用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問叩門結果會否在註冊日前知道呢?
go

請問叩門結果會否在註冊日前知道呢? [複製鏈接]

請問叩門結果會否在註冊日前知道呢?

如果派唔到心儀學校後即去叩門, 是否會在6月5日註冊日前知道成功與否?  如果會在註冊日後才知結果, 應否先註冊呢?
如果註冊後才知心儀學校取錄, 咁咪無註冊証囉?

Re: 請問叩門結果會否在註冊日前知道呢?

派得唔好都要到派位給你小朋友嗰註冊先,叩門成功後先到註冊間學校攞返註冊証.
del

好少學校會再註冊之前,就決定收叩門生既,除非係較易入既學校 。因為學校要先過左註冊日,睇下收左幾多個學生,先可知道仲可以收幾多學生架嘛。

如果你不幸派左去非心儀既學校,你可以有兩個選擇:
1.先註冊,再去其他學校叩門。如果叩門成功,你係可以到學校取回註冊証的,你可以放心。
2.不註冊。如果果間學校你無論如何都唔會去讀既,咁你就可以唔駛去註冊啦。免得到時要取回註冊証咁麻煩。

第二個選擇要小心

我舊年當日扣左4間門, 然後就寄左6封信,共有4間回覆有得IN, 有3間收左.

goldking2 :
咁勁,可否詳細講下,邊區?叩門的學校熱唔熱門?係本區定跨區?

我問了一間屋企附近的學校有關後補(叩門)學位的申請安排,學校回覆放榜當日可以即收,唔駛Interview,又唔駛交Portfolio,只需帶小一註冊證及出世紙副本便可。

唔知6月2日到該校註冊有無問題呢?
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題