用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何選擇小學?
go

[聽/語障] 如何選擇小學? [複製鏈接]

如何選擇小學?

本身住大圍沙田區, 小朋友快要在9月選明年小學, 現在就讀有兼收老師的幼兒園, 佢是語言理解及表達遲之外, 其他學習上是沒有問題的, 不過想搵d有這方面資源的小學, 不過老師話就算打電話去問小學佢地都唔會答, 在網上面看亦都睇唔到, 因是不會公報的, 所以請 :

1) 請問應按什麼來選小學給仔仔,
2) 我住的區份, 如何得知該小學有冇這方面的資源?
3) 有家長問, 如該小學已申請到這方面的資金, 怎樣知道佢
      地有冇把這些資金來用真的用在小朋友身上?

希望你們能幫到我! 心急的媽咪!

多謝你們!   

Re: 如何選擇小學?

有無回應??

你小朋友是否現讀兼收位?若是應該要做評估才決定!

至於你詢問題,可以簡單話:學校會報人數給政府,而資金用途就要睇學校點用!有d都會好照顧d有需要小朋友,或會額外加老師照顧!

佢係現讀兼收位的, 老師亦都講過稍後社工會有個評估給仔仔, 不過可能會遲, 她建議選小學照一般家長要做的去做, 自己心怡邊間照去報(當然要衡量自己仔仔的能力), 因等政府的可能太慢!

所以就係唔知點著手去做!!

我建議搵一些小班教學的小學.  老師可以関注學生多些.

請問有那些小學是小班教學的? 在教統局網站都找不到. Thank you!

在教統局網站,每間學校內的班級結構, 會有班數和人數, 便可知每班大約多少人.

例如:
http://sp.proj.hkedcity.net/psp/2006/chi/detail_sch_class_stru.php?sch_id=477

Steven2005 寫道:
請問有那些小學是小班教學的? 在教統局網站都找不到. Thank you!

「全校參與」模式的融合教育學校名單

http://www.hkedcity.net/article/specialed_info_inclusive/060214-002/

ADHD 又可以點揀呢?? (香港區)
新學期, 新希望......... : >
‹ 上一主題|下一主題