用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒現讀小五, 我對班主任極度不滿, 班主任也知道, 會否 ...
go

小兒現讀小五, 我對班主任極度不滿, 班主任也知道, 會否對小兒有影嚮 [複製鏈接]

小兒現讀小五, 我對班主任極度不滿, 班主任也知道, 會否對小兒有影嚮

無想過會對老師咁反感, 無可能再傾什麼, 或什麼溝通, 也見過校長, 沒什麼作用.

但小五, 小六又咁重要, 知道不可倚賴那些咁不負責任的老師, ( 隻眼只見到全部 A, 的學生, 其他的全部看吾到, 吾好話幫, 重要踩多2腳, 傷學生, 家長的尊嚴) 好無助, 現只靠找補習老師, 同自行教個仔, 快點過左呢 2 年就好了.

Re: 小兒現讀小五, 我對班主任極度不滿, 班主任也知道, 會否對小兒有影嚮

chuiiris 寫道:
無想過會對老師咁反感, 無可能再傾什麼, 或什麼溝通, 也見過校長, 沒什麼作用.

但小五, 小六又咁重要, 知道不可倚賴那些咁不負責任的老師, ( 隻眼只見到全部 A, 的學生, 其他的全部看吾到, 吾好話幫, 重要踩多2腳, 傷學生, 家長的尊嚴) 好無助, 現只靠找補習老師, 同自行教個仔, 快點過左呢 2 年就好了.

嘩, 非常時候呀, 小不忍則亂大謀, 樓主自求多褔了.

Re: 小兒現讀小五, 我對班主任極度不滿, 班主任也知道, 會否對小兒有影嚮

hi chuiiris,
是否那些所謂名校, 我都覺得有d老師很差, 冇愛心及包容

不是真的"很"名校, 但都算是出名, 多人爭的直資小學.

總之我很討厭這間學校的作風, 但奈何小五了, 不可能轉校了.

小兒在學校內被其他同學欺侮, 同老師傾過幾次, 都無用.

我同小兒說, 找一個他信任的老師傾, 但小兒答校內無一個老師可相信的. 後來我同老師幾次溝通後, 才明白小兒的感受.

學期尾的家長會拿成績表, 已經不想同那些 " 所謂 " 老師傾, 看來要麻煩 c6 請假, 否則我怕會同老師反面.

我都有同感. 我個仔果間都有d咁ge老師, 但他只是p2, 所以我已經四處找學校, 打算轉校。
真後悔當初咁辛苦考入

邊間學校呀?

不想在這裹公開了.

chuiris,

Sorry, just curious if you are talking 陳守仁小學 coz you have put comments in other topic.... Be careful next time la.

請問是那間學校?禁都得,不是有教無淚?樓主加油!

樓主,睇開d囉,惟有靠自己啦。講真,我有親人教書,佢話行內人都知名校的先生唔係教書,佢地旨意學生屋企攪掂,呢個係遊戲規則。但點解大家仲要追求名校?因為大家都係想個仔畢業時出路好d。

講到有心機教書,睇怕分分鐘普通的屋村小學的先生對學生的付出同關懷仲多,但,奈何佢地又受盡政府的摧殘,心交碎。而且,屋村學校畢業,邊個識呀?唔通屋村學校的同學仔就唔會蝦人咩?學生的行為問題都可能唔少!

算啦,凡事有得必有失,你當自己比別人贏左名氣囉。

呢位朋友,對唔住,我對你冇惡意,但我真係忍唔住好想講呢句:乜現實世界裡面有"有教無類"ge咩?聽講,某些做教師果d為左份工連自己仔女都教唔到,在現時HK攪得咁差的教育制度下,點樣"有教無類"呢?

各位家長,潮州音樂------gi gi ku gi gi 囉!

to:chuiiris,
     bcbucy:

可否pm邊間學校, 作參考!

thx~~

醒目開學勳章

我都想知係邊間學校, 因小兒都k3啦, 就黎輪到佢選校呀!
pls pm to me !
thanks!   

我都想知係邊間學校, 想作參考.
pls pm to me !

chuiyeebird

why 你咁叻, 一估就估中, 請問 why 陳守仁小學就不可以在這裹說, 請指教.

校名, 已經有人公開了.

VKwan

我不需要學校, 老師有教無類, 只想請他們不要搞亂學生的情緒, 就萬分感激了.

chuiirs,

Becoz u put comment in the topic of 陳守仁小學, that's why i know it.... and that's the reason why i said you have to be careful next time if you don't want to disclose the information.

由 chuiiris 於 2007-06-05 10:51:38

chuiyeebird

why 你咁叻, 一估就估中, 請問 why 陳守仁小學就不可以在這裹說, 請指教.

校名, 已經有人公開了.
‹ 上一主題|下一主題