用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教大家....
go

想請教大家.... [複製鏈接]

想請教大家....

我個仔自行時報了一間直資, 但唔收. 如果統一派位後再報佢得唔得呢?
AND
請問"升中叩門信" 跟自行時的"自薦信" same same OK or not ?
thx...

Re: 想請教大家....

1. 自行報名時未被錄取,統一派位後可以再報. 有些學校會安排合適的小朋友去面試或筆試.

2. 你問: "升中叩門信" 跟自行時的"自薦信" same same OK or not?"

可以. 但可能你的結果會如上次一樣.

如果想效果好些, 再去叩門時,最基本的就要道出你一試再試該校的原因,並提供更多理據令校長感到你們的小孩及家庭正正是學校招攬的對象, 最好能呈交有利的証明文件.

希望送小朋友去心儀學校,一分功夫也不能少. 但我相信,一分耕耘,一分收穫. 盡過力,便不會後悔!

GOOD LUCK.

錫仔媽咪
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

1) 可以再去考, 不過機會都唔大.
2) 叩門信最好叫小學校長寫, 會有o的幫助.
shirley531 寫道:
我個仔自行時報了一間直資, 但唔收. 如果統一派位後再報佢得唔得呢?
AND
請問"升中叩門信" 跟自行時的"自薦信" same same OK or not ?
thx...

Thank you everyone ^^
I think I know how to do it now. thx a lot
‹ 上一主題|下一主題