用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

通告註明學校有小量可租用,所以我圈左租用.
$700/年.

原帖由 shirleylsl 於 09-7-16 12:11 發表
黎緊9月轉校服商,想問下原本的很差嗎?
報名參加學校樂器班,原來支長笛都幾貴,成2880,一開學又唔見6000

原來轉校服商呢!我都未知,唔該你!不過都唔須要買新喇,呀女都無咩高到..
我們的夏裝是天藍色外裙連住白底裙,差?又唔算!
手工、質料一般,,,
唔知關唔關有次家教會聚會講開:話細碼,對於d矮同學泥講都太長/大件,所以就換呢?
不過越著越洗就越淺色咁囉...都正常現象0既..
你地新生係點架?轉左邊間呀?

咁樂器可以租用0既,我覺得如果係初學者可以用住先,
到時間耐左,好有興趣想向這方面發展,到時先買..

到class concert,又可以多樣樂器選擇ma,,,
一開學就係倒水0既時候..
最緊要d細路生生性性,乖乖地,
做父母0既!零願自己洗少d囉!

原帖由 manysy 於 09-7-16 12:47 發表
$700/年.

又有新同學家長,歡迎呀!

小女今年才讀此學校, 所以有些問題想請教大家, 小女成績一般, 唔知佢追唔追得上, D書係唔係真係好深, 另LUNCH佢哋一般係邊度食, 係唔係要坐車返落去食?

原帖由 manysy 於 09-7-16 16:08 發表
小女今年才讀此學校, 所以有些問題想請教大家, 小女成績一般, 唔知佢追唔追得上, D書係唔係真係好深, 另LUNCH佢哋一般係邊度食, 係唔係要坐車返落去食? ...

其實都未開始新學期...好多野都係未知之素,
而且要面對新科目、新學校等等...
給點時間女兒適應下初中生活吧...
相信同學肯比心機0既話,
在學業上遇到問題唔好放棄,,,肯提出問題,
相信學校、父毋都會願意幫助她們,,,

食lunch可以:飯商訂飯/即場買、自己準備午餐、
order外賣、學校小食部...
都會有同學出外食,但上落山要預時間,,,

校服轉金綸,運動服轉崇美

manysy
lunch學校可以安排,亞囡初初都會跟,人生路不熟麻

原帖由 shirleylsl 於 09-7-16 17:21 發表

manysy

金綸幾好喎!應該比之前更好...
你說得無錯,我女以前都係跟大圍,慢慢熟左先再算吧!
不過,我女唔會出外食,始終唔方便...

你地女女個分班試,夠唔夠時間做呀?
深唔深呢?

Hi, 各位早晨

亞囡話夠時間做唔太難喎,唔知真定假...
重想問下係咪學校網頁係睇唔到校服式樣架?校褸點樣架?夠暖嗎?夏天白襪,冬天咩色襪?
橡筋,髮夾有冇規定咩色

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-15 13:40 發表

我都試過同佢一齊行番學校懇親日,都成30分中,我就定唔順喇,佢話行下做當運動,平時放學同同學一路行一路傾下就唔覺耐喎,所以佢慳慳埋埋..:money$$: 咁就可以買自己中意0既野、去街... ...

囡囡識咁諗咪好囉 ! 又可以做運動 , 又可以慳 $ , 一舉兩得 , 我話你囡囡好識計數就真 ! ^^

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-15 13:52 發表

若藍...:nothing: 我見你咁辛苦要照顧狗狗,先講多2句炸...
順手updated下...希望多d新同學媽媽入黎!:funny:
話曬我女都高中,仲走入泥,好似過左介咁..:wahaha: ...

真係好多謝你解答問題呀 ... , 我呢幾日都唔得閒 , 所以都要麻煩 pinky 老師 ... ... 真係鍚晒你 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-15 14:50 發表

如果成個幾月假泥計,算普通!
你講得無錯,好過無咩野做,不過相信以你女女咁高效率都已經做曬喇,,,,,,,,,,,,:winner:

我阿女差 maths 最後嗰 2 個 charter 就做完喇 ! 你呢 ? 囡囡仲有幾多咪做呀 ? 囡囡仲要做補習姐姐 d 功課 , 會唔會好吃力呢 ?

囡囡去左 camp 未呀 ?

原帖由 千紅 於 09-7-15 15:10 發表
其實我唔係太中意成績表上無清楚列明全級嘅名次,搞到我都唔知個女嘅成績去到邊個位置.:question:

我都想睇到全級名次 , 話你話齊 , 可以知道佢地去到邊個位置 ...

原帖由 千紅 於 09-7-15 15:23 發表
若藍:
請問你知唔知幾時先知道讀邊班,今年唔知有無機會同班呢,:question: 如果係就好了,有你係度我肯定可以知多好多嘢.:good:

阿女話 8 月20 日上網有得睇分班 , 我諗早一兩日都可能有得睇 ...

大家同班就梗係好啦 ! 可以多一個溝渠知道我地阿女响學校做咩丫 ma ! 嘻嘻 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-15 15:57 發表

do 無辦法喇!學校係咁樣,除非個老師肯講,,,,
淨係得頭10 0既班排列,點問都唔講,我都係上學期期考時,個老師自動波講,,,,final果次都唔知!中一、二都唔知,只係懇親日知道有個級名次範圍炸,,,

我女中一、二都係分到同一班,係 ...

我上次都係自己問老師阿女全班排第幾 , 老師比我睇張紙 , 紙上面寫晒全級同學o既總平均分 , 然後就係名次 , 學校比我地個範圍好大 , 有成 40 個 , 即係 1-40 . 41-80 ... ... , 但係大致都可以估到阿女排第名 (以平均分推算) 。

原帖由 shirleylsl 於 09-7-16 12:11 發表
黎緊9月轉校服商,想問下原本的很差嗎?
報名參加學校樂器班,原來支長笛都幾貴,成2880,一開學又唔見6000:crying:

支長笛同上年價錢一樣 , 都 ok 啦 , 可以接受 ! 一支長笛可以用好多年架 ! ^^  去到 5 級以後就可能要換過一支 !

校服商我覺得 ok 喎 !   不過我唔知要換校服商 ! 多謝你 o既提供 ! ^^

我阿女都係玩長笛架 , 得閒交流先得 ! ^^

原帖由 manysy 於 09-7-16 12:47 發表
$700/年.

今年使唔使抽籤租用 ?

我記得上年好多人想租用 , 但係學校可以租用o既長笛唔會好多 , 所以有部分同學要自己買先可以學 ...  

上年學長笛o既人有好多 , 今年多唔多人學 ?

原帖由 shirleylsl 於 09-7-16 17:21 發表

manysy
我記得阿女第一年o既第一個月都係跟學校飯商 , 第二個月都係 , 第三個月開始就學 d 大姐姐叫外賣 , 可能係貪得意 ... 跟住就成日食「炒面王」... ... 所以佢都淨埋唔少 $ ... !

原帖由 manysy 於 09-7-16 16:08 發表
小女今年才讀此學校, 所以有些問題想請教大家, 小女成績一般, 唔知佢追唔追得上, D書係唔係真係好深, 另LUNCH佢哋一般係邊度食, 係唔係要坐車返落去食? ...

其實 F.1 D 書唔係好深 , 只要肯勤力 , 一定可以讀得好開心 !

學校唔多人會落山食飯 , 因為個個都驚食完飯遲到 ... 除非住隔離左右啦 ! ^^

原帖由 shirleylsl 於 09-7-17 08:20 發表
Hi, 各位早晨

亞囡話夠時間做唔太難喎,唔知真定假...
重想問下係咪學校網頁係睇唔到校服式樣架?校褸點樣架?夠暖嗎?夏天白襪,冬天咩色襪?
橡筋,髮夾有冇規定咩色 ...

你試下 SEARCH 下 「中學索引」, 裏面好似有全港O既中學資料 , 包括校服 , 你得閒去睇下 !

橡筋同髮夾用黑色同埋籃色 , 冬季校服係著藍色 OR 白色襪都得 , 大部分同學都係著藍色架 !  校褸係夾棉 , 都幾暖架 , 不過唔係好多人著 , 可能論盡掛 ... ! 我個女都係著過兩次咁多 ... !
‹ 上一主題|下一主題