用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁 vs 地區名校
樓主: cloudcloudrobot
go

皇仁 vs 地區名校   [複製鏈接]

Zleep 發表於 23-1-11 22:32
正常應該係咁操作,照計spc 應該必收,仲有可能有船。

講開SPC,個仔隻船冇得見,我聽hkpapa講SPC船冇得見就要小心,可能個仔唔夠料,因此呢次自行自二點都唔敢搏

PTL_L 發表於 23-1-11 22:37
你既係仔,有冇諗過聖言?

聖言都有諗過,以前我係觀塘讀書,好熟聖言,新校舍好靚。又係呢句,學校冇往績,讀得聖言,不如華英/迦密,都係1B校

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 22:43
聖言都有諗過,以前我係觀塘讀書,好熟聖言,新校舍好靚。又係呢句,學校冇往績,讀得聖言,不如華英/迦密 ...

其實係樓主想穩入,我先建議聖言,否則會QC + LS,因為大抽獎入番3寶既機會都唔細,但可以換多一個搏既機會。

PTL_L 發表於 23-1-11 22:38
樓主唔想過海太遠呀~~所以yw都值得考慮.

英華當然會考慮,個仔面試完都話感覺良好,最後就要睇3月31日有乜牌揸手喇

仔好鍾意玩,
又球類校隊又樂團又辯論又唱歌,感覺港華好活潑啱佢
但阿媽心念QC,加上好友亦半隻腳入咗(兩軒學生)所以亦想入QC

Zleep 發表於 23-1-11 22:27
如果每年平均都有一個qc /ls,咁其實都唔算2線小學播。
可能前年收左的師兄係校內表現好,所以上年入左2件 ...

講開學校係幾多線,就講講個仔學校上年級一至級十派到邊間學校

SPCC, QC, LSC, SPC, QES, GHS, 迦密同華英

咁唔知算幾多線lu

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 22:38
講開SPC,個仔隻船冇得見,我聽hkpapa講SPC船冇得見就要小心,可能個仔唔夠料,因此呢次自行自二點都唔敢 ...

八卦問吓無得in船有咩隱憂?
唔係會放番落General 嘅咩?
利申:有報SPC,但沒申請船

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 22:38
講開SPC,個仔隻船冇得見,我聽hkpapa講SPC船冇得見就要小心,可能個仔唔夠料,因此呢次自行自二點都唔敢 ...

以前有傳聞話,若同時報SPCC 同SPC,最多只會一間收,更有人話至多只會in 一間!
這是否事實呢?

fatman69 發表於 23-1-12 01:18
以前有傳聞話,若同時報SPCC 同SPC,最多只會一間收,更有人話至多只會in 一間!
這是否事實呢?
...

咁又應該唔係。我有朋友之前SPC收左後來有SPCC offer就放棄SPC

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 23:02
講開學校係幾多線,就講講個仔學校上年級一至級十派到邊間學校

SPCC, QC, LSC, SPC, QES, GHS, 迦密同華 ...

係睇小學入band1學校百份比,50%以上一綫,35% - 50% 2綫 (其中一個説法)

Mchacha 發表於 23-1-12 00:15

係就係落去General,船有得見,即代表成堆申請人的頂尖,唔知我有冇理解錯?

劉仔仔 發表於 23-1-11 23:00
仔好鍾意玩,
又球類校隊又樂團又辯論又唱歌,感覺港華好活潑啱佢
但阿媽心念QC,加上好友亦半隻腳入咗(兩軒 ...

現實係殘酷,頂級名校就算唔「協助」你去「玩」,都唔會限制你去玩。問題係學生有冇自律性同能力去兼顧「玩」同學業

唔好期望學校係呢方面會幫到你

鍾意玩繼續俾佢玩無問題,但佢有冇能力收放自如呢?

DD仔    發表於 23-1-12 08:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mchacha 發表於 23-1-12 00:15

級五內可申請SPC船,如果級一申請船但無得見,
1係學校稱過間小學而決定唔見
1係超多有重量級一申請,學校決定唔洗見咁多

可以咁理解?

fatman69 發表於 23-1-12 01:18
這是否事實呢?
...

我哋兩間都有in, 就係無太大信心唔知有冇機會,就有得in就in
如果係3C2D大户,有信心去in就會收,咁可能只見一間

cloudcloudrobot    發表於 23-1-12 11:30

rabbittwin 發表於 23-1-12 10:18
級五內可申請SPC船,如果級一申請船但無得見,
1係學校稱過間小學而決定唔見
1係超多有重量級一申請,學校 ...

我理解又唔完全係,以我所知早前有派表俾津校低收入家庭,佢地只要級頭就有得in,未必係級五內,因為可能級五內都無申請學津,今次3c2d都唔係太多人有份,而且以我所知又唔一定係級一就得見,因為有d學校所知都只係級頭(唔係一線)我哋估計Spc想吸納多d唔同階層嘅學生,而且spc 嘅獎學金人數唔多,所以可能費事見太多卦。
我自己就從來無諗過要獎學金,所以連去in都懶

cloudcloudrobot 發表於 23-1-12 07:43
係就係落去General,船有得見,即代表成堆申請人的頂尖,唔知我有冇理解錯?
...

我以為有咩穩憂添,其實我唔認為有得in就一定係最頂尖架,好難估計佢揀咩學校咩申請人,我上年個朋友最後入Spcc,佢都絕對係一線區一線學校嘅級一,佢起初都無得in船架

Mchacha 發表於 23-1-12 10:43
我理解又唔完全係,以我所知早前有派表俾津校低收入家庭,佢地只要級頭就有得in,未必係級五內,因為可能 ...

咁個班經學校申請FA(助學金),又唔同睇法喎

如果係自己申請船,有冇得in又可能反映唔同情況了

rabbittwin 發表於 23-1-12 10:47
咁個班經學校申請FA(助學金),又唔同睇法喎

如果係自己申請船,有冇得in又可能反映唔同情況了

Spc唔係叫FA架,佢同今星期一樣叫獎學金一齊in。其實我只係覺得好難估計佢揀咩人,今次3c2d都唔多聽到,但反而聽到d唔算勁校嘅普通級頭,有人話係往績唔多入去嘅學校Spc 想收集下數據。不過可能人人唔係嘅,你孩子係級頭都係有實力的。

Mchacha 發表於 23-1-12 10:53
Spc唔係叫FA架,佢同今星期一樣叫獎學金一齊in。其實我只係覺得好難估計佢揀咩人,今次3c2d都唔多聽到,但 ...

咁就唔肯定了,無資格經學校申請
其實所有學生一入紙,學校有學生编號就可以攞RO儲數據了~

rabbittwin 發表於 23-1-12 11:00

咁就唔肯定了,無經學校申請

但以我所知佢哋係未收到RO架,要二月中,佢以家只係靠成績表同profile揀人
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊