用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

德雅小學

各位:

請問有沒有家長知道 德雅小學 程度深唔深 ar?難唔難入 ar?
學費外有冇其他雜費 ar?  請指教!

Re: 德雅小學

其實德雅小學教英數定中數?? Please ??  

Hello,

我女係德雅讀緊六年班, 英文係教高一級, 數學都係中文教, 但都俾其他學校教深一點, 功課是比較多一點, 初初家長會較辛苦, 而且小朋友都要好勤力

至於學費, 現在是$1950, 雜費都是千多元, 就沒有其他費用

希望可以幫你

Thanks ar!  

hi,

我囡囡今年會入讀小一, 但原來雜費都千幾好貴 是否一個月千幾

識得有3個朋友既仔女讀到中途轉校。 一個是2003年讀完小三轉, 原因家長不滿老師無愛心, 對女兒有偏見, 加上巧課緊迫。另一個是仔, 2004年讀完小三轉, 因英文科吾合格要留班。最後一個是女, 2006年讀完小五轉校, 因功課測驗繁多, 太吃力, 應付不來。
綜合以上3個cases, 相信德雅程度頗深, 家長要有心理準備。
:-)

各位好, 本人囡囡是從一年班開始入讀, 最初都有大家既想法.
1. 程度深
2. 功課多
3. 考試及測驗多
4. 老師唔又善 (因傅統教學)

但原來當囡囡入讀該校就發覺好多事與想像中不同.
1. 程度深 (只是英文讀高一及)
2. 功課多 (因已轉了全日制, 功課多已在校內完成)
3. 考試及測驗多 (每年兩次測驗及兩次考試)
4. 老師唔又善 (因傅統教學) (十分又善及多與家長溝通, 因本人在囡囡一年及時發覺一有問題時就會打電話找老師, 而老師都好有耐心地解答我的問題, 有時我都覺得唔好意思.)
其實我相信學校現在已不斷改革, 希望大家應該對該校給與多些信心.

小女升K3,本人都非常鍾意德雅,但無宗教,請問入到嗎?還有校風是否很嚴?

請指教     

校風是否很嚴 :(我覺得都不太嚴, 不過我聽囡囡說, 係校園內, 小息時唔可以亂跑. 其他都無乜投訴 )
不過唯一一個唔好就係校舍比較細.

Hello,

雜費祇是半年交一次, 平常都沒有什麼費用, 功課要去到高年班先會多, 平均都有10樣, 我覺得最辛苦會係四年級及五年級的階段, 如果都可以追得上, 升中就會都一點

聽說如果主科不合格, 就會留班

thanks a lot

vickycheung36 寫道:
hi,

我囡囡今年會入讀小一, 但原來雜費都千幾好貴 是否一個月千幾

係一個學期千幾

jessicaching 寫道:
Hello,

我女係德雅讀緊六年班, 英文係教高一級, 數學都係中文教, 但都俾其他學校教深一點, 功課是比較多一點, 初初家長會較辛苦, 而且小朋友都要好勤力

至於學費, 現在是$1950, 雜費都是千多元, 就沒有其他費用

希望可以幫你

Thank you for your information.

‹ 上一主題|下一主題