用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地贊吾贊成小一按成績派位?
樓主: 200012
go

你地贊吾贊成小一按成績派位? [複製鏈接]

Re: 你地贊吾贊成小一按成績派位?

其實都唔駛咁激去批評o個D贊成o既家長, 相信佢地派得唔好, 當然又覺得自己孩子比人優勝, 都係想發洩下嗟.
(純屬猜測)

王國長老

我想問吓贊成既家長,用咩黎定成績準則呢?
用幼稚園成績?幼稚園生個個都科科A 架喎,
加上各間幼稚園課程唔同,程度又各有深淺,
要公平,只有公開考試,咁係咪考筆試呢?
考寫A-Z?定考串字?定考埋加數呢?
實行上有點困難,小朋友差6 個月都差好遠的,
咁對細仔/女同樣唔公平,公開試比較難攪。

政府從不讚成幼稚園要考試,默書,何來成績   
放過 d 小朋友啦   
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

醒目開學勳章 王國長老

瑄婷,
你唔介意我有時, 心口掛個勇字發up風就得喇   
有時, d家長問, 邊間邊間比較, 答時真係有d驚得罪人架 我梗係明你感受啦!
我只係覺得, 講得出黎既野, 唔係生安白做, 有愧於心就得啦
(哎, 其實香港教育制度d變態野, 點止呢d丫!)
瑄婷 寫道:
Charlotte_mom 你真係講出我心底話,果然係朋友.(我有時真係想好似你這樣坦白道出不滿,可惜我真係唔多方便講,你明啦!)

贊成      佢教出黎既仔女咪好有機會係"只計成就, 不計德育"d 人羅   

stjoboldboy 寫道:
[quote]
Charlotte_mom 寫道:
雖然我非常唔滿意而家個制度, 不過更加唔贊成用成績黎比較lor
得果幾歲人仔, 而家有學校做written test鬥高分考入學仲唔夠變態? 個個周身刀星期一學到星期日年年忙比賽表演仲唔夠變態? 香港唔俾報考試就無所不用其極返大陸報, 仲唔夠變態? 個profile仲厚過父母仲唔夠變態?
救救孩子!!   

非常贊成你既意見!     
“救救孩子”! 首先要拯救係度 “贊成小一按成績派位”既家長D小朋友, 以咁既心態教育小朋友,後果堪憂!
[/quote]

雖然我這次派到第三志願,有點失落,也會埋怨制度的不公平。還是不贊成小一按成績派位。

Charlotte mom,

你講得好! 雖然個派位方法係唔能夠做到最公平, 但係... 真係救救孩子呀! 幼稚園未畢業就要按成績報小學, 唔係化~

我公司幾位高層, 或者可能都會贊成按成績入小學吧! 真變態呀!住西貢又報Maryknoll, 住元朗又報 Maryknoll, 最係派到一d屋邨小學, 就大叫救命。 又同我講, 你就好啦!派到心儀小學。 真係:大佬呀! 我有自知之名, 也曉遊戲規則, 我又唔係揀名校, 點可以比較架! (跟住佢死死地氣冇野講) :-|
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

Right.  This academic-based allocation creates more problems than it solves.

LLT 寫道:
I agree that secondary shool seats be allocated according to the academic performance of pupils but disagree this practice be adopted in primary school admission, or otherwise pressure on little kids will commence at the age when they are only 2+ or 3.

不贊成, 咁細年紀, 唔好比咁大壓力佢, 而家有d幼稚園都係要考入學試, 揀d smart 嘅學生先收. 我都覺得唔係咁好.  

咁細,點去考?是否要咁呢?
1.幼稚園入學考1次
2.小學派位考1次
3.初中派位考1次
4.高中派位考1次
5.大學聯考1次
6.研究院入學考1次
7.見工又考
.....

人活

醒目開學勳章

吾贊成
Cute﹗
‹ 上一主題|下一主題