用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ●音樂小學校長學校建豪宅●
樓主: macylovemama
go

●音樂小學校長學校建豪宅● [複製鏈接]

Re: ●音樂小學校長學校建豪宅●

Dear gdview,
仲有喎,你有野想講咪直接講囉,唔使自問自答咁鬼鼠,
做人要光明正大ma,我太了解你啦,你D style 一睇就
知係你寫喎,你成日一人化身幾個角色,我驚你好快就
會精神分裂,學校冇左你唔得架ma.千萬要保重.
以我分析,如果校長唔做,暫時都唔輪到你,真係鄧你唔
抵呀,我支持你架,努力加油!
個校長又係,教埋一份,教樂器同音樂欣賞,同老師搶飯
碗,D超額教師唔得佢死,有自唔在囉苦黎辛,佢遲早支
持唔住,你就有機會啦!
gdview 寫道:
我的意見只是為小朋友出發,且是已我所見所聞的得出的意見,客觀與否就不知道。

在我認為,一間新校頭兩三年成績是會比較參差是正常的,因為除課程是新編外,學生來自五湖四海都是一個原因,但經過差不多五年的時間,我看見的成績是不升反跌,我所知的原因是因為一班有心的開國功臣已經相繼離開,留下來的已不獲重用,只能靠著自己一顆心去教,新來的一班給我一種很強烈只是為份工而做的感覺...

就算唔攞獎D學生...音樂表現都好好...有幾多係咁呢??我見過很多學校冇特別標榜音樂方面的發展,但學生在音樂方面的表現,我好有信心的講,係好多多聲...一間學校有咁好的確設備(音樂廳只顧租比人,學生可以使用咁好的地方練習表演的機會卻不多),學生上樂器堂的時候很多時也周圍走,又冇人理....對於一所標榜音樂咁勁既學校,只有這樣的成績是不可能叫好的....

[quote]
bobohim 寫道:
gdview seems more objective...  I need more details please... My son loves music... wants to get into this school...  

首先, 所有報導都係話個校長收幾錢,住係邊...  土地用途係 another issue la...  如果佢 Against  the law, 不如找ICAC/call police etc... 拉佢啦!

- 校長的品格, 收多D, 往好D... 品格就有問題咩?  D補習天王住4000萬豪宅...又係咁多人去讀...又無報導話佢品格有問題?  D學生...8A,9A 啊... 仲有人尊重 tim...

- 學生成績就聽聞 not very good la... but 聽聞 算bor...

- 學生品德方面...有問過好多人bor... 都話好...

- 音樂方面... 成日攞獎... 就算唔攞獎D學生...音樂表現都好好...bor...

Tell me more details if you know... Not interested in the 校長 la ... but about teachers and students... please
[/quote]

老師既質數同品格好因人而異, 而小朋友既成長都唔可以只賴某一方面, 學校學習環境,識咩朋友,家長點教(即家教啦...),教會生活等等都好重要, 小朋友品行唔可以賴老師唔識教,小朋友學樂器未算出色唔可以話老師差
學樂器唔可以當係一種投資(家長望佢出黎做野,可以教下樂器搵到食,或者要比賽攞第一,否則"就籐條蚊豬肉"....), 學樂器本來就係學全面音樂其中一部份, 係教育!!!!
即係話, 教育唔等於投資
講真, 個人誠信好重要,以身作側係所有老師都一定要做, 講一套做一套唔會有說服力

所以, 我好期待來年呢間學校既學生退學及新生入學會有幾多人!!!!
話題越扯越遠吧.... 校長搬到學校附近住就好了,d樓價唔會好貴吧

gdview,我都叫你唔好咁鬼鼠咯,又唔回應我,
仲有下次唔好用咁多(........)啦,呢D咪係你其中一
個 style 囉,你快D改番啦!
你的咀咒係可以諒解架,愛的反面就係恨,我知你
實在太愛間學校啦!
SunnyWong 寫道:
老師既質數同品格好因人而異, 而小朋友既成長都唔可以只賴某一方面, 學校學習環境,識咩朋友,家長點教(即家教啦...),教會生活等等都好重要, 小朋友品行唔可以賴老師唔識教,小朋友學樂器未算出色唔可以話老師差
學樂器唔可以當係一種投資(家長望佢出黎做野,可以教下樂器搵到食,或者要比賽攞第一,否則"就籐條蚊豬肉"....), 學樂器本來就係學全面音樂其中一部份, 係教育!!!!
即係話, 教育唔等於投資
講真, 個人誠信好重要,以身作側係所有老師都一定要做, 講一套做一套唔會有說服力

所以, 我好期待來年呢間學校既學生退學及新生入學會有幾多人!!!!
話題越扯越遠吧.... 校長搬到學校附近住就好了,d樓價唔會好貴吧

Re: <論讀書人與懷才不遇>

「世上最難伺候的是所謂『懷才不遇』的人物。」作家吳魯芹在<論讀書人與懷才不遇>一文這麼論斷。吳認為,懷才不遇是讀書人的專利和絕症,沒見過木匠、瓦匠、理髮匠發出懷才不遇的牢騷,偏就讀書人,讀了幾本書,就自認有治國平天下之才,眼睛長在頭頂上。因懷才不遇而發出不滿和牢騷的人很多,但努力充電、隱忍待時的,好少。

戰國時期的張儀和蘇秦不因懷才不遇而沮喪、怨尤和憤怒,遮蔽了眺望未來的視野。他們懂得反躬自省:我夠努力嗎?我真的具備與眾不同的能力嗎?反省後,充實不足之處,拿出勇氣與行動,脫離困局,開創機運。

三國時期「擊鼓罵曹」的禰衡,為凸顯自己才幹,把曹營的武將、謀士貶得一文不值。他高嘆「天地雖闊,何無一人也!」曹操舉出他的得意部屬幾十人,禰衡卻不屑地眨說,這個人只適合弔喪問疾,那個人可以去放牛養馬,都是「飯囊、酒桶、肉袋之徒!」而他自己則是「天文地理,無一不通;三教九流,無所不曉。」禰衡後來被送來送去,沒人敢要。 

自以為『懷才不遇』的人,終日怨天尤人,眼高手低,說得多,做得少,不但沒有現在,也把未來斷送。更糟的是目中無人,自以為是,在自負與自戀之間,滿足虛榮。

哈哈哈哈...!!!
我都想讀到你講那位有碩士學位既人仕, well...,
(....)係我style,不過我唔係咩gdwiew, 亦都無咩"懷才不遇"剛攞到大學學位啫~ 有見呢d意見故有感而發, 我諗真正既gdwiew見到你既comment會覺得好冤枉....(我係黑狗,佢係白狗)
或者你可以唔同意我既意見, 大可以係度講下, 反駁我所講既野有咩不對, 其實咩人發出咩comment又有咩所謂??!!!
我諗係你太針對某人(雖然我想知邊個), comment都可以諗到詛咒都好厲害架啦
客觀d, 諗下成件事既出入,好過諗邊個人"懷才不遇"

唔好意思,誤會左你添,
咁gdview會唔會再出現架?

你唔係好叻知道佢係邊個咩??
自己問佢囉

請勿誤會,我啲小女人只係多咀,邊有咁得閒「做」人。明槍易擋,暗箭難防,要「做」使鬼係到講俾人知,唔通以為ロ水浸得死人?

其實淨係睇表面,若然有人真係想「做」,是旦揾個政府部門或者政客跟進下已經有排你煩-点解賓賓可以係學校開工,個單位差餉值幾多,往宿舍要唔要報稅.....邊駛係到同你慢慢交流講人情世故!

bobohim 寫道:
我個仔都未入讀...仲有choices... (唔一定要幫E間學校,macylovemama 咁想都好正常!)... hengfung...我只係唔明點解有高尚辦學理念的校長唔可以住係學校?  咁以前我讀書時, 有校工住係學校都係咁la (我估有300呎豪宅ga)... 品格又有問題?  定係校工得,校長唔得?  咁校花得唔得?

"時代進步,web 都巳經2.0啦!"所以我想講多D!  Again, "唔一定要幫E間學校"...  不過, 我覺得E個校長好似比人做咁... 希望講句公道說話jar... (和得個明白) ...

如果你地都係做佢個D人...就真係"講幾多都無用.......   
     "

Re:

多謝SunnyWong的解釋,我也在這裡作最後的一次澄清,我只有用gdview這身份在這裡發表,並沒有apax所講的什麼一人化身幾個角色,也不是他所說的外國碩士,我都不想評論apax的想像力是高還是低...有幾個新加入的人同時發表係同一人,發表用(...)又同一人,我想成個討論區都係得三種人,一是全部用中文,一是全部用英文,最後一種就係兩樣都有用的人...而apax可能都是我化身出來的(因為他也是新加入),haha...

我想在這裡的發表開始有點遠離題目,題目明明是講"校長住豪宅",為何會變成"我是誰"呢...希望大家可以將焦點放回"校長住豪宅"的題目上...

Dear gdview,
你出現就好啦,擔心死我!
唔好意思,又誤會左你添,
咁你可唔可以講 - 有好多學校在音樂上係好多多聲 -係邊
D學校呢? (有人問過你的,可能你睇唔到)
同大家分享下好嗎? 因為我都好有興趣知道.
thanks!

請問是不是指這宗新聞?

----------------------------------------------------
校 長 之 子 獲 獎 學 金 升 大 學
音 樂 學 校 被 指 私 相 授 受

(蘋果日報 2007-03-02)

【 記 者 倪 清 江 黃 偉 駿 報 道 】 位 於 鑽 石 山 學 校 村 的 優 質 私 校 國 際 基 督 教 優 質 音 樂 中 學 暨 小 學 , 被 揭 慷 家 長 之 慨 。 該 校 設 有 資 助 教 職 員 子 女 升 讀 大 學 的 獎 學 金 , 但 資 金 來 源 卻 是 學 費 等 方 面 的 收 入 , 現 任 校 長 的 兒 子 更 是 目 前 唯 一 的 受 惠 人 , 事 件 揭 發 後 受 到 校 內 人 士 非 議 。 校 方 指 該 校 教 職 員 薪 酬 較 官 津 學 校 為 低 , 所 以 推 行 有 關 計 劃 , 但 有 教 育 界 人 士 直 斥 做 法 有 私 相 授 受 之 嫌 。

有 知 情 人 士 向 本 報 投 訴 稱 , 該 校 校 董 會 去 年 暑 假 , 以 獎 學 金 形 式 一 次 過 撥 10 萬 元 給 校 長 陳 永 生 , 以 資 助 其 兒 子 到 澳 洲 升 讀 大 學 。 陳 永 生 接 受 查 詢 時 , 指 其 子 獲 得 獎 學 金 是 經 校 董 會 批 准 。

小 班 教 學 教 師 較 多

該 校 校 監 彭 孝 廉 回 應 稱 , 自 03 年 創 辦 以 來 , 已 設 有 資 助 教 職 員 子 女 升 讀 大 學 的 獎 學 金 , 只 要 有 需 要 和 有 潛 質 , 都 有 機 會 獲 批 。 不 過 他 承 認 , 至 今 只 有 陳 校 長 申 請 過 , 其 他 教 師 因 子 女 尚 年 輕 , 未 有 受 惠 。 但 投 訴 人 稱 未 曾 聽 過 該 計 劃 , 認 為 做 法 不 當 。

彭 孝 廉 說 , 該 校 教 職 員 的 薪 酬 較 官 津 學 校 為 低 , 以 陳 永 生 校 長 為 例 , 薪 酬 只 有 一 般 校 長 的 一 半 , 因 此 該 獎 學 金 有 存 在 的 必 要 。 該 校 另 一 校 董 龐 劉 湘 文 說 , 該 校 是 私 校 , 為 確 保 小 班 教 學 ,教 師 人 數 較 多 , 但 學 費 則 相 對 較 其 他 私 校 為 低 , 所 以 教 師 薪 酬 低 於 其 他 學 校 , 她 認 為 資 助 教 職 員 子 女 升 學 沒 有 問 題 。

校 長 成 唯 一 受 惠 者

教 育 政 策 關 注 社 主 席 張 民 炳 認 為 , 即 使 教 師 進 修 也 不 應 動 用 學 費 來 資 助 , 更 何 況 隔 代 資 助 教 職 員 子 女 , 這 做 法 更 不 恰 當 ; 校 長 成 為 唯 一 受 惠 者 , 令 人 有 瓜 田 李 下 的 私 相 授 受 印 象 。

國 際 基 督 教 優 質 音 樂 中 學 暨 小 學 資 料

辦 學 團 體 : 香 港 國 際 音 樂 學 校
開 辦 年 份 : 2003
類 別 : 優 質 私 校 ( 政 府 撥 地 及 撥 款 興 建 校 舍 )
特 色 : 為 學 生 在 幼 童 時 訂 下 有 系 統 的 音 樂 訓 練 , 從 小 培 訓 學 生 有 良 好 的 音 樂 基 礎 ,啟 發 想 像 力 、 創 造 力 和 表 達 力
學 制 : 中 小 學 各 6 年 , 學 生 由 小 學 直 升 中 學
教 師 人 數 : 編 制 內 96 人 , 編 制 外 30 人
每 年 學 費 : 小 一 至 小 三 : $39,600 、 小 四 至 小 六 : $40,700 、 中 一 至 中 三 : $47,300

From: http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070302&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=6863967

----------------------------------------------------

schan576 寫道:
這位校長上幾个月才見報,有關其兒子取獎學金問題,真是是非多多,前排校方說活动室不夠,需要捐助,校長應立刻交回宿舍,給學生使用.
我相信老師與校長的關係一定不好,我真怕老師会走,老師是有心教,對小朋友好好,我希望校長離去,好過老師走.以我的觀察校長是濫權,這麽有規模的學校,竟然沒有副校長,主任.是否蝕神奇,他可以身兼職,莫非萬能俠.

獎學金呢單野係我聽咁多新聞以來最氣人既新聞,比校長搬入學校更甚
獎學金既定義本來就係校內學生某方面有突出卓越既成績可以有這點點鼓勵繼續進修,而且係值得"周圍唱"既喜事
聽聞爆呢單料既職員因而被炒, 既然校長個仔咁厲害攞獎學金,咁邊個人講有咩所謂!!!唔係值得"唱"咩??!!!

後來好似話改左個title,唔叫獎學金,叫"員工福利". 吹漲!!
增加學校經費及行政既透明度, 係呢間學校首要做既事!!!

就有家長問起哪些學校係音樂方面較好既問題,其實現在越來越多學校注重課外活動(包括音樂方面),而且學生考學校又好考海外大學又好校方都會睇埋學生既課外活動
如果留意每年校際音樂節比賽,特別有幾間名校學生們攞好多獎,e.g.男女拔萃,QC,英華,華仁,聖保羅男女... (咁當然有其他學校攞獎啦)
如我第一篇Comment所講,其實要學生音樂培訓好既話,都要多方面配合(天份,後天努力,老師指導,家長鼓勵支持等),所以邊間學校都無所謂既
gdview!!! 好彩你出聲咋~ 如果唔係,我要做成世"黑狗".... 擔心死我囉
你係咪會再出現架???

個獎學金一開始設立就係 for 教職員申請,而學生係不
論成績,家境清貧可向學校申請減免學費或甚至全免的.
這不是比獎學金更能幫到有需要的學生嗎?
有職員被炒咩? 我都唔知喎,個職員叫甚麼名字,職位是
甚麼? 係真唔怕講喎,或者你透露下個姓同職位,全名可
PM 話我知.
gdview 還沒回答,他的答案會否同你個一樣呢?

設立比教職員申請?? 咁叫獎學金咩???!!!!!!!!!!!!!!!!
叫"員工福利"可能最貼切不過.....係你中文能力水平低??
去查下字典,查咩叫做獎學金
"助學金" =/= 獎學金!!!!!!!!!!!!
員工福利 =/= 獎學金!!!!!!!!!!!
誰希罕那些唔係"助學金"既助學金

對學生前途黎講,獎學金係一個榮譽,係好聽過助學金好多
我唔知邊個職員被炒, 就算知道同你講都哂氣!

你認為對學生來說榮譽重於一切,
我則認為對學生的實際幫助意義更為重大,
唉!你點可以講"誰希罕那些唔係"助學金"既助學金"呢!
你唔知邊個職員被炒? 咁你又講?
既然你認為這是有史以來令你最氣憤的新聞,
你應該向教處舉報有人被炒,查過水落石出才是,
打個電話去教處,就好像打去報館一樣咁容易.

gdview仲係未答我喎!

的確有人為這件事而被迫離開,而這人是誰我覺得已不再重要了...而之前的事,是獎學金也好,助學金也好,我個人認為這都不應該拿中小學的收入(家長的支出)用於一個沒有在這中小學讀書的人去外國謮書...

"你應該向教處舉報有人被炒,查過水落石出才是,
打個電話去教處,就好像打去報館一樣咁容易."我未聽過教處會幫人查點解被炒呢樣東西喎...如果真係打過電話就可以查過水落石出,我相信唔會有今日的事情發生吧...

打999比打去教處報館仲易喎!!!

乜你"聽"唔到咩?!!!!
佢話係設立比職員申請既"獎學金"呀!!!!!!!!!!!!!!!!
d錢點用..... 校長話!!!
個title叫咩.... 校長話!!!

如此數目分唔分明, 家長自行思考判斷

首先你要明白,ICQM係一間私校,學校所有的决策權都是由
校董會決定,校長都係一個職員,只可提出意見,而 ICQM由
於教職員人工偏低,校董會於是設立這計劃給他們申請,一切
都是公開的,我想家長們都希望學校的老師能夠穩定吧!
gdview,投訴係有用架,你冇聽過教院風波嗎?羅太都因此
而辭職,你認為教處冇用,去同梁家傑投訴吧,係佢發表聲明
要求政府獨立調查教院風波的!佢實幫到你.
事實是,講來講去都講唔出係:
-  邊d係有好多學校在音樂上好多多聲?
- 邊個老師被炒?
‹ 上一主題|下一主題