用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一星期 7天你會點安排小朋友既時間表...? ...
go

一星期 7天你會點安排小朋友既時間表...? [複製鏈接]

一星期 7天你會點安排小朋友既時間表...?

一星期7天 作為家長你地會點分配好小朋友活動時間, 溫習時間, 興趣班時間呢?

Re: 一星期 7天你會點安排小朋友既時間表...?

原文章由 宙仔咪咪 於 07-6-8 12:33 發表
一星期7天 作為家長你地會點分配好小朋友活動時間, 溫習時間, 興趣班時間呢?   

暑假就學興趣班,平時就返學,邊有時間親子丫

醒目開學勳章 王國長老

星期一到四, 盡量都唔安排課外活動架喇, 上門都可以接受既, 因為無咁花時間, 淨係每日做功課同review, 已經無晒時間啦!
星期5就有小提琴同游水
星期6一早有體操, 下午有英文(哎, 本來都唔想星期六下午上堂.....無晒family time)
星期日, 真係咩都唔學架喇!
原文章由 AnitaBao 於 07-6-8 23:41 發表
溫書就好少~主要都係每日同佢玩一d遊戲溫吓中文及英文生字, 反而會多點親子相處時間

醒目開學勳章

hi,

今年愛兒升小五,所以我唔想浪費每一天!
start on 23-July-07 to 24-Aug-07:
mon to fri: 9:00am to 1:00pm 補習興趣班
                 1:00pm to 2:00pm lunch
                 2:00pm to 3:00pm 一小時英語會話
                 3:00pm 放学
        mon: 3:30pm to 4:15pm 学琴
          sat: 2:30pm to 3:30pm 普通話暑期班
                 4:00pm to 6:00pm 英国語文学校学英文
                 另一星期兩至三天学游泳!
                 晚上練琴一小時半(每日)今年考四級(sept or oct)
          sun: DAY OFF  
  其實我都知這樣的編排我的愛兒很辛苦 ,但一想起我的鄰居的小朋友(共三个),今年升中派位不是很理想.我就很擔心 ,因為兩年後我同愛兒就須要面對,我的愛兒亦想入band one学校!!上年我亦是這樣編排,但就無咁full,再加上我同愛兒一年的努力,今年嘅總成績平均分升了十分有八十六分,全級考四十六(全級人數153人),上年全級考八十八(全級人數144人),今年最後冲次入到精英班! 班主任話英文全級頭幾名(今年平均93分,上年平均78分),所以我同愛兒要繼續努力!!

yuk hei mun

[ 本文章最後由 tinetinew 於 07-7-16 01:28 編輯 ]

醒目開學勳章

hi,

其實今年同上年都是找補習興趣班(在太子)!四小時內一小時做功課,三小時興趣班,所以我愛兒都冇咁抗拒law!另加每天洗腦:我找補習先生上門補習是為你好,媽咪俾$你学,你無理由唔攞盡佢(知識),媽咪返工真係好辛苦架!! 你補完習但咩都唔明咪好'sit'!今年找了好多course給他讀,讀完之後應用在課本上明顯地他會容易吸收(eg.讀緊phonic,英默已冇炒旦,平時串字要兩个鐘,現在四十五分鈡串完。学了kwik maths, 心算快了,思考進步了,計錯答案亦少了,去英協讀英文,今年在学校做了英語大使(全班只有他一個)。学鋼琴,学校天才表演時俾老師讚彈得好及攞獎),我想他学了那么多course,在学校他亦識得運用在課堂上,亦得到老師認同及讚賞,那成功感就是他的推動力(上下学期全班考第一,須然全級四十六,但比三年級進步了一倍),希望他現在真的開"hiu"就好la!!其實我都好辛苦架,我d同事話我變態,成日俾咁多course個仔讀,另每月駛我over $4000!另一个洗腦計劃:每日鼓勵他讀好書將來考一間好中学!!人生滿希望,前路由我創!!!

yuk hei mun

p.s. 我問我愛兒:媽咪俾咁多嘢你学,你嬲唔嬲 ?
       愛兒回答說:媽咪為我好,俾咁多知識我,我點解要嬲媽咪?!
       我好感動呀!!!!

yuk hei mun

原文章由 miu1998 於 07-7-16 00:54 發表
hi, tinetinew,my son will upto P.4 on 09/07, .但小兒很不喜歡補習或有關課內的班,興趣班只有學綱琴和水墨畫, summer holiday 就只加1or 2樣小組興趣班, 其如時間只許我教他 review exc.和玩樂. 他P.1 to P.3 ...
‹ 上一主題|下一主題