用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 將會在2007年入讀小一的家長
go

將會在2007年入讀小一的家長 [複製鏈接]

將會在2007年入讀小一的家長

大家好! 想同將會在2007年入讀小一的家長傾下計, 因我見2006年的家長們大家都好HELPFUL, 好多分享及交流, 希望我們都可以向她們學習.
不過, 今年明顯淨了很多

Re: 將會在2007年入讀小一的家長

Hi, 我今日巳去咗仁紀註冊喇,nice to meet you!   

myhome, 你好呀! 是不是第1志願 ?
希望再多些家長上來交流下.

01,
係呀,第一志願.不過好似無嘜人上來嘅?

我又來報到, 我仔仔9月讀小一; 另有一大仔升小四, 現在正為考試博殺中   

你們的是仔or 女?

myhome: 恭喜 你呀! 我都是
plee : 我個個是仔來的, 你大仔讀小四, 甘我們有問題, 可以請教你.

不要說請教, 其實我近一年都較少出席學校活動, 仔仔又坐保姆車, 所以很少去學校; 自已工作家庭又忙,所以都是矇查查。
你們為什麼會選這間學校?我當年其實考慮了很久, 心目中是仁紀和基慧, 但後來識人知道基慧的功課也不少, 便心想所有津校也一樣; 而仁紀相對入林護的機會較大, 並有很多有心機的老師, 便選了這校。

我個都係仔,佢仲有個妹,我係全職媽媽.其實我都有考慮浸聯,仁立,不過浸聯係誇區,好似機會微啲.而仁立學校又細啲,最後都係放咗仁紀喺第一志願.
plee,
你個大仔多唔多功課呀?我個仔讀咗四年活動教學的幼稚園,而家叫佢溫書同做功課都好勞氣.可能以前舒服得滯,都開始怕佢跟唔倒,日日以淚洗面就慘喇!

常聽人說仁紀功課多,其實只是傳聞, 平均3-5樣, 假期前有時會多一點, 我認識的其他小學生有些差不多, 有些更多, 沒有比我們學校更少的。
我大仔的幼稚園也是非常活動的, 他甚至是讀半國際班, 沒有什麼功課、默書等, 我也「嘆」了幾年; 說真的, 初上小學時感覺像由天堂掉下地獄,因為不習慣叫他做功課, 準備默書等,而上課的秩序也較差; 也問自已是否選錯幼稚園; 但他的一位同學家長提醒了我, 他說其實在幼稚園階段培養好思考能力是很重要的, 抄寫背誦等是很容易上手的, 開學後數月我們也漸漸習慣小學的學習模式, 而他的幼稚園同學, 都在不同的小學取得不錯的成績
我也很

hi 我都係07家長,仁紀係我第一志願

Wellcome 大媽嵐, 你的是仔仔定女女?

仔仔 ... 有個細仔三個月大

我個仔喺青衣讀幼稚園.佢返全日的,所以平時唔使理佢啲功課,係放假返屋企做,但係佢唔係自動波囖,要叫到口乾至做.又一路做一路搞其他嘢都係唔專心,真係俾佢激c.而家唯有上到小學先算啦.
Plee, 我個細女今年九月讀k1呀,你好勁呀有三個,有冇請人幫手呀?我兩個巳經怕怕喇!

Myhome, 咁

我個仔是讀士德荊免堂幼稚園, 也是沒有默書及測試, 所以我個仔享受了這3年, 我都怕升小一佢會不慣, 因我個仔又是做功課不專心, 成日去左遊雲, 我都預左去剛剛開始的成績不會太好.
起初選擇學校時, 都想入仁立 或仁紀, 因好多人都話仁立好些, 不過, 我比較過仁紀的校剛, 仁紀比較注重學生的身心發展多個去”局”成績, 因為我知我個仔不是讀死書的性格, 再加上, 我較喜歡仁紀是新校舍, 始終要讀6年, 所以希望找個校舍好些少給個仔

咁啱我哋啲仔都係要人督促,睇唻都要留返啲氣仲有排勞氣!我個仔係讀啓思嘅,所以佢都無考試,測驗,我知佢上小學實唔慣.而家都有幫佢報啲暑期課程,等佢唔好日日掛住玩.

大家好 !

我囡囡今年九月入讀仁紀, 有無人有校車或褓母車資料 ? 我要返工, 平日都係嫲嫲照顧囡囡, 但嫲嫲住旺角而我住浩景臺. 如果可以安排到我想褓母車可以係浩景臺上車而放學係旺角落車. 有無人可以比 D 意見我呢 ?   

Welcome,Double A; 我幫你check過上週派的通告, 校車可到浩景臺,但應該是最遠的上落點, 沒有出旺角的, 上車時間約06:50; 不過除了校車外, 在購買校服&書簿那天, 會有一些褓母車公司派單張的, 你可問一下; 我剛好明天有些事問我的褓母車司機, 隨便幫你問問。  

我剛問過學校, 何時會收到關於新生入學的信, 學校回覆會大約在6月尾至7月頭收到信, 大家到時留意啦!

Plee, 唔該 ! 麻煩你幫我問下你的褓姆車司機. 我7月3日要去仁紀註冊, 到時我都會再找褓姆車公司.
你知唔知仁紀附近有無補習學校幫人帶放學呢 ?   :
‹ 上一主題|下一主題