用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地贊吾贊成小一按成績派位?
樓主: 200012
go

你地贊吾贊成小一按成績派位? [複製鏈接]

Re: 你地贊吾贊成小一按成績派位?

Charlotte_mom 寫道:
雖然我非常唔滿意而家個制度, 不過更加唔贊成用成績黎比較lor
得果幾歲人仔, 而家有學校做written test鬥高分考入學仲唔夠變態? 個個周身刀星期一學到星期日年年忙比賽表演仲唔夠變態? 香港唔俾報考試就無所不用其極返大陸報, 仲唔夠變態? 個profile仲厚過父母仲唔夠變態?
救救孩子!!   

擲地有聲   

你係咪講緊york?之前因為要考starters,佢

醒目開學勳章

十萬個反對呀~  幼稚園要有考試制度??  有冇搞錯呀....
好唔想見到小朋友冇晒童真 又冇時間玩  
如果實行左  恐怕更多人唔想生bb....唔想仔女細細個就咁辛苦啦  好話唔好聽  仲有十幾年書要讀呀  唉.....

[size=large]個topic真係嚇死人
      :tongue:  :tongue:  :tongue:
^.<

唔贊成用成績比     

講得好ar ...我都吾贊成按成績派位...    
Unclejt 寫道:
[quote]
雖然我非常唔滿意而家個制度, 不過更加唔贊成用成績黎比較lor
得果幾歲人仔, 而家有學校做written test鬥高分考入學仲唔夠變態? 個個周身刀星期一學到星期日年年忙比賽表演仲唔夠變態? 香港唔俾報考試就無所不用其極返大陸報, 仲唔夠變態? 個profile仲厚過父母仲唔夠變態?
救救孩子!!   

擲地有聲    [/quote]

絕對反對,唔考全港性公開試又點按成績派位,咁細個就考公開試,完全扼殺小朋友的發展空間               

唔贊成.

Agree!!!
這只是一些大人的想法.

ntkwong 寫道:
嘩!咁樣咪仲殘忍過政府派位!

唔贊成.
我家有隻3歲幾既小恐龍!!!

唔贊成.

醒目開學勳章

絕對唔贊成.

絶對[size=large]讚成.
其實最終辛苦o既喺父母, 為了小朋友的成績, 只會叫佢哋温書, 串字, 默書.  學更多野. 冇晒親子時間. 這條路真的有排行.  
讓小朋友有個快樂的童年吧! 比佢哋將來諗返兒時的開心事. 如果唔喺在佢哋面上不會有可愛的歡笑聲, 只有憂愁的面孔.

我諗你哋當見/聽到小朋友的笑聲, 無論工作得幾辛苦時都忘卻了.

請不要催殘小朋友的童年時光 ---- 不要做個自私的父母.

同意POOH仔.
另外, 我覺得父母想仔女入名校, 除了為他們好之外,
或多或少都有D虛榮心, 講比人聽時都可以大聲D.
我個仔讀XX架  
pooh仔 寫道:
絶對[size=large]讚成.
其實最終辛苦o既喺父母, 為了小朋友的成績, 只會叫佢哋温書, 串字, 默書.  學更多野. 冇晒親子時間. 這條路真的有排行.  
讓小朋友有個快樂的童年吧! 比佢哋將來諗返兒時的開心事. 如果唔喺在佢哋面上不會有可愛的歡笑聲, 只有憂愁的面孔.

我諗你哋當見/聽到小朋友的笑聲, 無論工作得幾辛苦時都忘卻了.

請不要催殘小朋友的童年時光 ---- 不要做個自私的父母.
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

Unclejt 寫道:
[quote]
救救孩子!!   

擲地有聲    [/quote]     
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

絶對唔讚成.

Charlotte_mom 你真係講出我心底話,果然係朋友.(我有時真係想好似你這樣坦白道出不滿,可惜我真係唔多方便講,你明啦!)

救救孩子!!   
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

絕对不贊成 :-x
‹ 上一主題|下一主題