用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 LS 叩門
go

LS 叩門 [複製鏈接]

醒目開學勳章

LS 叩門

請問LS仲可以叩門嗎?

因為佢地講明無學額再收, 應如何叩門?

Re: LS 叩門

請問你指是那一間小學呢?

La Salle (LS)   

醒目開學勳章

yes, La Salle!

Anyone can help?

Thanks.

聽說喇沙是會有少少位剩出來. 但我不肯定學校如何分配這些餘額.

你可以帶本Portfolio上去叩. 最好寫封信讚間學校. 祝你好運!

老友,唔係想寸,不過話聲你知今朝去reg,巳見滿滿一箱profolio了,所以係就要快D。   

ah-shui,

乜你唔係入咗沙田直資咩?
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

有無人聽過有成功叩門P1喇沙例子?

sukiooo,

原本有十足信心沙田果間(唔好問點解,你知我唔會講),點知wait-listed,又點知個衰仔搞珠中咗LS.     

Not just praise the school in the letter, but also state why your child should study in their school and why should their school accept your child....

Better if you can get some referral letter.......

Hi ah-shui,
我個仔都就快升小啦, 請問可否指教一下, 請問你填寫的地址是否在41網?? 另, 你說沙田個間是否在派位前你地自己叩門的?? 我想知道個流程呀, Many Thanks!
waiwing mummy

ah-shui 寫道:
sukiooo,

原本有十足信心沙田果間(唔好問點解,你知我唔會講),點知wait-listed,又點知個衰仔搞珠中咗LS.     

waiwing兄:
小學分2類,
1.直資/私立
2.官/津校

每年8月開始,直資校( e.g 男.女拔萃,優才)會舉行介紹會,可自行上net找。9月開始收表,10-11月面試,11-12月有結果,得獎者通知教統局,咁就無得参加官/津校大抽獎,e.g la salle, maryknoll,叠埋心水等開学。

如獲私校取錄 ( e.g 蘭開下道宣道小学)則仍可大抽獎,然後先決定去边,不過宣小要12-1月先派表同interview.

無哂声气就1月底填表参加官/津校第一階段自行收生。大家計分,適齡入学10分,首名子女5分,舊生子女5分,相同信仰5分(其他如教職員子女,有亞哥家姐讀緊,父母係校董就掂硬)。名校如maryknoll,la salle等,15分就等蕉,20分就撞手神。

第一階段好快有通知,掂就註冊,唔掂就再填表等6月搞珠。期間如有直資校話收,又係通知教統局,唔使搞珠。

6月派彩,啱嘅登記,唔啱就四處拍門。

係咁上下,希望幫到你。

btw,沙田果間係直資,不受分區限制,唔好話住九龍城,住沙頭角都報得。

hi ah-shui,
多謝哂你咁詳細既解釋...... many thanks!!!
waiwing mummy

what???

waiwing mummy???

i'm sorry, i thought it was MR. waiwing....my apology.     

唔緊要啦...

ah-shui 寫道:
what???

waiwing mummy???

i'm sorry, i thought it was MR. waiwing....my apology.     

學校每級應該有3-4個留班位,有些學校冇人留班,會用來收生。
‹ 上一主題|下一主題