用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 維多利亞(康怡)幼兒園 8月維多利亞(康怡)pre-nursery家長入來傾
go

8月維多利亞(康怡)pre-nursery家長入來傾 [複製鏈接]

8月維多利亞(康怡)pre-nursery家長入來傾

我個仔係細仔, 剛剛一歲半多少少
今年8月會開始讀pre-nursery,
但係佢重未識講

Re: 8月維多利亞(康怡)pre-nursery家長入來傾

[quote]
B仔媽咪 寫道:
我個仔係細仔, 剛剛一歲半多少少
今年8月會開始讀pre-nursery,
但係佢重未識講

Re: 8月維多利亞(康怡)pre-nursery家長入來傾

Hi,  CT2Baby

係囉...平時返playgroup就話可以陪著佢一齊上堂
我估8月返學時, 應該唔可以同佢一齊上呀
我都驚到時佢會哭, 又驚佢四圍走

重有呀, 佢咪有隻杯杯俾佢地在茶點時飲水的
平時都係我地

B仔媽咪及CT2Baby, 你們好!!  

終於有人開呢個topic啦...  你哋係邊間康怡 (上 / 下康).  我囡囡8月會返下康怡, 原來你哋d 小朋友都有自己飲水既問題, 我個囡都唔識, 聽講座時老師話有圍裙可以用.....

想問吓知唔知下康怡既老師好唔好 ? 師資方面得唔得? 聽朋友話麻麻地.... 

Hi, 淺草小町

我個仔係報

B仔媽咪,

註冊嗰日, 你有無留意有兩張紙係報家長講座, 一個係下康 (為孩子作好上學的準備), 一個係銅鑼灣 (開學了:由家庭至學校生活的過度期)

hello,

my baby girl will attend Upper Korhill pre-nursery in Aug as well.  nice to meet all of you.  

btw, 下康 (為孩子作好上學的準備) - I forgot about this.  Can I enroll now or it's finished?

淺草小町 .....我估好多人都無留意那個學前講座呀,
你可唔可以話俾我地知個講座大約講些什麼呀?

我想問下大家知唔知, 開學的第一個星期,
可否俾家長陪同小朋友一齊上堂呢?  

B仔ma,
hello    我囡都係返上康(今年好似搬落少少係中康),以我所知開學頭個week,係返1-2hrs,好似可以留係kindergartern內陪一陣(係課室外)?
anyway我囡囡係11/05 bb係細囡,佢e+都未戒片,又未識講野,食野又係要人餵,仲好baby,不過victoria比得所有babies畫一aug返學,我估佢地會有適當既照顧架喇,咁當然唔會好似我地mami咁貼身take care佢地la,所以返學既其一原因就係要佢學習自理lor,放心la~

CT2Baby,

我個b仔都係11/05出世呀, 所以我估我同你的情況差唔多.
我個仔又係唔咩都唔識, 成個bb咁,希望佢返學後會好少少.

我有朋友的bb比我個仔大一年多, 上年入學時又係什麼都唔識,返學後大約兩至三個月左右, 先開始有進步, 開始識講

b仔ma,
我估victoria分班,應該係上康係細b,下康係大b

Hello,

My daughter will attend Upper Kornhill pre-nursery calss in August as well.  Nice to meet all of you too.  

(為孩子作好上學的準備), 介紹小朋友上學程序, 最初1小時上課, 家長可以陪伴在側, 過兩日要有距離地分開, 但仍然可以留在課室, 到兩小時上課, 家長要同小朋友分開, 家長只可以在課室外觀看小朋友上課, 如有需要, 老師會叫家長入內陪伴小朋友. 教家長要對小朋友開心地說”再見”.  外籍老師八月會返國, 所以開學時係無外籍老師.  但因為其他班級仍然係放假, 所以人手會充裕d….. 等等

(開學了:由家庭至學校生活的過度期)係一個兒童教學家講不同國家小朋友上課方式, 作出介紹.

似乎上康既家長較多人喎!  下康家長請入來講講……

淺草小町

多謝你呀! 我睇完你寫,話第一個星期可以陪著b仔上堂,
我個人都放心點. :

wan^kam^

為孩子作好上學的準備 及 開學了:由家庭至學校生活的過度期, 以上兩個講座已經係五月上咗, 要睇吓學校會唔會再有先可以報喎!

thanks 淺草小町.  Did you find the talk very useful?  I am a little bit worried that my gal will cry a lot in the first few weeks of school if she cannot see me around.  

淺草小町 寫道:
wan^kam^

為孩子作好上學的準備 及 開學了:由家庭至學校生活的過度期, 以上兩個講座已經係五月上咗, 要睇吓學校會唔會再有先可以報喎!

Hi,各位

我星期六同b仔返playgroup時問

wan^kam^

為孩子作好上學的準備, 呢個講座係幾有用.  如果妳住得近, 其實可以返學前兩個禮拜帯妳既小朋友睇人哋返學及放學, 睇住人哋好開心同好多小朋友咁返學, 佢都會好想返學. 如果要返工, 可是講解返學時情況, 如果佢返過playgroup, 就話係類似咁上堂. 等佢知道係點.  不過老師話千其唔好講佢哋會罵及罰佢哋, 佢會好驚返學嫁.

thanks 淺草小町 and B仔媽咪.  Thank you for your valuable sharings.  

My gal is attending Uppder Kornhill playgroup right now but they will be moving to middle Kornhill when pre-nursery school starts in August.  Therefore, to my gal, the school in middle Kornhill is new to her even though she's attending playgroup now.  May take a while for her to adjust, I guess.

btw, does anyone know when they are moving?

CT2Baby 寫道:
B仔ma,
hello    我囡都係返上康(今年好似搬落少少係中康),以我所知開學頭個week,係返1-2hrs,好似可以留係kindergartern內陪一陣(係課室外)?
anyway我囡囡係11/05 bb係細囡,佢e+都未戒片,又未識講野,食野又係要人餵,仲好baby,不過victoria比得所有babies畫一aug返學,我估佢地會有適當既照顧架喇,咁當然唔會好似我地mami咁貼身take care佢地la,所以返學既其一原因就係要佢學習自理lor,放心la~

Hello, CT2Baby, my baby gal born in Dec 05 and will 返中康 this Aug too.......In the meantime, my baby is joining the playgroup in 上康 every Sat morning.....
‹ 上一主題|下一主題