用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-29 13:33 發表

分班要8月頭上網睇,同我地一樣
成績表只係睇成績...

唔該晒你 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-29 13:48 發表

係架!有d真係要早買好,要做功課家ma....
新書同舊書都各有好處0既,,,

我地緊係要自己買喇,d同學讀0既科都唔同,
不過都無所謂,都習慣左,,
即使未出要等到開學先有都無計喇! ...

你地同學讀o既科目都唔同  , 咁書單係咪個個都唔同

原帖由 KINSTY 於 09-6-30 09:15 發表

F.2 HIST.有功課?唔係指升F.2架可?
我只見英數有功課咋!!

我囡聽人講,今年巧似無人要REPEAT F.1喎,全部升班!
我唸唔知係咪因為縮班問題,無貢多位比人REPEAT,所以夾硬升哂D人上去啦,有巧有唔巧啦!! ...

Hist 功課係升 F.2 架 , 我見呀女有幾張 PAPER , 仲有個 WEBSITE 响上面 。
除左英數之外 , 仲有中文喎 ! 我見阿女有幾踏紙 ! 我個女仲做晒添 (佢話)

我已經買左本數學書連暑期作業 , 同上年嗰本差唔多 !

我阿女又無講有冇人要 REPEAT 喎 ! 佢都唔知 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-30 18:49 發表

可能你女未講姐,,,,

我地都有咁0既聽聞,可能d同學質數高左,
米全部升曬囉!  
之前聽呀女講,就算留都係大約每班一個,
d位真係好貴呀! ...

係咪級級都會升晒班呀 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-1 15:25 發表
若藍..
請check pm,,,:loveliness:

已經回覆左喇 !

原帖由 尹若藍 於 09-7-3 13:48 發表

已經回覆左喇 !

Sorry,,,
可能bk好病下,個pm無呀!
不如你有的話,直接send去我隻

原帖由 尹若藍 於 09-7-3 13:41 發表

係咪級級都會升晒班呀 ?

咁e層就唔清楚,不過相信機會好大,
新高中課程,只考個公開試,
可能就係咁0既關係,等個大西選掛!

原帖由 尹若藍 於 09-7-3 13:32 發表

你地同學讀o既科目都唔同  , 咁書單係咪個個都唔同

未知呀!未有通告呀!
下個星期都仲要返個散學禮...

原帖由 尹若藍 於 09-7-3 13:39 發表

Hist 功課係升 F.2 架 , 我見呀女有幾張 PAPER , 仲有個 WEBSITE 响上面 。
除左英數之外 , 仲有中文喎 ! 我見阿女有幾踏紙 ! 我個女仲做晒添 (佢話)

我已經買左本數學書連暑期作業 , 同上年嗰本差唔多  ...

你個囡真係乖,肯自動自覺!!
我都唔見有你講既野?我淨係知佢日日都hea緊,日日都玩整cookies,我問佢,佢先講話有eng, math功課 要等我幫佢買左,佢先會做,正一我急佢唔急!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 KINSTY 於 09-7-3 15:29 發表

我都唔見有你講既野?我淨係知佢日日都hea緊,日日都玩整cookies,我問佢,佢先講話有eng, math功課 要等我幫佢買左,佢先會做,正一我急佢唔急! ...

e家玩好正常姐,你女整餅,我女就rest. city..

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-3 14:32 發表

Sorry,,,
可能bk好病下,個pm無呀!
不如你有的話,直接send去我隻

我阿女無呀 !   阿女話等散學禮問下人地有無喎 !   如果阿女攞到 , 我就會 send 比你 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-3 14:40 發表

未知呀!未有通告呀!
下個星期都仲要返個散學禮...

你地仲未有書單 ???

我差唔多買晒書 , 有 d 書就訂左 , 而家等 7 月尾 8 月頭先有貨 (三聯) 。

原帖由 KINSTY 於 09-7-3 15:29 發表

我都唔見有你講既野?我淨係知佢日日都hea緊,日日都玩整cookies,我問佢,佢先講話有eng, math功課 要等我幫佢買左,佢先會做,正一我急佢唔急! ...

阿女自己 plan 左要响呢兩個 week 完成晒 d 暑期功課 ! 唔知佢做唔做得到呢 ?

暑期功課會唔會班班都唔同 , 我唔係太清楚 , 但係我諗唔會差好遠 , 會唔會係囡囡唔記得放左响邊 , 或者同其他o既卷放埋一齊呀 ! 中文同埋 hist 係 worksheet , 每科都有幾張紙 。

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-3 15:50 發表

e家玩好正常姐,你女整餅,我女就rest. city..

我個女就同平時差唔多 , 都係對住個電腦 ! 街都唔願出 , 懶到就黎連飯都唔使食 !

原帖由 尹若藍 於 09-7-5 08:06 發表

你地仲未有書單 ???

我差唔多買晒書 , 有 d 書就訂左 , 而家等 7 月尾 8 月頭先有貨 (三聯) 。

未有呀!
咁快買曬書喇,,,, 效率真係高!
唔該你先!唔好麻煩你女女la..

原帖由 尹若藍 於 09-7-5 08:14 發表

阿女自己 plan 左要响呢兩個 week 完成晒 d 暑期功課 ! 唔知佢做唔做得到呢 ?

暑期功課會唔會班班都唔同 , 我唔係太清楚 , 但係我諗唔會差好遠 , 會唔會係囡囡唔記得放左响邊 , 或者同其他o既卷放埋一齊呀 ! 中文 ...

d worksheet終於都搵左出黎喇! 唔該哂你報料!
不過我地仲未買math & eng既暑期作業呀,今日收工會去apm間書局問下,如果無既,就要走出mk買架喇!

你囡囡肯自己plan時間做功課真係乖,加油呀!佢一定得既!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 pinkiesalbe 於 09-7-5 23:04 發表

未有呀!
咁快買曬書喇,,,, 效率真係高!
唔該你先!唔好麻煩你女女la..

嗰日行過書局見無乜人 , 所以咪買左先 , 驚遲 d 會有好多人買書 , 唔想咁迫 !

原帖由 KINSTY 於 09-7-6 10:52 發表

d worksheet終於都搵左出黎喇! 唔該哂你報料!
不過我地仲未買math & eng既暑期作業呀,今日收工會去apm間書局問下,如果無既,就要走出mk買架喇!

你囡囡肯自己plan時間做功課真係乖,加油呀!佢一定得既!:exci ...

英文嗰本暑期作業响三聯有得買 (9折) , 數學嗰本會麻煩少少 , 唔係間間都有 , 因為好多書局都轉左用「第三版」, so ... 數學可能要去學校指定o既書局先買到。

我全套書都係响三聯買 , 除左 2A Maths 、recorder 之外(去學校書商買) , 所有書都响三聯買到 or 訂到 !

我阿女而家差 maths 、hist 未做 , 其他o既都做晒(除左 eng listening) , 阿女話 hist 都幾難 , d 答案好難揾 !

今朝一早就聽到個好消息 , 朋友個囡囡入到第一志願學校 (maryknoll) , 真係鄧佢開心 , 詩敏 ... 你要加油努力 !

原帖由 尹若藍 於 09-7-7 10:46 發表
今朝一早就聽到個好消息 , 朋友個囡囡入到第一志願學校 (maryknoll) , 真係鄧佢開心 , 詩敏 ... 你要加油努力 !

恭喜曬!
‹ 上一主題|下一主題