用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴收費 - 學費3級跳 (突然貴咗) ...
go

學鋼琴收費 - 學費3級跳 (突然貴咗) [複製鏈接]

學鋼琴收費 - 學費3級跳 (突然貴咗)

我女現在升三級,並會在暑假考三級琴。想知其實一般學琴收費﹗

她的老師已教了她3,4年了,由起初:
初級$400/30min x 4堂 我家
一級$440/30min x 4堂 我家
二級$480/30min x 4堂 我家

本來覺得好抵學﹗後來她有事不能安排在我家敎,我便每星期帶女到她家。自始收費變成:
二級$440/30min x 4堂 她家
三級$480/30min x 4堂 她家

其實我當時也覺得她平得太少,每堂只平$10,我同個女車錢都唔只啦﹗她在家等學生一個接一個,起碼做多一兩個學生,應該會平多啲﹗

不過我冇講,因為佢都敎咗囡囡咁耐,咁之前又覺得平咗,咁就照交學費囉﹗

上堂佢話囡囡要谷考試,30min唔夠,叫我考慮加到45min。其實我同意佢講法,因為囡囡其實喺屋企練得好"求其",30min執正啲音都敎唔到其他﹗

之但係佢講嘅學費真係出乎我意料之外,佢話:
三級$750/45min x 4堂 她家
三級$850/45min x 4堂 我家

如果在她家三級30min x 6堂,照計都係$720﹗
點解唔啱數?

Re: 學綱琴收費 - 3級 45min學費

其實都無一般收費(我覺得),因為師質唔同(唔係講學歷,係講識唔識教,表達能力高唔高 & 夾唔夾個小朋友),最重要你覺得值唔值,有人二千蚊一個月,有人四百蚊一個月,有人千幾蚊一個月,可能係相學歷都未定

我都知同師資有關,佢自己都有學緊琴,不過我就唔知佢學緊咩﹗

其實你哋又會唔會覺得佢誇大收費﹗學費暴漲?

簽名被屏蔽

Re: 學鋼琴收費 - 3級 45min學費

Grade $750/4堂,咁都叫做貴?我覺得就算以一個八級老師來講,都係合理,甚至可以叫做平。

老師上門一定貴,貴幾多好難講,視乎地點、車費、交通時間等等,貴多三幾百蚊都好平常。

仲有,老師的資歷都好重要,有老師教三級可能$100/hr,有演奏家老師教一至八級都係$1000/hr。我現在都有學琴,但我都有教琴,甚至教到八級演奏級,咁又代表咩呢?其實學無止境,老師要繼續考繼續學琴,都好正常。考左八級可以學ATCL,考左ATCL可以學LTCL,考完LTCL又可以考FTCL,之後仲可以繼續跟老師進修。

所以,學費的問題,好難講合理唔合理,只有覺值唔值,主觀來講你覺得老師值唔值,客觀來講,老師的資歷經驗又值唔值呢個學費。你覺得值,咪學囉,如果覺得唔值,咪搵個平囉。我見有人教琴,收$50/hr上門,咁又係咪代表好抵呢,見仁見智了。

作為一個鋼琴老師,我用心教學生,亦當然都想有合理報酬,好正常嘛。我都想家長同學生唔好凈係從錢看,邊個老師收得平或者收幾平,唔代表咩野,最緊要係你學到幾多野。
xxsasaxx 寫道:
我女現在升三級,並會在暑假考三級琴。想知其實一般學琴收費﹗

她的老師已教了她3,4年了,由起初:
初級$400/30min x 4堂 我家
一級$440/30min x 4堂 我家
二級$480/30min x 4堂 我家

本來覺得好抵學﹗後來她有事不能安排在我家敎,我便每星期帶女到她家。自始收費變成:
二級$440/30min x 4堂 她家
三級$480/30min x 4堂 她家

其實我當時也覺得她平得太少,每堂只平$10,我同個女車錢都唔只啦﹗她在家等學生一個接一個,起碼做多一兩個學生,應該會平多啲﹗

不過我冇講,因為佢都敎咗囡囡咁耐,咁之前又覺得平咗,咁就照交學費囉﹗

上堂佢話囡囡要谷考試,30min唔夠,叫我考慮加到45min。其實我同意佢講法,因為囡囡其實喺屋企練得好"求其",30min執正啲音都敎唔到其他﹗

之但係佢講嘅學費真係出乎我意料之外,佢話:
三級$750/45min x 4堂 她家
三級$850/45min x 4堂 我家

如果在她家三級30min x 6堂,照計都係$720﹗
其實,一般收費係點?

唔貴呀, 不過點解學左3-4年先考3級? 通常學1-2年都考3級啦! 你女好細?

要睇番個老師既資歷先可以俾意見, 不過如果佢教得好既, 就唔好因為呢少少

醒目開學勳章

我都覺得唔貴喎!$750/4堂,價錢都算合理!

亞仔係琴行剛升學三級, 而家30分鐘$510/4堂, 老師話由七月起要改學45分鐘, $710/4堂. 個人覺得你個價 ok.

題外話請問:
(1) 通常由多少級開始要學45分鐘?
(2) 考1-2年琴有能力考三級是否很普遍?

下,,貴wo
我學5級都係 720 x4@45 mins

你住邊區嫁?
if 近可以介紹你去學... 我哩個miss都教得幾好.
仲有得上去練琴..   
(佢睇住你練)

Raine ,

你個MISS 在邊區教 ?

醒目開學勳章

我囡囡現在學3級$1,100  

冬日勳章 醒目開學勳章

xxsasaxx,
囡囡 Grade 2 $590 45mins
囝囝 Grade 4 $690 45mins
囡囡 Grade 2開始已經45mins,依家開左3級考試書好耐都仲收緊2級,750 45mins我覺得有少少貴!

學費呢樣野無standard架喎~~~ 只有值唔值. 如果miss教得好你就會覺得值囉!!

我囡囡而家Grade 2都唔只$750.  

其實我都知$750都唔算太貴﹗

不過收緊$440 Grade 2,報咗名考試,先加鐘。都唔緊要,因為都係為囡囡學嘢,得益嘅都係囡囡。

問題係,上星期佢叫我考慮同囡囡加鐘,我話我都覺得有需要,但係原來佢已經喺囡囡本五線譜上寫咗Grade 3/45min的價錢,即係突然升Grade 3 (佢都冇親口同我講話要升級)。

之前佢話......
三級$480/30min x 4堂
我返屋企打開囡囡本五線譜前,心中預算$6xx

宜家變成
三級$750/45min x 4堂
照計如果30min x 6堂,都係$720,佢好似坐地起價﹗

就係咁,我覺得佢好似想搵我笨﹗ :-|

Raine, yanyan-mummy,

你哋miss真係好抵喎﹗教得點?

冬日勳章 醒目開學勳章

xxsasaxx,

Please check PM!

oh, mine is only $540- 4 lessons (45mins) for grade 3

我仔仔四歲學緊班際, 而家老師提議佢個別, $700/4堂, 每堂 45 min, 初級, 咁貴唔貴  

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題