用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度小一入學報名表
樓主: ada_pmlo
go

08/09年度小一入學報名表 [複製鏈接]

聖母報名表有得上網download啦

Thank you! I just register for the briefing!

St. Stephen's College Preparatory School

[size=+1][size=+2]招收[size=+2]2008 - 2009 年度[size=+2]一年級新生

報名日期

二零零七年九月四日 開始

辦公時間

逢星期一至五(公眾假期休息)
上午九時至十二時正,下午二時至四時

報名手續
(親臨遞交)

填妥報名表格,連同下列各項文件,自行交回本校校務處。
  • 相片兩張
  • 出世紙副本(本港出生者)旅行證件及連同批准逗留期印章副本(外地出生者)
  • 學生身份証副本
  • 回郵信封乙個
  • 成績表副本
  • 報名費壹百圓(支票)。支票抬頭請寫"ST. STEPHEN'S COLLEGE"

報名手續
(郵寄遞交)

填妥報名表格,連同下列各項文件,以郵遞方式寄回本校校務處。

• 相片兩張
  • 出世紙副本(本港出生者)旅行證件及連同批准逗留期印章副本(外地出生者)
  • 學生身份証副本
  • 回郵信封兩個 (其中一個需A4大小,及貼上 $4 郵票;另一個為普通信封,貼上 $ 1.4 郵票)
  • 成績表副本
  • 報名費壹百圓(支票)。支票抬頭請寫"ST. STEPHEN'S COLLEGE"

面試

考試/面試日期:2007年10月13日(星期六)及10月14日(星期日)

• 各考生須參加為時約20分鐘的廣東話或普通話或英語面試
  • 面試內容圍繞考生的生活及經驗,考生試前無須作任何準備
  • 考生將被評核下列能力:
- 聆聽能力
- 理解能力
- 歸納能力
- 組織能力
- 表達能力
下載*報名表可親自到校索取、郵寄或於此網頁中下載(請先下載Adobe Acrobat Reader 7.0 Chinese Traditional Version )

學費 2008-2009年度全期學費為$52,000

Hi Roroma

i can't find the info about the briefing at the school website
can you tell me more about it?

thanks a lot

up
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

StMargaret Co-edu

Tamarara2007,

See this link.

http://www.smcesps.edu.hk/admission.php

原文章由 tamama2007 於 07-7-23 16:45 發表
Hi Roroma

i can't find the info about the briefing at the school website
can you tell me more about it?

thanks a lot

醒目開學勳章

MORNING

re: ada_pmlo

Dear ada_pmlo,

Hi, 今年我小朋友都係考小學, 我同樣緊張得很, 所以很明白各家長感受, 希望我可幫到你。
據我所知, 沙田區分三個網, 88, 89及91網, 馬鞍山屬於89, 而沙田呂明才屬於91網, 你可以於1st自選派位時選擇(因可跨網), 但要留意, 若1st失敗, 而2nd派位時你是89網, 咁會影響你之後叩門的機會。

[ 本文章最後由 DarrenKennice 於 07-7-31 12:50 編輯 ]

Dear gordon,

我想問一問, 英華可以去考的嗎? 不是政府派的嗎?

心急媽咪上

原文章由 gordon 於 07-6-18 14:08 發表
my choice:

1st

St. Margaret
PLKTSL
St. Francis
Tsung Tsin
DBS

2nd

Alliance
Ying Wah
St. Joannes

HI ALL,

我個囡都係9月揀小學, 本來都無留意呢個topic, 因為一心諗住大抽獎唔得就去叩門, 但係最近同朋友傾開計, 佢地話我甘樣的心態係唔得, 會害左個小朋友, 起碼要搵番幾間私校做後備喎....

所以今日就好努力上黎搵資料, 我就係45網, 心儀嘉諾撒, 但私小仲未有頭褚呀

醒目開學勳章

hi
我係43網, 請問你知唔知有邊間好既小學呀?
原文章由 HelloKitty 於 07-7-31 13:56 發表
HI ALL,

我個囡都係9月揀小學, 本來都無留意呢個topic, 因為一心諗住大抽獎唔得就去叩門, 但係最近同朋友傾開計, 佢地話我甘樣的心態係唔得, 會害左個小朋友, 起碼要搵番幾間私校做後備喎....

所以今日就 ...

[ 本文章最後由 叮叮噹噹 於 07-7-31 14:22 編輯 ]

原文章由 叮叮噹噹 於 07-7-31 14:21 發表
hi
我係43網, 請問你知唔知有邊間好既小學呀?

根據舊年的小一攻略 : 何壽南, 嘉諾撒, 伍華, 博智, 基德, 聖博德, 黃大仙天主教都係受歡迎的小學.

St Paul Co-ed College

http://www.spcc.edu.hk/family/en_adm_p1adm.htm

原文章由 HuiTung 於 07-8-1 21:13 發表
St Paul Co-ed College

http://www.spcc.edu.hk/family/en_adm_p1adm.htm

Hui Tung,

Thanks

hi

咁係咪即係話我唔好選擇呂明才呢?, 我好擔心呀, 因為我心儀係呂明才, 但係我又唔係嗰區, 其實我個囡囡係讀緊聖母無玷聖心幼稚園的, 好多上年的家長都同我講, 如果要入返聖心小學, 一d都唔難, 只要在第一round選擇佢, 佢一定會收, 咁你覺得我係咪應該選擇返聖心小學呢?, 很想快d得到你的答覆, thanks

心急的媽咪

原文章由 DarrenKennice 於 07-7-31 12:42 發表
Dear ada_pmlo,

Hi, 今年我小朋友都係考小學, 我同樣緊張得很, 所以很明白各家長感受, 希望我可幫到你。
據我所知, 沙田區分三個網, 88, 89及91網, 馬鞍山屬於89, 而沙田呂明才屬於91網, 你可以於 ...

Hihi...

九龍塘學校(小學部)
http://www.ktsps.edu.hk/index.htm

原文章由 HappyBBoo 於 07-8-2 00:35 發表

Hui Tung,

Thanks

原文章由 DoraChoy 於 07-8-16 15:18 發表
Hihi...

九龍塘學校(小學部)
http://www.ktsps.edu.hk/index.htm

DoraChoy,

Thanks.:) :) :)

Hihi,

德望學校(小學部)
http://www.hkedcity.net/ihouse_tools/ihouse.phtml?id=gps-web&pa=

:loveliness: :)

原文章由 HappyBBoo 於 07-8-17 01:34 發表

DoraChoy,

Thanks.:) :) :)  

原文章由 HelloKitty 於 07-7-31 13:56 發表
HI ALL,

所以今日就 ...

me too la.  very headache ah.   我是深水埗區.  請問你地有無 profile 的 sample ?

可否分享下點解你會揀音小第一選擇?
我今日聽完第二輪的家長會,感到此校都好有心,但又唔係好知實情係點。

原文章由 GoldenDragon 於 07-4-24 16:15 發表
音小
宣道
禮賢
聖馬加利
拔萃男書院
陳守仁
浸小
培僑
‹ 上一主題|下一主題