用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部
go

台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部 [複製鏈接]

醒目開學勳章

台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部

有見近日都有好多 MOS mami 問台山陳元喜小學,就開返個Topic,比大家交換意見

Re: 台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部

Hi agneskong,

我都入嚟支持吓先.

係呢,我睇咗介紹學校個本書,有個問題未清楚,台山陳元喜係唔係由小一至小六全部班級都係以普教中呀?定係小二至小六各級得一班呀?

醒目開學勳章

Marcus-Mama,

你真比面,E+陳元喜小一至小三已經全部(全級)以普教中,搬到MOS後都應該不變,但小四至小六(現在全級其中一班普通話班)搬遷後我不太清楚,等星期四考完試問吓老師先再報告你知吓。
如果你個小朋友真係入讀台山陳元喜,今年就將會有新校褸著,成個英國名牌Buxxxrry咁款。

(今年就將會有新校褸著,成個英國名牌Buxxxrry咁款) ha~ha~ha~     
咁未好正,我成日覺得d絨校褸一d都唔保暖,著咗=無著.

你知唔知校服有無變,除咗係學校買,重可以係邊度有得買?因我未叩門,可能都唔叩,唉15/16,但陳元喜在23/6咁早買校服,所以我問定先囉.  

Thanks

我想知依家其他年級有幾多班0架,我最怕收生不足 佢0地都係話預計兩班?我驚最後得一班 :-x

醒目開學勳章

我哋源用返陳元喜的校服,只係改校徽(正確d講應該係改校名)白襯衫+保藍短褲,黃色運動衫+藍邊白色短褲。

至於外套方面,學校就晒我哋家長嘅意見,外套裏面加抓毛背心,你知啦,MOS始終比沙田凍嘛。
P.S.:件外套主要由家長話事,學校好尊重家長意見(校長話:始終係小朋友著,只要小朋友著得舒服,家長滿意就好了,但最後都要比校董批准先可以著。

Marcus-Mama 寫道:
(今年就將會有新校褸著,成個英國名牌Buxxxrry咁款) ha~ha~ha~     
咁未好正,我成日覺得d絨校褸一d都唔保暖,著咗=無著.

你知唔知校服有無變,除咗係學校買,重可以係邊度有得買?因我未叩門,可能都唔叩,唉15/16,但陳元喜在23/6咁早買校服,所以我問定先囉.  

Thanks

醒目開學勳章

今日 係 Final Exam 嘅 Day 1,好緊張,好緊張…但係d小朋友一d都唔緊張咁,唔知係好事定唔好事,Anyway, 各位家長、小朋友,比心機,努力加油考好d呀…

校長真係顧及到'用家'嘅需要wor.

聽到你話考試好緊張...我個心就有d'拿'住'拿'住咁   
各位家長、小朋友,比心機,努力加油考好d呀--->我都會支持你哋.

我決定咗唔叩門啦,比仔仔讀台山陳元喜      
因為佢自己話鐘意,我應該跟佢嘅意願去support佢,而且我都喜歡此校,唔應該唸太多,或者賽翁失馬...

很高興見到此Topic, 因為我個仔仔今年九月會到台山陳元喜插班讀小四,之前在馬鞍山某頗受歡迎的小學就讀(初時以為該校好好,功課好像沒有壓力),怎料越讀越差,該校小一時提倡"生本教育"課程大改革,所以小一,二的時侯,又少寫字,又少默書,而小三時因為教育處所設定的系統評估所得到的結果一定係唔合標準,所以到小四時又改為傳統操練式,中文科又話不夠資源應付每班以普通話教授,要學生抽籤決定,再加上中英數各科有四,五本補充練習,跟小一至小三課程完全脫節,小朋友辛苦之餘,家長亦無適從,今個學期更沒有知會家長下,轉了四位英文科老師,打電話跟班主任查詢,只是說老師要去培訓,但將會返回來,她還不覺得是有甚麼大不了,真是氣死人   !

所以一直想轉校,剛好陳元喜小學下午校搬來馬鞍山,聽聞是一間不錯的學校,特別老師很有愛心,所以很高興能轉往該校就讀,但其實也有點擔心剛搬來初段會有些混亂,希望不要像以前那間小學為吸引家長及學生就讀,大攪新卓頭作宣傳,而忽略學生本身

醒目開學勳章

Marcus-Mama,

[size=medium]聽到你話考試好緊張...我個心就有d'拿'住'拿'住咁   

我係話好緊張嗰個係我呀 ,唔係我個小朋友,佢哋不知幾輕鬆,見佢唔緊唔緊咁,所以我仲緊張d添   

不過我個小朋友so far 成績都ok啦,只係我自己係到發顛姐   

Hi donomother,

希望我哋大家都無選擇錯啦!
其實學校主要用返陳元喜果套,希望咁樣可以減少混亂啦!

agneskong,

只係我自己係到發顛姐--->ha ha ha
多數都係家長顛過d學生ga la
我個仔係返學果方面係好煩個隻,成日今到我          

癲埋聽日就癲完啦!
聽日就考完, 終於可以休息啦 !
d小朋友就梗係無問題, 係我地d家長辛苦,
又要返工又要同佢地溫書

醒目開學勳章

Ponys,

為咗嘉許你對小朋友付出, 比個叻你   

Hi Ponys,

你小朋友讀上午或下午班呀?見你在大圍陳元喜個版派咗個'定心一丸'比大家.

醒目開學勳章

Marcus-mama,

見你為個仔返學方面咁煩,上小一後有個好地方建議你去,就係我哋學校每年都會為小一家長開設嘅"家長班"(已經舉辦了十多年,逢星期日上午上課),會邀請註冊社工、醫生、中小學校長、甚至家長等…主講,內容好適合升小學嘅家長,應該可以幫到你。
我和老公一齊返家長班,最初以為內容會好悶,以為自己都識,但聽聽吓倆公婆都發現,好似突然間有人响你面前"叮"一聲,有啓示,有得著,上完家長班好似有嘢帶走咁 ,真係要推介比你,希望可以幫到你啦

agneskong,

好!等我到時留意下先.唔該晒.

agneskong

想問問,在小册子上說小二至小六每級只有一班會以普通話教中文,那是隨家長意願,學生能力或是抽籤來決定那位學生以普通話授課呢?因為小兒以往是以普通話授課,成效一般,若然在 台山陳元喜就讀小四時以廣東話授課或普通話授課也沒有所謂,只是好奇想知道如何分配? 除此之外是不是每級有一班是精英班呢? 因為昨天只是注册,並沒有告知讀那一班及沒有安排我小朋友去考編班試,所以遲一點我都會致電學校問問

而校服是不是除了校章及校褸不同之外, 所有跟現時陳元喜下午校一樣呢?如Burberrys校褸款式襯現是白衫灰褲,那樣會不會唔合襯呢   ?

醒目開學勳章

donomother,

學校以往的普通話編班原則是:
1. 家長的意願
2. 小朋友的意願
3. 小朋友的普通話能力
4. 最後由老師決定
搬入馬鞍山後是否仍然用此原則,有待查證

由於今年九月新學年搬入馬鞍山,暫時我都未知會是全級以普教中,還是每級一班,但現小一至小三已全級以普教中,相信全級以普教中都是個大方向。

至於精英班只會設於小五及小六,(例如小五:會有A班是精英班,B班是普通話精英班),其他小一至小四會將學生平均分配,其實我幾喜歡分配方式,令我的小朋友讀書冇咁大壓力,唔洗小一、二就要同人爭入精英班咁慘,我又唔洗同人比較係咪精英班家長。

講到Bxxbxxxy校褸,係深藍黑色,你唔好用專門店的款式嚟想像呀,其實只係感覺似炸   到你見到件褸你唔好her我呀   

agneskong

唔該晒妳詳盡的解答,我現在很放心小朋友轉往台山陳元喜就讀(雖然囝囝現在唔想,因為佢剛剛被選咗做風紀,),想知你的小朋友九月會讀幾年級? 會唔會有機會做同班同學呢?
‹ 上一主題|下一主題