用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智   [複製鏈接]

egg.plant 發表於 22-4-15 01:05
我一個LS一個IS,兩批家長明顯係兩個世界既人,IS家長學校爭取全日面授,LS家長要online zoom,少少事連撩 ...

同我情況差唔多。IS家長係真係大部份都想面授,學校真係諗盡辦法。LS家長就比較保守,同埋感覺上老師受好多限制

除一般同學間既校園生活外, IS 同 LS 在上課形式都有唔同, 所以家長對網課心態都有啲唔同

IS 學生好多Project, discussion 都在學校做, 就算PE都一齊create 一啲新活動出來, 所以網課真係好多唔方便.

LS 大部分堂課都係老師講, 學生聽, 放學後仲要去補習, 返屋企又要應付功課同預備測驗默書同考試, 上網課, 就可以爭取多一點點時間休息.

當然, 哩幾年網課時間實在太多, 對學生身心都唔好, 家長在屋企真係困獸鬥, 所以咩家長都希望小朋友快啲回覆正常返學模式

kinder.bb 發表於 22-4-27 15:18
除一般同學間既校園生活外, IS 同 LS 在上課形式都有唔同, 所以家長對網課心態都有啲唔同

IS 學生好多Proj ...
返在學後唔使再同佢跟功課, 簡直要開香檳.平時正常功課係學校做哂......

peter1 發表於 22-4-27 17:29
返在學後唔使再同佢跟功課, 簡直要開香檳.平時正常功課係學校做哂......

但如果是IB, 上到myp, 課程已開始緊張,回家後仍有好多功課做及有不少持續assessment

粉紅布丁狗 發表於 22-4-27 17:45
但如果是IB, 上到myp, 課程已開始緊張,回家後仍有好多功課做及有不少持續assessment
...
我小朋友仲好細,未到MYP.話分2 頭, 到在11歳,唔使我每日跟功課進度吧.......

peter1 發表於 22-4-27 18:25
我小朋友仲好細,未到MYP.話分2 頭, 到在11歳,唔使我每日跟功課進度吧.......

跟香港的本地学校課程比較,myp的課程深好多特別是history,  geography and science,  仔女成長不同階段,做父母有不同烦惱。

accambridge 發表於 22-4-12 23:50

未去過英國,不過都叫上網搵過下資料。我有略略比較過都係 ...

agree, we share the same thoughts

粉紅布丁狗 發表於 22-4-27 18:46
跟香港的本地学校課程比較,myp的課程深好多特別是history,  geography and science,  仔女成長不同階段, ...

深是指那方面?我自己無比較過,但myp跟我以前讀書以傳授知識為主不同,例如記性好背哂資料考history就ok, ib引導學生 think like a historian, 用資料去分析,記得之前孩子history 講革命,要去分析當時正發生革命的 Syria

回覆 poonseelai 的帖子

深在涉獵的地方多,要求比較深層次的分析,唔係記晒就十拿九穩。我女有個同學自稱photographic memory,佢成績雖好,但並非最top。例如Inso,history的環節要求學生創作一個相關故事,有穿越的清節,拍攝成video交,呢dproject要攞8分,比背書難。

另外,IB數學有一部份會要求學生verify and justify。我女數學好好,但初期好鬼憎呢類題目,因為計啱都唔會比幾多分你。一定要你畫公仔畫出腸,講得好透徹先攞滿分。後來我女解釋比我聽呢類題目應該點處理,我覺得學生識咁諗咁表述,真係勁過識計條數好多。

Jane1983 發表於 22-4-28 10:28
另外,IB數學有一部份會要求學生verify and justify。我女數學好好,但初期好鬼憎呢類題目,因為計啱都唔會 ...

多謝你嘅分享。我想問吓,你哋學校有冇同學係小學讀非IB課程(例如British, US, Canadian curriculum),然後中學先開始讀MYP的?會唔會好難適應?

回覆 mandy_ng207 的帖子

無數字,但應該唔少。升上year 7,其實都仲算輕鬆,有一個適應期。但year 9起,就比較緊湊。鍾意學習的小朋友唔會覺得難適應。

poonseelai 發表於 22-4-28 08:38
深是指那方面?我自己無比較過,但myp跟我以前讀書以傳授知識為主不同,例如記性好背哂資料考history就ok, ...

香港local 課程包括DSE比較無咁重思考而且marking scheme比較rigid,  所以DSE靠勤奮应該可以考到好成續,但IB就真是好重思維,所以除了勤力之外思維的要求比起DSE課程再要高一点。
MYP課程比起香港本地初中課程更寬及更深入,做功課時要更加思考。

粉紅布丁狗 發表於 22-4-28 13:29
香港local 課程包括DSE比較無咁重思考而且marking scheme比較rigid,  所以DSE靠勤奮应該可以考到好成續,但 ...

我唔知是否用"深"去形容,兩個不同制度,我時常話好大路咁分,dse 係 knowledge based while ib 係 skill based

回覆 kinder.bb 的帖子

好贊成!LS家長group一聽到會轉全日制,個個都神憎鬼厭咁,話依家半日制就已經夠曬,已經好chur,依家開返曬d補習班,一落校車就即刻趕食飯趕去補習。大家話轉全日制就要夜晚補習,或者好夜先食飯。

poonseelai 發表於 22-4-28 14:06
我唔知是否用"深"去形容,兩個不同制度,我時常話好大路咁分,dse 係 knowledge based while ib 係 skill  ...

我自己比較過geography,  history and science 香港初中課程及myp課程, myp是深些,例如IB year 8 geography 已学甚麼是offshore drift and 要去地質公園field trip做experiment,  但香港課程要上到中四或中五DSE geography 才学甚麼是offshore drift

poonseelai 發表於 22-4-28 14:06
我唔知是否用"深"去形容,兩個不同制度,我時常話好大路咁分,dse 係 knowledge based while ib 係 skill  ...

香港好多IS係IGCSE + IBDP, 要兼顧knowledge based + skill based ,真係好佩服啲學生,就算小學話British curriculum , 我見都會incorporate IB的skills, 唔係純British curriculum.

粉紅布丁狗 發表於 22-4-28 17:18
我自己比較過geography,  history and science 香港初中課程及myp課程, myp是深些,例如IB year 8 geograp ...

香港課程最深是中文

964000 發表於 22-4-28 19:38
香港課程最深是中文

但可惜仍比大陸的中文課程淺,所以本地課程一直搞到香港学生的中英文半桶水的文化始終無改變到。

回覆 Leo0128 的帖子

Totally agree on many of the comments above.
If you are after good exams results you go for grammar schools or independent schools. Even if the state school is good/outstanding, I wouldn't send my kids there. Very often these categories are misleading. Might as well stay in HK's IS. Many have good results.

And those top schools in the UK (grammar/independent) are very pushy as they want to maintain their good records. Lots of homework and tests.
‹ 上一主題|下一主題