用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-10-20 18:32
放羊又好,谷又好,家長最緊要係想法一致連貫。今日放羊,聽日想谷,或者今日谷,聽日想放羊,好大機會係災 ...

放羊,可以係家長意願,但最終都係要學校同意嘅。相信大部分都係服從性強,可以放佢通山走,叫佢限時限刻亦不是不可能。除非家長堅持放羊,咁佢哋可以自行再選擇。況且,放羊唔一定程度弱,要相信學校係專業嘅~~~

fatman69 發表於 21-10-20 13:19
清楚明白!
家長放羊多年,想開始谷,但發覺谷吾起,唯有繼續強調放羊好處及樂趣!
谷開努力開的,越讀越 ...
身邊好多同事同朋友仔女昇中就幫仔女轉國際學校或出國,同佢地傾d仔女都覺得讀得開心,好多家長又唔係咁介意仔女讀書要好top,反正點都入到香港/外國大學就可以,最緊要大人細路唸法一致就好,唔洗要為學業煩

cantona2001 發表於 21-10-20 23:28
身邊好多同事同朋友仔女昇中就幫仔女轉國際學校或出國,同佢地傾d仔女都覺得讀得開心,好多家長又唔係咁介 ...

可供仔女讀IS或出國已非一般家庭,放完羊再放洋,當然開心!
你身邊咁多呢類同事/朋友,升中就幫仔女轉國際學校或出國?個個家境收入都不错啊!我相信你都應該同佢地差不多!
我冇能力比仔女放洋,唯有谷盡考好D! 留港同人爭位!
仲有,當讀得有一定能力時,目標就不是只求入到大學,而是要入到好U好科!

fatman69 發表於 21-10-21 01:34

可供仔女讀IS或出國已非一般家庭,放完羊再放洋,當然開 ...
放完羊再放洋
金句

王家爸爸    發表於 21-10-21 09:36

b3410 發表於 21-10-21 07:09
放完羊再放洋
金句

理想人生
睇黎係因為我地輸在起跑線才想要谷

bugmum 發表於 21-10-20 22:20
我覺得放羊不等如咩都唔洗做,起碼多睇書,多做些有啟發性既活動。如果長年荒廢,會令小朋友建立了一個不 ...
我自己係半放羊式家長,小朋友中學既時候基本上睇佢哋想睇既YOUTUBE(英美劇,大陸同台灣劇),做佢哋想做既野。小朋友有玩影相,玩 Bass Guitar,玩莎劇比賽,參加寫作比賽,參加 Parliamentary Debate,參加 Mock Trial… 總之佢哋話參加就參加。

mcl203 發表於 21-10-20 22:34
放羊,可以係家長意願,但最終都係要學校同意嘅。相信大部分都係服從性強,可以放佢通山走,叫佢限時限刻 ...
對,所以揀學校好重要。我仔嗰間好自由,多課外活動,基本上都係半放羊學校。

fatman69 發表於 21-10-20 19:52
好多家長都想放多幾年羊,最後關頭一谷即起!  
反而一些谷左多年的學生,去到高中大學,家長已不 ...
大部分既谷,係盲目咁谷,死記硬背,去到大學要深層次諗野,習慣谷既未必掂。
至於努唔努力,其實讀有興趣既科目,自然會努力,努力咗自然會努力,所以唔需要谷。

放完羊再放洋
金句

香港大部份家長只識放羊。
只有小部份家長有能力放洋。
放完羊再放洋不易,預左放洋先放羊就真係會好開心!

放完羊再放洋
金句
如果語言能力唔好,放完羊再放洋,可能係災難,所以如果諗住放完羊再放洋,最好鼓勵小朋友多啲睇英美劇同新聞。睇美國左中右派既新聞,仲可以學識多角度思考。

王家爸爸 發表於 21-10-21 09:07
對,所以揀學校好重要。我仔嗰間好自由,多課外活動,基本上都係半放羊學校。 ...
咁好奇一問,貴公子之後是否放洋?

fatman69 發表於 21-10-21 09:33
香港大部份家長只識放羊。
只有小部份家長有能力放洋。
放完羊再放洋不易,預左放洋先放羊就真係會好開心 ...

唔好搞錯基本野,放羊唔一定係有問題,學校放羊式教育唔一定唔work,非放羊式學校亦唔一定係得,只係非催谷式嘅小學而有不俗學術水平係少嘅。

至於甚麼放完羊,再谷返起係唔work,我位年青人正正走過呢條路,點會唔work?只不過人生漫漫,路途長遠,佢仍然係努力中~~~

放羊非乜都唔做,放羊人 放隻羊通山走,佢仍然會関心羊嘅安全,亦唔會隻羊去咗隔離山都唔知。唔理唔教子女非放羊式教育,係取決於家長本身嘅認為和態度~~~

mcl203 發表於 21-10-21 09:57
唔好搞錯基本野,放羊唔一定係有問題,學校放羊式教育唔一定唔work,非放羊式學校亦唔一定係得,只係非催 ...
此放羊非彼放羊也

王家爸爸 發表於 21-10-21 09:39
如果語言能力唔好,放完羊再放洋,可能係災難,所以如果諗住放完羊再放洋,最好鼓勵小朋友多啲睇英美劇同新 ...

同意 反之亦然 放洋=/=放羊
外地私校不少對學術有要求
只不過與體藝取得較佳平衡

b3410 發表於 21-10-21 10:00
此放羊非彼放羊也

放羊,係係一個受控嘅環境下,自由成長,牧羊人就係守護者,亦會兼顧佢哋紀律。狼來了的故事,除非自己係成長路未聽過,狼來時,牧羊人係知道的,只係佢自身問題犯咗錯~~~

b3410 發表於 21-10-21 09:47
咁好奇一問,貴公子之後是否放洋?
佢哋中文考得唔好,無辦法。

b3410    發表於 21-10-21 10:56

mcl203 發表於 21-10-21 10:07
放羊,係係一個受控嘅環境下,自由成長,牧羊人就係守護者,亦會兼顧佢哋紀律。狼來了的故事,除非自己係 ...
對,放羊唔係唔理,但係好多人都誤解咗。

王家爸爸 發表於 21-10-21 11:03
對,放羊唔係唔理,但係好多人都誤解咗。

果啲叫做放pea ~~~

crysta2l    發表於 21-10-21 16:06

fatman69 發表於 21-10-21 01:34

可供仔女讀IS或出國已非一般家庭,放完羊再放洋,當然開 ...
算係專業人士,但又唔會發到達,送到小朋友出國,但又要唸退休都要留個錢,又未決定咩時間先放洋,所以都重有好多問號
近年有機會都同身邊朋友同事討論仔女讀書事宜,無論預備留港放洋都好,基本上見d家長都態度開放,同事個女啱啱先去英國讀音樂。我其實都無咩所謂,小朋友讀到咪盡力供養佢,佢想點最緊要。

cantona2001 發表於 21-10-21 21:12
算係專業人士,但又唔會發到達,送到小朋友出國,但又要唸退休都要留個錢,又未決定咩時間先放洋,所以都重 ...
時代不同了。以前放洋矜貴。依家,真係要計吓回報率先付諸行動。曾聽過有人賣樓供子女放洋深造,但觀乎後來事業發展,其實也不外如是。佢就話心甘命抵,我覺得不如說是一個情結。
‹ 上一主題|下一主題