之前我所說沒有一間學校所有老師都是好,如我之前所說若你們真是在陳元喜下午校由小一讀至小六畢業,而覺得那兒某某老師不好,同學又不好,也正常不過,本人曾在沙田某band 1中學畢業也極之討厭某些老師(處事不公,偏心,上堂不教書),但當人長大後,很多事情會兩面看,不是只看别人的不是, 但掉轉頭想想自己又是否一位百份之一百的好學生呢?

坦白說現在的學校就算只要是超過一半是有熱誠教書的老師在任教對於本人來說也可接受了,人長大了看世界是不一樣的,不要要求別人如何如何,你自己究竟為學校做過甚麼,不要覺得間學校好似欠咗你哋咁 相信你現在只是一位中學生, 對於以前所受的委屈(本人估計如小學時曾受到不公平對待吧),現在仍懷恨在心,憑你的言論間可知你仍放不下充滿怒意, 站在我們成年人的角度看,你所寫出來的事情我只寄予你同情,及替曾任教你的老師不值,相信老師只是想教好學生只不過方法可能不奏效及那批學生未必受教,故此請你放下執着不要再寫下惡毒的言論,不要以言論自由作護身符,知不知你個人的觀感,好可能誤導其他家長選校(可能那正是你的目的),這樣使別人錯過一間好學校不應該,有時間不要浪費好好讀書吧 !

[ 本文章最後由 donomother 於 07-9-12 11:38 編輯 ]

原文章由 floralee630 於 07-9-9 16:01 硐表
大家好~我係陳元喜下午校剛畢業的畢業生
對校評價:
呢間學校d老師真係好冇愛心
教師質素好有問題
個訓導主任十分之惡
d老師成日罵人

本人當初入左呢間小學~e+升中1,在呢6年簡直冇好日子過
點名批評:林x榮老師

如果 ...

"floralee630"/"小明02":

我讀過的小學,一樣很受歡迎,一樣有很惡的老師;一樣有老師不是上堂,只在責罵學生。

我讀過的中學,是地區龍頭英文中學,一樣有很惡的老師;一樣有老師上堂時不是教書;一樣有不可告人的事情發生。

看看你的文筆,可以在這樣短的時間,寫一篇這樣的文章,中文科一定很好;

.......一定是你母校用普通話教學的成果。

看看你針鋒相對的用詞,思路何其清晰,想必邏輯很好,數學科必定很高分;

.......一定是你母校用「六色思維」教學的成果。

如果你是中一學生,有沒有做資優測試,你可能是一名「資優生」;看你口才了得,定必是學校的朗誦或辨論隊成員(可能甚至得獎);現在想必入了一間很好的英中,請好好地讀書吧!

當我是中一學生時,只是一名笨小子,由中文轉英文來學習,都要適應新學校,適應新同學;那有時間到這個成年人的討論區浪費時間呢!

以我推論,你 "floralee630" 或 "小明02" 是同一人 (you can register different id with different email address) ,最大機會是成年人

在BK內,這樣惡意指責及洗板,真是小見,居心叵測。   

[ 本文章最後由 StParent 於 07-9-12 01:49 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題