用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2007年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來 ...
樓主: redmama
go

2007年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來認識一下. [複製鏈接]

呢2日阿仔病左冇返,唔知3F班有咩特別事呢?

原帖由 buddiesboyd 於 09-12-2 22:59 發表
Kerobobo,
   呀囝話 星期五由背黙變讀黙,還有今天做了視聽測試,  不過轉頭又話唔肯定

THANKS!!聽日又英默又中默.

原帖由 llmom 於 09-12-3 14:57 發表

吓! 唔好嚇我, 唔係星期二默中文嗎? 我望都未望嗰兩課書! 英文都只係口問, 仲未落筆默!

手冊寫4/12預默中文既,應該唔計分掛.

原帖由 llmom 於 09-12-3 21:53 發表

可能妳仔嗰班要預默, anyway, 我仔仔今天放學後說喉嚨唔舒服, 成個人謝哂, 沒有同佢默英文和做功課, 現在巳睡了, 明天應該不上學了.

依家呢個時侯好容易病,小心身體呀!我遲d都要要同佢打流感針先.祝妳囝囝早日康復!

好LU~~考完LU~~一天都光哂LU~~

原帖由 Derdad 於 10-1-15 01:30 發表
問番呀仔,好仲有P.E.未考!(九分鐘跑、臥起坐等…)

呀扯~~~~~~~~~~

我果個反而係中國語文差左,問佢邊部份唔識佢又話唔記得,
想知係咪深定係點,書本其實都溫熟了,唔知係咪課外題多左呢.

依,係咪考完試PTA就會攪去旅行架啦?

3F家長:考試之後記得好似交左長河同作粉紅色作文簿比老師,但琴晚要做時搵不到,阿仔話老師冇派番比佢,但其它同學就有,請問老師係幾時派番架??

原帖由 skyway1668 於 10-1-22 01:09 發表

要做功課???只派長河溫習默書

前日唔係要做2頁(家長批改咩),最終都搵唔番

同埋,妳地有冇參加DISNEY個COURSE呀 ?

我就係有同仔仔報,所以問下大家有冇參加,佢開頭都唔肯報架,話係學野,冇野玩wor~~

原帖由 Jackielee 於 10-1-26 12:39 發表
我仔開頭都話唔去,應該係去裡面既教室學野,無得玩。
但係我同佢講,唔去個日無得玩,要係屋企溫習,咁佢就話去lor!

唔係去disney,咩唔係係學校操場度進行咩,得幾個鐘頭咋wor,張通告唔知仲係係度,要睇真d先得....

又問:  今年pta今年冇學校旅行既,上年好似去羅亞方舟,
我係睇校刊先知,冇收過通告,唔知點解呢......

係呀,當時我問左老師,佢話今年開始取消全級排名,只有全班排名,自己班同自己班比較,我仲問將來要選中學點樣決擇,佢話到小五會再同家長講解.
所以犬兒雖然比上年排名好d,都唔知佢係進步左,同學唔同左,還是d野淺左.

原帖由 Derdad 於 10-2-19 15:51 發表

如果你有班名次,咁級名次大約等如
班名次 x 總班數 正負 10名

e.g. your son ranked 15 in the exam. There are totally 8 classes in P.3.

15 x 8 +/- 10 = 120 +/- 10

Hence your son ranked between 110 to  ...

多數都係咁計架??如果有幾班特別叻或者特別唔叻會唔會有影響呢??定係老師分班係會平均咁分,以前好似聽人講過,順住名次咁編班,好似逄1,9,18....就係A班咁樣....

原帖由 Derdad 於 10-2-23 15:16 發表

The numbering will be (8n-7) for those who enter the Class A.

For example, the first one to enter Class A (n = 1) will be (8-7) = 1. Rank no. 1 in the level will promote to Class A.

The second on ...

哦,姐係每班既差別唔會太大,Derdad thanks~~~

唔上黎睇到都唔記得,仲以為星期五英默添.

dear all:

聽日運動會,校車ee頭先派紙返朝頭早,但呀仔話佢冇參加唔駛去,所以之前份通告冇留意,請問係咪p.3有冇參加都要去??
著運動服呀??thanks~~

原帖由 llmom 於 10-3-15 12:03 發表

P3 全部都要去呀! 著運動服.

oh~~~many thank~~~~~

事緣阿仔琴日第2個小息去完操場上番課室,發現柜桶原先有既筆盒,筆盒唔見左,內裹既筆,文具散亂地放係柜桶內,即係有人law左個筆盒走,我問仔有冇同老師講,佢話有,老師就答佢:佢唔會幫你睇住個筆盒架wor(大概咁意思),咁....我應該點做,再同老師講定當冇事,就算我再買番個比佢,都難保有人會再law架wor.....
‹ 上一主題|下一主題