用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?   [複製鏈接]

Brianmommy 發表於 20-12-29 17:14
Tonbridge, 阿仔話佢自己一早向監護人要求,如果冇足夠時間安排的話,就只能住監護人家。佢唔鍾意同其他學 ...

有冇啲乜嘢條件可以同監護人講去安排適合嘅host family?

kct18 發表於 20-12-29 21:17
有冇啲乜嘢條件可以同監護人講去安排適合嘅host family?
阿仔自己email 佢㗎!佢揀咗會俾host family 資料阿仔,阿仔會覆佢啱唔啱自己

PacoMum 發表於 20-12-29 20:56
請問這間好唔好?見佢最基本plan好平,服務得唔得?
我用最平嘅plan, 平時除佐安排住宿其他都唔使用佢,有咩自己聯絡學校

kct18 發表於 20-12-26 14:08
我買咗三套學生票,三月返唔倒,咪用唔倒!唔知有無得extension添

由今年三月開始,我只會幫個仔買單程機票,因為世事難料,今日唔知聽日事

回覆樓主:

今日 五萬宗  

醒目開學勳章

newfather 發表於 20-12-30 21:47
今日 五萬宗

大假期過後, 直線向上

3b 發表於 20-12-30 23:06
大假期過後, 直線向上
其實英政府講埋一大堆致策,都係得個講字,靠國民自動自覺,鬼得咩。真係要出警察甚至軍人去執法先有用。就睇班在瑞士逃跑的英國人就知佢地幾有智慧。除非呢世人都住山洞,點會搵唔到來罰

newfather 發表於 20-12-30 21:47
今日 五萬宗

連續兩日都超過5萬人確診

katrinafu 發表於 20-12-31 00:48
連續兩日都超過5萬人確診

但我見好像大部份人都會讓小朋友回去,真的不擔心嗎?

newfather 發表於 20-12-31 08:53

好擔心, 非常之擔心, 但英國佛系, 學校又冇表示, 考 Mock 又如常1月舉行.......

有朋友個仔間學校可以批准香港學生在港 online 考 Mock, 朋友個仔打算 2月中期假後先回英......我都想我仔學校可以考慮一下.

擔心呀,已決定二月term break後先回去。機票方面,一月會有機回去嗎?

PacoMum 發表於 20-12-31 09:45
擔心呀,已決定二月term break後先回去。機票方面,一月會有機回去嗎?

我都二月 term break 後才回去。
暫時一月應該好似仲有 VS 同 EK

我仔同另外一個同學聖誕就無返香港,去左host family亦系監護人屋企,幾千人小鎮儘量留起屋企都OK既,起碼外面人少空曠地方大,佢今年Y11,1中要考Mock Exem,英國政府話Y11 Y13假期後111號正常返學,而我仔學校話叫學生5號返宿舍,做一次COVID-19檢測,然後10號做多次,11號正常上課。我覺得都合理OK我都識人月頭返港後打算唔再返英國退學啦。

醒目開學勳章

wloi 發表於 20-12-30 23:57
其實英政府講埋一大堆致策,都係得個講字,靠國民自動自覺,鬼得咩。真係要出警察甚至軍人去執法先有用。就 ...

其實, 香港都一樣, 靠市民自律係無用, 有病徵又唔去睇醫生, 玩大過天,長假期過後又爆過

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-12-31 10:50
我仔同另外一個同學聖誕就無返香港,去左host family亦系監護人屋企,幾千人小鎮儘量留起屋企都OK既,起碼 ...

退學返香港讀? 搵到學校未?阿仔都係1月考mock, 學校正在安排, 希望可以在香港考, 現在英國每日有幾萬人確診, 真係唔敢比個仔返去, 況且1月是否有機飛英國都未知, 睇下情況再算

yuyueng 發表於 20-12-31 10:50
我仔同另外一個同學聖誕就無返香港,去左host family亦系監護人屋企,幾千人小鎮儘量留起屋企都OK既,起碼 ...

你仔學校的安排真係唔錯。讚。

PacoMum 發表於 20-12-31 09:45
有機呀,岩岩先睇完,1月10後都有國泰,英航,維珍,Emirates,Qatar airways,Finnair

cfs 發表於 20-12-31 11:36
有機呀,岩岩先睇完,1月10後都有國泰,英航,維珍,Emirates,Qatar airways,Finnair ...

請問身在英國係咪轉機及直航都無機回港? 睇下有無機會考完mock回來,但又驚返唔到去A Level

MrsFung 發表於 20-12-31 11:54
請問身在英國係咪轉機及直航都無機回港? 睇下有無機會考完mock回來,但又驚返唔到去A Level
...
既然已經在英國,唔好郁啦,有宿舍住唔周圍走應該無問題.如果要返香港,暫時到過英國人士都唔可以入香港境,不過總有一日會取消既.
飛機係有既,不過唔好急,睇定啲先.

MrsFung 發表於 20-12-31 11:54
...

我個人覺得你這個安排,幾冒險呀。
首先,考完mock飛回港,要隔離又有感染風險。二來,1月2月疫情點變,無人知道,到時又停飛機,你頭痛會更大。唔洗考公開試,無問題。要考,係米不變應萬變為佳呢?我明白家長擔心孩子,又擔心疫情,完全理解。不如跟孩子商量一下,分分鐘孩子都唔想飛來飛去,怕公開試會繼續考而自己考唔到。
‹ 上一主題|下一主題