用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 千紅 於 09-6-26 14:02 發表
多謝pinkie嘅回覆

終於派晒全部嘅成績啦,好彩亞女全部合格, 我仲鬼咁担心佢嘅中文,好彩都過關,不過呢個暑假都要去補吓中文啦!

其實我地學校0既中文水平係偏高,
因為TSA果時,我女個老師講架,
老師都係叫佢地發揮番平時水準就可以!
我女做完都話,學校d野仲深好多,
好多同學都好快完成份卷呀!

原帖由 尹若藍 於 09-6-26 11:35 發表

pinky , 解釋得非常清楚 , thanks !

返埋星期一就放暑假 , 咁早放假都唔知做咩好 ?

衰鬼..

解答問題都係你強項!

原帖由 千紅 於 09-6-26 14:02 發表
多謝pinkie嘅回覆

終於派晒全部嘅成績啦,好彩亞女全部合格, 我仲鬼咁担心佢嘅中文,好彩都過關,不過呢個暑假都要去補吓中文啦!

我呢個暑假都會叫阿女去補下習 , 唔想佢成日留响屋企  ! 尋日問嗰間補習社淨係補中、英、數 , 不過可以選擇o既時間又唔多 , 所以 ... ... 而家仲揾緊 !

千紅 , 你囡囡會去邊度補習 ?

我阿女都好彩全部合格 ! 阿女嗰班 d 同學真係唔知點樣讀書 , 可以科科都 9+ ... ... , 真係好佩服 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-26 14:08 發表

其實我地學校0既中文水平係偏高,
因為TSA果時,我女個老師講架,
老師都係叫佢地發揮番平時水準就可以!
我女做完都話,學校d野仲深好多,
好多同學都好快完成份卷呀! ...

你地 TSA 考完之後仲有咩要做 ? F.3 暑期好似要返多一個英文xx班 (唔記得個名 , sorry) . 係咪個個同學都要返 ?

pinky , 你囡囡個領袖營會唔會取消 ?
我阿女個音樂營「照去」, 除非打風 ! 不過打風都唔會取消 , 只會改去其他地方練習 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-26 14:11 發表

衰鬼..

解答問題都係你強項!

衰鬼 ...

有好多問題你地讀緊o既「師姐」當然會比我呢 d 新丁熟好多啦 !

pinky囡選科係咪選晒 , 要等到幾時先知結果 ?

原帖由 尹若藍 於 09-6-27 06:29 發表

你地 TSA 考完之後仲有咩要做 ? F.3 暑期好似要返多一個英文xx班 (唔記得個名 , sorry) . 係咪個個同學都要返 ?

pinky , 你囡囡個領袖營會唔會取消 ?
我阿女個音樂營「照去」, 除非打風 ! 不過打風都唔會取消 ,  ...

無架喇,跟住米等成績、分科、分班....等等等,,,
即係要等到8月頭先知分科、班結果!
果個英文班係分批、分時段..讓同學進行,同埋係硬性要參加架!
咁就好喇,,,祝你女女有個good trip..
而我女個營都係如期進行,除非教局又有新指示,否則都繼續,,,

各位好 !
呢排我又要執屋喇 ! 所以又會少 d 上黎 ! 不過我會抽時間上黎睇睇架 !

我間屋都唔知點解執極都執唔完 , 而家要執廚房 , 廚房原來放左好多雜物 , 淨係分類擺都分死我 , 分分下又會執埋第二度 , 所以間屋日日都執唔完 ... ...

你地囡囡開始做暑期作業未 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-27 17:42 發表

無架喇,跟住米等成績、分科、分班....等等等,,,
即係要等到8月頭先知分科、班結果!
果個英文班係分批、分時段..讓同學進行,同埋係硬性要參加架!
咁就好喇,,,祝你女女有個good trip..
而我女個營都係 ...

個英文班幾時開始返 ?

原帖由 尹若藍 於 09-6-28 07:23 發表

個英文班幾時開始返 ?

8月先番,,番都係2個零鐘倒,,,

聽講你地今年學校同你地訂埋新書喎,係米呀?
係0既話就真係體貼呀,,,我地以前要自己出去買,
仲有時有d未出版,周圍都無要等,
試過要等到開學後先有,好麻煩!
可能豬流感關係,,,
唔知今年我地仲要唔要繼續咁呢!

原帖由 尹若藍 於 09-6-28 07:21 發表
各位好 !
呢排我又要執屋喇 ! 所以又會少 d 上黎 ! 不過我會抽時間上黎睇睇架 !

我間屋都唔知點解執極都執唔完 , 而家要執廚房 , 廚房原來放左好多雜物 , 淨係分類擺都分死我 , 分分下又會執埋第二度 ,  ...

不過你分好類之後,以後找野就方便好多喇...
你講到好個貨倉咁0既,,,

原帖由 尹若藍 於 09-6-25 17:58 發表
學校有「流感」新通告 , 快 d 去睇下 !

kinsty
你買左英文科暑期作業未呀 ?

英文科暑期作業?未呀!
個心散哂,就黎連簽通告都唔記得啦!
尋晚臨瞓先醒起拎出黎比我簽,唉......
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-28 14:43 發表

8月先番,,番都係2個零鐘倒,,,

聽講你地今年學校同你地訂埋新書喎,係米呀?
係0既話就真係體貼呀,,,我地以前要自己出去買,
仲有時有d未出版,周圍都無要等,
試過要等到開學後先有,好麻煩!
可能豬流感關係,,,
唔知今年我地仲 ...

返 2 個零鐘都好 , 起碼唔使成日留响屋企 ...

學校係會幫我地訂新書 , 但係要到 8 月尾先有得攞 , 我覺得太遲 , 我諗 ... 我會自己出去買 !

今年暑期 F.2 Hist 都有暑期功課 , 所以一定要早 d 買到本 hist 書 !

你地 F.3 係咪要自己買書 , 學校會唔會幫手 ?

今日又有 D 高 Form 姐姐問我個女買唔買舊書 , 仲話 4 折 ... .... 不過我諗我都係會買新書多 d !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-6-28 14:45 發表

不過你分好類之後,以後找野就方便好多喇...
你講到好個貨倉咁0既,,,

而家揾野真係方便左 , 話晒都係啱啱執完 , 所以仲記憶猶新 。

我屋企同貨倉真係無乜分別 , 又多雜物 , 又多「工具」... 阿女又多書 ... 所以 .... 執極都執唔完 !

原帖由 KINSTY 於 09-6-29 11:14 發表

英文科暑期作業?未呀!
個心散哂,就黎連簽通告都唔記得啦!
尋晚臨瞓先醒起拎出黎比我簽,唉......

點解唔快 d 買暑期作業呀 , 除左英文 , 仲有數學、hist 都要買 , 今日派左書單 , 全新書都係 $ 2500 左右 , 平過上年好多 , 因為有幾本唔使買 , 記得睇清楚 !

而家我諗個個小朋友個心都散晒架 la ! 正常架喎 ! 佢地而家日日吃喝玩樂又一 day , 都唔知幾開心 !

pinky

想問下你知唔知幾時先知下年度讀邊班 , 成績表上面會唔會有寫 ? 定係要等到 8 月份上網睇 ?

原帖由 尹若藍 於 09-6-29 13:22 發表
pinky

想問下你知唔知幾時先知下年度讀邊班 , 成績表上面會唔會有寫 ? 定係要等到 8 月份上網睇 ?

分班要8月頭上網睇,同我地一樣
成績表只係睇成績...

原帖由 尹若藍 於 09-6-29 13:13 發表

學校係會幫我地訂新書 , 但係要到 8 月尾先有得攞 , 我覺得太遲 , 我諗 ... 我會自己出去買 !

今年暑期 F.2 Hist 都有暑期功課 , 所以一定要早 d ...

係架!有d真係要早買好,要做功課家ma....
新書同舊書都各有好處0既,,,

我地緊係要自己買喇,d同學讀0既科都唔同,
不過都無所謂,都習慣左,,
即使未出要等到開學先有都無計喇!

原帖由 尹若藍 於 09-6-29 13:13 發表

今年暑期 F.2 Hist 都有暑期功課 , 所以一定要早 d ...

F.2 HIST.有功課?唔係指升F.2架可?
我只見英數有功課咋!!

我囡聽人講,今年巧似無人要REPEAT F.1喎,全部升班!
我唸唔知係咪因為縮班問題,無貢多位比人REPEAT,所以夾硬升哂D人上去啦,有巧有唔巧啦!!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 KINSTY 於 09-6-30 09:15 發表

F.2 HIST.有功課?唔係指升F.2架可?
我只見英數有功課咋!!

我囡聽人講,今年巧似無人要REPEAT F.1喎,全部升班!
我唸唔知係咪因為縮班問題,無貢多位比人REPEAT,所以夾硬升哂D人上去啦,有巧有唔巧啦!! ...

可能你女未講姐,,,,

我地都有咁0既聽聞,可能d同學質數高左,
米全部升曬囉!  
之前聽呀女講,就算留都係大約每班一個,
d位真係好貴呀!

若藍..
請check pm,,,:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題