用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

反叛期

以下是轉載了其他BK

1. 由孩童期步入青春期,青少年將會經驗到下列矛盾衝突。
1.1 一方面不肯作父母的影子,一方面又極需父母的輔導。
1.2 一方面嚮往成人的自由,一方面缺乏善用自由的智能。
1.3 一方面身體漸趨成熟,一方面情感仍然幼嫩。
1.4 一方面不想作小孩子,一方面夠不上大人氣。
1.5 一方面依賴父母供應金錢,一方面想要運用金錢的獨立自主權。
1.6 一方面嫌父母,一方面愛父母。

正確地解讀青春期的七種尷尬
試著運用這種建設性的眼光,去理解兒女的青春期,父母更容易建立與兒女溝通的基礎:
1.1 不是兒女蓄意背叛,而是兒女尋找自我。
1.2 不是兒女大不中留,而是兒女有情感上的需要。
1.3 不是兒女不愛父母,而是兒女對大千世界好奇。
1.4 不是兒女不聽父母,而是兒女發展出自己的觀念。
1.5 不是兒女不愛家人,而是兒女忙著?建立自己的天地。
1.6 不是兒女質疑父母,而是兒女正在構築自己的思想體系。
1.7 不是兒女挑戰權威,而是兒女渴望獨立。

2. 了解兒女情結,就是成功了一半
2.a 如果父母能夠用這般體貼的眼光,來看兒女青春期的成長陣痛,衝突將可消減大半。
2.b 這樣了解的胸懷,會帶給兒女安全感,贏得兒女的敬愛。
2.c 用這個度的解析,來透視兒女的情結,也可以消減大半的憂心

今天囝囝班派了中卷(1&2),中默&常識.

開學的第1天, 只返了半日學已話很攰, 放了太長假, 真係要整理返佢D節奏先得.

常識~
想問吓汽車需要使用的能源是......... (如果答石油, 是否不對??)  因為囝囝覺得的士係汽車, 可以入石油氣的.

中卷(1)~
再請教比喻與擬物法, 如何可明確分呢??
"團團的像棉花, 滾滾的像波濤" -- 是否有"像"字就是比喻, 不是擬物呢??

黃巴士

王國長老

黃巴士...
唉,今日同兩個女解卷真係嘔左幾桶血呀...
問左大囡句子中有個[像]字就係比喻....
另外汽車個條大囡答石油氣都有分喎...
原帖由 黃巴士 於 09-9-1 15:26 發表
今天囝囝班派了中卷(1&2),中默&常識.

開學的第1天, 只返了半日學已話很攰, 放了太長假, 真係要整理返佢D節奏先得.

常識~
想問吓汽車需要使用的能源是......... (如果答石油, 是否不對??)  因為囝囝覺得的士係汽車, ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 09-9-2 03:03 發表
黃巴士...
唉,今日同兩個女解卷真係嘔左幾桶血呀...
問左大囡句子中有個[像]字就係比喻....
另外汽車個條大囡答石油氣都有分喎...

cookie,

好奈無見你地上來, 好miss你地!!!
尋日第1天上學, 唔好話囝囝, 連我都未執返心情!!

Exam Paper: -

囝囝只答"石油", 沒了"氣"字, 所以無分.
中卷一~
囝囝答咗"擬物", 可能"擬物&"擬人"佢有些記唔熟, 所以有些混淆.
中卷二~
題(1)佔20分, 好似送分咁, 佢差1分就攞滿分.  題(2)就勁失分. 因為佢無用多些修辭手法, 內容不突出, 所以較低分.

黃巴士

原帖由 YLMBEE 於 09-7-22 13:25 發表

係呀!!! 就殺到埋身喇 , 佢地畢業個年又係好多人,學位更加緊張 , 記得三年前同阿仔僕小學真係好慘呀 ,  希望哩D經歷唔好再試喇!!!

YLMBEE

我PM咗俾你, 有些事要煩請你指教. 不知你收唔收到??
因我發了2次, 但好似是"亂碼", 所以都不知你是否看到呢???

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 09-9-2 09:56 發表

YLMBEE

因我發了2次, 但好似是"亂碼", 所以都不知你是否看到呢???

黃巴士

黃巴士

尚未收到你嘅PM, 或者請sent: [email protected]

王國長老

唉,大囡中卷一考得好差,佢話都幾難喎.....再睇埋細囡又係衰抄錯字..真係失錯字分最多呀)))))
真係中文呢科都唔知點樣先可以幫到佢地....
原帖由 黃巴士 於 09-9-2 09:56 發表

YLMBEE

黃巴士

原帖由 cookie 於 09-9-2 23:10 發表
唉,大囡中卷一考得好差,佢話都幾難喎.....再睇埋細囡又係衰抄錯字..真係失錯字分最多呀)))))
真係中文呢科都唔知點樣先可以幫到佢地....

小三下學期卷
我都覺得<中卷一>今次幾難.  連考課文的內容都有難度.
EXAMPLE:
重組句字:-
老師就像辛勤的園丁, 用愛心栽培我們.
標點題都好難:-
有東方之珠美譽的香港海港兩岸的夜景特別迷人(4個標點)
改寫:-
我不明白他在說什麼?
囝答:你明不明白他在說什麼呢? (扣1分)
ANSWER應是:你明白不明白他在說什麼呢?
課文題:-
課文怎樣稱讚蛙對人類的貢獻?
囝答:課文用擬人法描寫蛙對人類的貢獻. >> -2分, 全錯.因問是怎樣??
閱讀理解:-
為什麼李白認為老婆婆所做的事情是沒可能做到的?
囝答: 因為那麼粗的一根鐵杵, 所以怎能磨成針. >>全錯-2分.
我囝囝就是錯如此類些至扣吓扣吓, 無咗好多分.

數學有題都幾難:- 我都要唸咗一陣至識答.
蘋果-榴槤-菠蘿-西瓜 ~~~ 由輕至重

英文卷2 ~ 最扣得多分是作文.

你地有咩COMMENT, 可否SHARE吓???

黃巴士

各位家長早安呀,

我仔係小一新生,尋日派左幾本書,但已經開學前全部書買齊,但呀仔堅持話個個同學都派,無錯喎?! 請問?原因?

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 longleg 於 09-9-3 10:02 AM 發表
各位家長早安呀,

我仔係小一新生,尋日派左幾本書,但已經開學前全部書買齊,但呀仔堅持話個個同學都派,無錯喎?! 請問?原因?

我地取書時,d書未齊嫁,所以咪開學派囉

原帖由 seven_cola 於 09-9-3 10:58 發表

我地取書時,d書未齊嫁,所以咪開學派囉

Oo...i c, thank you, thank you       
不過我直接同書局買,當時已經比齊曬架la!

原帖由 kswiss 於 09-9-3 15:37 發表
同意,中卷一都他們來說,真的幾難,我都唔知點幫!

女女轉咗班,你地仔女有冇轉呀?

囝囝老師話因A班唔夠人撰了幾個入去. (唔知係咪怕小朋友入唔到A&B班失望, 所以咁講)但佢班就無人入到B班.

囝囝話聽日入新班房, 將有新班主任.  但我反而最唔捨得係P.3時的班主任.

回覆 1# kswiss 的文章

what diff between class a and b ?

王國長老

大囡就勁唔想去A班,因為佢好鐘意李主任教英文同常識,如果去A班就唔係李主任教喇..講真我都好鐘意李主任教,佢會教得活0的唔會死古古,大囡俾佢教0的野會好易入腦(考試記唔記得又係另一會事啊....)
同埋李主任好好傾架...
聽大囡講有幾個轉左去A班唔開心,有0的就由E轉去A,呢個就真係勁呀,一定用左好多功夫呀!!!
大囡好開心因為今件又係甄老師做佢班主任呀
題外話,您地有冇幫囝囡報個個樂器訓練,我兩個女一收到通告就話要學呢樣個樣....
原帖由 黃巴士 於 09-9-3 22:45 發表

囝囝老師話因A班唔夠人撰了幾個入去. (唔知係咪怕小朋友入唔到A&B班失望, 所以咁講)但佢班就無人入到B班.

囝囝話聽日入新班房, 將有新班主任.  但我反而最唔捨得係P.3時的班主任. ...

原帖由 cookie 於 09-9-7 17:21 發表
大囡就勁唔想去A班,因為佢好鐘意李主任教艾文同常識,如果去A班就唔係李主任教喇..講真我都好鐘意李主任教,佢會教得活0的唔會死古古,大囡俾佢教0的野會好易入腦(考試記唔記得又係另一會事啊....)
同埋李主任好好傾架. ...

我囝囝因為漏咗交表, 星期五已試音, 廖老師講話小提琴好多小朋友報, 其他銅管(大,小號..)類就少些人報,可考慮吓, 但係件樂器+學費都幾貴(雖然較外面便宜)!!!
最怕他玩吓又無心機. (因不可中途退出, 又未必撰到, 所以都DROP了)

囝囝班今年撰到入A班的同學, 一向成績都好好, 囝囝仲話佢地好乖添.

好老師真係好難求, 我成日叫囝囝要多珍惜.

黃巴士

請問有無人用過"朗文進階英漢雙解詞典"?? 好唔好呢??

黃巴士

王國長老

黃巴士,
如果真係有心學,真係可以考慮下,因為如學小號,單簧管係出面學真係好貴,而家學校個價真係好平,我大囡就好想學番小號,之前就係因為時間夾唔到同太貴所以無繼續..其實已經報左星期五既敲擊,佢仲想學多一兩樣,但全部管樂都係星期三,佢分唔到身,不過佢夠膽死話245-345學一樣,345-445學第二樣,我就同佢講點拿兩樣樂器返學呀,好重架,佢先放棄剩係學小號咋...

kswiss,
係呀,囡囡勁鐘意而家佢個班既老師,所以佢成日都話唔好考
0甘叻就唔會去到A班喎.....
原帖由 黃巴士 於 09-9-7 19:51 發表

我囝囝因為漏咗交表, 星期五已試音, 廖老師講話小提琴好多小朋友報, 其他銅管(大,小號..)類就少些人報,可考慮吓, 但係件樂器+學費都幾貴(雖然較外面便宜)!!!
最怕他玩吓又無心機. (因不可中途退出, 又未必撰到, 所 ...

‹ 上一主題|下一主題