用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識 ...
go

來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識下啦! [複製鏈接]

Re: 來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識下啦!

仲乜鬼而家先出聲呀??hehe...恭喜晒呀
ckckcktina 寫道:
hi, 大家好嗎! 我女今年9月入小一啦, 而且已經編左班添呀, 佢讀p1C班, 有無人都係今年9月小一架, 入來大家認識下, 等第時有咩疑難雜症都可以大家分享下呀! 請大家多多指較, 入來報下到啦!    

Re: 來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識下啦!

有呀,兩架應該,一個男人渣車,得一架車,一個女人,有幾架車,我女鐘意坐女呢個....仲有,有時我改上落車地點,佢架車有位既話,我都可以轉車,唔駛限死左....你一拎左詳情,就好搵車啦,因為都好full下架...有機會無車坐架
sweetybee 寫道:
Hi!!!我囡囡都係9月升讀瑪利曼小學,佢係1D班,想請問各位知唔知有冇校車由康怡去瑪利曼?

sweetybee 寫道:
Hi Sindy,多謝你的回應。仲想問吓由瑪利曼到康怡車程幾耐?中途多唔多站?

朝早大約六點五十分咁上下,但七點三四個字就到學校,到左學校至八點上堂呢段時間係MORNING READING,好似逢星期五有家長講故事(唔知今年係唔係,因為我無問),咁放學大約三點開車....三點四五個字就到左太古架啦,我諗上到康怡都係唔會差到五分鐘啦

頭一兩年就SPI,今年就玉桂狗

sindy, sindy,

你女用緊咩呀, 快d來報下料呀!    

ckckcktina, car,

係一二年班時用SPI,升三年班時,我係澳門,佢見到個玉桂狗好鬼鐘意,所以求其買之麻....仲平左...二百都唔駛,佢唔係乜乜護脊,但係差唔多用左一個學期,書包無變形,算幾好,我諗住用幾個月架咋..........佢地d書可以放係學校,唔常用果d都好少帶返屋企的,所以都唔係好重,最西利就係放長假時要清櫃統

hihi ckckcktina,

我個女無係出面學開拼音,所以都唔係好知,佢地係學校學既野...有時係唔會拎返屋企架...所以都唔知佢係學校搞乜野架,hehehe,好似音樂堂唱咩歌....就真係唔多知,淨知全部係英文...到時佢地聽到識唱,就會話比你聽有教過.....

twinsister,

佢地睇開都係大熱果d書,好似rainbow magic...Junie B.,有時會買ghostville, starters anne de silva...mrs. piggle-wiggle...helen paiba for XX years olds ,老鼠記者(中英版),同其他小朋友睇開果d差唔多.....最近好似多左幾個fairy既series,不過我女無乜興趣,大概係咁啦....

sindy,

早呀! 有野想請問你意見呀, 我想暑假俾阿女返英文班, 不過唔想佢學phonics, 只係想佢學oral. 因為之前收到d風話, 就算以前學左phonics, but返左學之後,老師又會另外教一套phonics俾佢地. 所以都費事晒錢學呀. 不過就想佢同d鬼溝通下先囉. 等佢唔好驚左講先. 咁樣好唔好呢? 你有無咩意見俾下我呀? 你女果陣有無返開咩英文班架?

hihi 好似無突擊的呀,呢度既好處就係佢做乜都係有得讀...放心,hehe
咁多位早晨啊!  

sindy,

原來係咁啊. 即係話到時阿女返左學, 我都未必會知佢學左d咩喎.     咁係唔係要日日都要keep住溫書架. 因為佢地會有突擊默書呀?  

係啦,出面好鬼貴架...所以我而家好多書都係scholastic出版社的,同佢地book club訂好多都好平...唉...我又係,屋企要有幾隔係服侍佢d英文書...唔睇都好丫...放係度佢可能有日會睇/比細佬睇
Hi Twinsister,

哦, 好啦, 咁等你收到風再來報下啦. 等你....     上次見你同sindy, 傾緊睇d課外英文書籍, sindy講果d響中央圖書館有無得借架. 因為我女有個同學個家姐又係讀mps架, 我去過佢home, 佢有一個圖書閣架. 全部都係英文書, 我諗緊d英文書又貴, 睇完就算, 都唔會成日翻睇架啦. 咁去借有無架. 話唔定都係睇完就算架啦. 因我家好近圖書館呀. 慳得就慳麻.      

Sindy 寫道:
係啦,出面好鬼貴架...所以我而家好多書都係scholastic出版社的,同佢地book club訂好多都好平...唉...我又係,屋企要有幾隔係服侍佢d英文書...唔睇都好丫...放係度佢可能有日會睇/比細佬睇

其實圖書館都應該有得借,但因為呢d書大部份都係教署建議小學生睇果個book list度,所以好多學校都推介小朋友睇,所以有時都幾難book,好似rainbow magic咁,長年都空晒架

[quote]
Hi Twinsister,

哦, 好啦, 咁等你收到風再來報下啦. 等你....     上次見你同sindy, 傾緊睇d課外英文書籍, sindy講果d響中央圖書館有無得借架. 因為我女有個同學個家姐又係讀mps架, 我去過佢home, 佢有一個圖書閣架. 全部都係英文書, 我諗緊d英文書又貴, 睇完就算, 都唔會成日翻睇架啦. 咁去借有無架. 話唔定都係睇完就算架啦. 因我家好近圖書館呀. 慳得就慳麻.      
[/quote]

搵唔到之前個瑪利曼topic呀,借呢度駛一駛唔該....

如果無轉書的話,我有d二/三年班野賣呀.....

1. IPE workbook 3A (p.2下學期) x 1
2. reading 三本故事書 (P.3上學期) x 1 (hold)
3. IPE workbook 3B (p.3上學期) x 2  (hold 1)
4. first book of verse (p.3) x 1 (hold)

以上1-4係全新的,全部照價七折

有興趣者可先回覆,如轉書既話梗係可以唔要啦,thanks

另外,等我執定野既話,可能會有d用過既書送埋的,但現在未執就唔confirm(不是pass paper)

thanks all

又未到做生意咁跨...hehe,唔係比人block我架...hehe,舊年買多左...所以咪想放左佢囉.....呢度不時有唔同年級既係度浦架麻
sindy,

早呀!  

來呢到做生意呀!     不過好似唔係咁岩我地喎, 有無小一架? only小二/三, 未去到咁高喎.    

係呀! 我都有諗過搞個圖書閣響佢房, 等佢養成個習慣睇書, 不過又係驚擺多過睇囉. sai 晒d錢呀! 不過我都有同你一樣咁諗, 因為我都有一件細架麻. 希望阿妹會睇囉.    

sindy,

講下笑咋, 唔好介意呀       你得閒要多d來我地呢到, 放d料俾我地添呀. 要射住我地呀!    

你果d keep唔keep得架. keep到我地小二先啦. 再同你買啦.    

撞鬼啦,我點會介意喎....不過我諗都唔keep得咁耐,今日唔知聽日事....可能轉書都未定...今年轉唔轉書都未知,因為本IPE都好大機會轉,好多學校,都轉左好耐囉

我add左你呀,我之前剷鬼左個icq,所以無左你呀
carlily 寫道:
hihihihi... 各位.. 個 post ... 去得甘快架.. 我追唔切啦..!!! 呵呵.......

等我都回報下...
1).. 書包未買.... but 本人麻麻地 sanrio 個d公仔書包... 家下睇下仲有選擇啊...
2) .. 課外書.... mmmmmm... 我好少同個女睇架啊...   係唔係要"幫補"下啊...   

各位你地有無 msn 架.... 我成日都上 msn 架啊..     方便d 嘛... 我個 msn 係.. [email protected]  :    :  

原文章由 yanip001 於 07-7-12 15:28 發表
ckckcktina 及 Marymount家長們,

Marymount是我No.1心儀的小學,好想知道今年派位有20分係唔係多數都得? Thanks in advance!

淨知有間幼稚園都有十幾廿個唔得........第一輪都係得幾十個位,梗係無一d都係好既小學,渣住20分入梗咁高機會啦

原文章由 yanip001 於 07-7-13 16:32 發表
sindy,
另, 我想問下, 我見你囡囡都係讀聖心幼稚園,我個囡今年將會入聖心. 你覺得如果我放棄聖心小學(即兩個round都填marymount 1st choice), 但如不幸地抽唔到marymount,會唔會好唔理智呢? 我本身住12校網區架 ...
捨易取難喎.......

原文章由 leschelems 於 07-7-17 02:54 發表
其中一個策略是報讀聖心上午校,因為是私校,所以取錄了也不用放棄大抽奬。若果有幸抽中瑪利曼,便去瑪利曼,抽不到便手握聖心上午校,然後第三輪試試叩門(雖然難度高,但不妨一博)瑪利曼、聖心下午校和 ...
提一提,聖心上午校不嬲都話要放棄政府學位的,唔知被取消學位既機會有幾大,但要自己承擔風險囉

原文章由 leschelems 於 07-7-17 05:21 發表
學校有這樣提醒家長,不過我的朋友完全沒有理會,反正最壞情況都是留在聖心上午校,風險比放棄聖心下午校而又抽不到瑪利曼(這種情況很可能發生)少得多,而最後我朋友兩輪派位都不獲取錄,唯有留在聖心(她不願 ...

反正最壞情況都是留在聖心上午校>>>>佢有權取消你既學位架...年年做法都唔同,咪咁老定呀,我真係見過有人入唔到架....咁入到又無事,玩晒兩輪我都見過....但就唔係咁保險囉

原文章由 leschelems 於 07-7-17 13:54 發表
你認識那人真的跟你說,因為她繼續參加政府派位,所以被聖心取消了學位,這是哪一年發生?
唔係呢一年既事,總之唔係quote 人既說話啦....講得太多唔係咁方便,總之唔好以為好老定啦

短,無花邊,但有時有都唔係死罪........
原文章由 ckckcktina 於 07-7-31 09:49 發表
BBQUEEN,

早呀! 你都買左呀!

你咁快買左校服啦. 我仲未買呀! 我都想知D"shock"要著長定短呀!   有無媽咪可以幫到我地呀?

你地講緊Mr. Chan,佢好受學生歡迎架.............佢有上過我女堂...ok架
原文章由 hechu 於 07-8-12 17:40 發表
Thanks! ahkila
大家知道學校有男老師嗎?我聽朋友話以前無的!
記得註冊那日有個男老師走入1B班問Miss Tse, 1A 班主任遲到未返點算?Miss Tse叫其他老師幫佢,我睇個男老師無咩經驗....好高大ga....
話時話個老 ...
‹ 上一主題|下一主題