用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我囡囡遇到個好差架考官!!
go

我囡囡遇到個好差架考官!! [複製鏈接]

我囡囡遇到個好差架考官!!

我囡囡剛考完5級鋼琴, 過去都考過2級, 4級, pass左, 但從試未遇過咁架考官, 我囡囡考完試係琴室走出黎, 就即刻喊到收唔到聲, 我都唔知發生咩事, 我冇問佢直至離開琴行一段時間之後, 佢再無喊, 我先慢慢問佢, 後來佢解釋, 比個外藉男考官客親, 我囡囡入到琴室, 同佢講聲Good Morning, 佢竟然面黑黑, 冇望佢, 我囡囡先琴三首曲, 見到佢比架分一首比首低, 全部唔合格, 最低11分, 跟著scale, 佢比指示時好灰氣, 經常搖頭唉氣, 到唱歌個part, 我囡囡想confirm下係唔係7, 佢即刻close左本書, 冇得唱. 點解要咁樣對個細佬女, 攪到佢由頭驚到落尾, 點可以考得好呢? 佢三首曲唔應該差到得十幾分, 佢唔係第一次考琴, 又唔係未見慣外國人, 就算個考官真係覺得佢唔好, 都唔應該對個細佬女發脾氣, 我想問下通過私人老師去考係咪差D架, 我有冇途徑去complaint呢?

Re: 我囡囡遇到個好差架考官!!

我聽朋友講有得投訴,不過就唔係呢樣,好似寫email去英國皇家試果度....唔confirm,有機會問下個媽咪再post

加菲貓,

點解妳囡囡可以睇到考官比佢幾多分ge?
態度惡劣應可以投訴,但分數就始終主觀D...
通過私人老師or家長自己報考不會差D架wor!

我之前係琴行教個時,有個學生都係俾考官鬧到喊,佢唔係彈得好差(8級),佢考2次,第1次有12x分,第2次就遇到個衰考官,佢未入去考時,已經見到佢前面個學生喊住出黎,到佢考完又係咁,但佢個孖生細妹考完就冇喊(同一日考同一個考官),因為佢面皮比較厚,到佢地落到樓下時,個看間就問個細妹係咪考得好好,所以冇喊,跟全就同佢講,有10個學生考完落黎就有8個喊,結果佢2個出黎既成績係10x,但係佢地第一次考同第二次考,相隔唔夠2個星期,出黎既結果竟然差咁遠

我以前教個間琴行都有做考場,佢地都有試過打電話去考試局投訴考官,結果個考官調左去第2度,你試下打電話去考試局(音樂組),睇下有冇用啦

我囡囡睇到個考官寫分, 所以知道三首曲架分數, 其他就睇唔到, 我唔知佢有冇睇錯, 但佢話好肯定, 我一定會去投訴, 但想有result先, 如果真係比得好差, 我都有得講, 但email去英國皇室, 還是考試局呢? 我諗著個女考5級升中用, 依家考得唔好, 又報唔到年尾, 都好無耐, 知道係咁報二次, 買過保險都好, 我就算去投訴, 最多調下個考官, 我地又唔可以補考, 比左咁多報名費, 但又遇到個咁架差官, 真係唔好彩, 個女已經比佢打沉左, 經過依次教訓, 我都唔敢再叫個女去考其他試或去比賽, 等佢專心讀好書, 順其自然去面對升中.

加菲貓:

我明白妳&囡囡而家既心情,等佢專心讀好書, 順其自然去面對升中都好.反正gr.5 琴cert.都未必對升中好有幫助。而且學琴並非單單為考級,認真學習打好根基,培養對音樂既興趣,將來一定受用!等囡囡心情平伏後,鼓勵佢積極面對未來其他琴試或比賽,以證明自己既實力!

所以考試嘅野都好講彩數,我細個時有一次考琴,遇着個好好嘅考官,我3首歌都彈得"luck luck漏漏,但佢全部比我合格 ,仲係sight reading時比首易歌我彈(反而冇乜luck漏 :) 。Aural時又鼓勵我!你話運氣幾緊要!

加菲貓,
考試場係咪0係元朗?
上2年, 亞囡果個考官都好cool, 講野又唔清楚?

kit7266,

係西區.

你囡囡出黎架result點? 我個考官唔單只cool, 講野唔清楚, 係由頭到尾都好唔滿意你, 好似你做錯野咁, 今次係貼錢買難受. 我囡囡唔會因為考得唔好就會喊, 通常都係比人鬧先至係會咁.

pass only......亞囡唔開心! 佢話比考官嚇到心慌慌, 聽唔清楚又唔夠膽叫考官重複一次, 不過, 聽佢講全程都唔係好知考官講乜, scales都聽唔清楚要彈minor 定 major, but出黎冇喊. 果次重要係第一次考試......唉!
幸好.....之後校際

‹ 上一主題|下一主題