用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

eatmonmon 發表於 22-4-30 14:20
請問點樣先會有?

如果你用 Jupas 申請大學,除了醫科或校長推薦,一段唔會有CO,但其他申請 例如 Non-Jupas/ 自資/海外大學/ HD/Asso,都可以獲得 CO。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-30 14:33
如果你用 Jupas 申請大學,除了醫科或校長推薦,一段唔會有CO,但其他申請 例如 Non-Jupas/ 自資/海外大學 ...

明白,唔該晒!

YolandaTam 發表於 22-4-29 12:05
我女估5 嗰條線會跌返落 60 以下(去年65)5** 80 頭 (去年90)
去年m2 65分已有5 大家唔好咁失望 卷難cut off一定低  

醒目開學勳章 王國長老

綜合過去4年M1/2各級比例
份卷深深淺淺,出嚟嘅每級比例都相距唔大,應該就係因為調整了cut off score

http://dse00.blogspot.com/p/m1m2detail.html?m=1

希望睇完個數據大家會安心d

Charlotte_mom 發表於 22-5-1 09:03
綜合過去4年M1/2各級比例
份卷深深淺淺,出嚟嘅每級比例都相距唔大,應該就係因為調整了cut off score

超版做左唔少功夫!

DSE制度是概率的統計結果,簡單講就是個人各科成績在該科全部考生的大概位置,當然,基於傳統或過往慣例,(考評侷給予)各科的比例劃分是不同的,但總體是大致恆定.早前有會員對試題難度或考試模式轉變的擔憂,覺得是因未足夠理解從而產生的杞人憂天.

至於早前有討論或思考,即對於中文科的難度認知,是類似.

再早前有會員講,話考生個個勤奮,都考到高分就會多5,這屬於謬誤.

通常,降低難度,不利於區分考生成績或對於知識的掌握劃分,通俗講法即變成考小心程度.

PS:題外話,一個考試制度,假如非常多高分(比例),實際是利於尖子生還是利於"渾水摸魚"尼?(自行思考,處於各個不同的階層或立場,必定有不同的答案)

medicine 發表於 22-5-1 10:51
超版做左唔少功夫!
我非常同意你既說法。我女現時只係S4,但我經常(由升中呈分試開始)都同阿女講,公開試寧願考得深,好過出卷淺。只有卷深,至真正可以分別考生既能力。

妹妹頭 發表於 22-5-1 11:46
我非常同意你既說法。我女現時只係S4,但我經常(由升中呈分試開始)都同阿女講,公開試寧願考得深,好過出 ...
純好奇,令嬡修M1還是M2?

medicine 發表於 22-5-1 12:03
基於統計的考慮,即歷届DSE  M1和M2的男女生各級的分佈,似乎女生考M1著數少少(明知山有虎者除外)

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 22-5-1 10:51
超版做左唔少功夫!

我計數唔叻,上網搵吓資料仲得,都係ek勁人分享,我又學吓嘢
今年dse,最令人心煩,除咗疫情就係改革。今年答題方式做了不少改革。無錯,出得深有出得深嘅好,但對於將勤補拙努力操卷嘅人,又何嘗不是一種打擊呢 。做到喊住走又真係好無陰功,影響心理質素(仲有其他科要準備)

希望呢堆數字,會令各位考生安心繼續赴考

medicine 發表於 22-5-1 12:03
佢係讀M1

Further maths

卷淺考小心,卷深考實力,深卷的確能分辨有能力嘅考生。
我仔係一個比較粗心的人,卷淺就會出現低級錯誤,卷深的確對佢係比較有利。.

但問題係今年嘅卷除了深之外,好多份都同時改變題型,對整體考生嘅難度增大,稍一不慎隨時跌落陷阱。這樣嘅模式無可否認對一眾考生嘅心理都有影響。就算唔評論努力操卷嘅同學中伏問題,亦有網友提及有考生打算出國升學,已有CO原本充滿信心,但卷深加改模式令考生失手機會增大,心理壓力可想而知。

今屆同學高中生涯充滿挑戰,無論最後成績如何,作為家長都會無限支持佢。 仲有幾日就考完,忘記背後努力面前,大家繼續加油  

szeching    發表於 22-5-1 18:41
szeching    發表於 22-5-1 18:41
師奶一名    發表於 22-5-1 17:11

回覆 calendula 的帖子

M2 應該誤係考速度。

Charlotte_mom 發表於 22-5-1 13:02
我計數唔叻,上網搵吓資料仲得,都係ek勁人分享,我又學吓嘢
今年dse,最令人心煩,除咗疫 ...
確實係,做到喊住走對於信心的打擊會影響後續的考試.

假若考試完畢人人happy,個個躊躇滿志,到時放榜再一地眼鏡片,似乎都係一種打擊.

回覆 agchan 的帖子

如果識做唔切好唔抵。

medicine 發表於 22-5-1 12:20
基於統計的考慮,即歷届DSE  M1和M2的男女生各級的分佈,似乎女生考M1著數少少(明知山有虎者除外) ...

女生偏向M1,唔係深淺係主因,主要係因為女生偏文科,M1嘅實用性對於佢哋將來係大學嘅可用性,係大於M2。又其實,不少男生若唔以大學理科為目標,都係修M1。只係,唔知點解有人會一廂情願認為M2讀唔掂就讀M1~~~

男生無可否認數學係較佳,亦偏向大學修理科學系~~~

mcl203 發表於 22-5-1 21:26
女生偏向M1,唔係深淺係主因,主要係因為女生偏文科,M1嘅實用性對於佢哋將來係大學嘅可用性,係大於M2。 ...
題外問題,我沒有升大學經驗,想問問,成日聽人講,大學要interview,跟住會有CO,咁要唔要自己去apply?

妹妹頭 發表於 22-5-1 22:08
題外問題,我沒有升大學經驗,想問問,成日聽人講,大學要interview,跟住會有CO,咁要唔要自己去apply? ...

香港嘅大學未必需要面試,視乎個別科目,你囡似乎偏文科,應該唔會有CO,夠分極大機會必修~~~

mcl203 發表於 22-5-1 22:18
香港嘅大學未必需要面試,視乎個別科目,你囡似乎偏文科,應該唔會有CO,夠分極大機會必修~~~
...
咁....即係Jupas讀科,到放榜時如果夠分,就會有學府收?咁,係咪跟我地Jupas既次序去收?唔好怪我,我真係唔識。

mcl203 發表於 22-5-1 21:26
女生偏向M1,唔係深淺係主因,主要係因為女生偏文科,M1嘅實用性對於佢哋將來係大學嘅可用性,係大於M2。 ...
講學科的實用性?望望曾經的同學畢業後的去向,再回頭思考~~

過了門檻,社會係另一個世界.(因此一定程度上係認同"識人好過識字",當然,完全唔識字係另一個極端)

PS:功利主義(即膚淺)
‹ 上一主題|下一主題